Στο πλαίσιο της Εκδήλωσης 12, στις 23-24 Σεπτεμβρίου 2024, η UNIRIJEKA και η ŽMERGO διοργάνωσαν διήμερο διακρατικό σεμινάριο αξιολόγησης στην Opatija της Κροατίας, ως επιτόπια εκδήλωση με στόχο τη συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ όλων των εταίρων και των εκπαιδευτών σχετικά με τα αποτελέσματα της Εκδήλωσης 11. Σε δύο ημέρες, 38 συμμετέχοντες παρουσίασαν και συζήτησαν τον τρόπο με τον οποίο οι δραστηριότητες του έργου συμβάλλουν στις αλλαγές στις τοπικές κοινότητες.
Εκπρόσωποι των CO-GREEN εκπαιδευτών κάθε εταίρου παρουσίασαν και σύγκριναν σημειώσεις σχετικά με τις μεθοδολογίες, τις διαδικασίες και τα αποτελέσματα. Στη συνέχεια, οι εκπαιδευτές του κάθε εταίρου, τοπικοί φορείς και CO-GREEN ενεργοποιητές από την Κροατία περιέγραψαν τις θετικές αλλαγές στις κοινότητες που προέκυψαν από τα εργαστήρια πολιτών και τα τοπικά εργαστήρια.
Ελλάδα: Στην κοινότητα της Καρδίτσας, διοργανώθηκαν 10 επιτόπιες συναντήσεις με πολλούς συμμετέχοντες, με διάφορες μορφές, όπως εργαστήρια, συνέδρια, τοπικά σεμινάρια, στρογγυλά τραπέζια και ομάδες εστίασης, με στόχο το έργο να εμπνεύσει την κοινοτική δράση για την πράσινη μετάβαση, η οποία θα επικυρωθεί και θα υποστηριχθεί από τους πολίτες.
Από τις συναντήσεις αυτές προέκυψαν, μετά από χαρτογράφηση, οι βασικοί εμπλεκόμενοι φορείς, εκ των οποίων πέντε έγιναν οι εκπαιδευτές και δεκαπέντε οι πράσινοι ενεργοποιητές.
Αναδείχθηκαν επίσης τα σημαντικά ζητήματα της πράσινης μετάβασης που αφορούν την ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας:
– Πρόληψη και προστασία από επαναλαμβανόμενες φυσικές καταστροφές λόγω της κλιματικής αλλαγής
– Προώθηση της οικολογικής συνείδησης των κατοίκων (βιώσιμη κινητικότητα, ανακύκλωση, κυκλική οικονομία, μείωση της χρήσης χημικών ουσιών, εθελοντισμός και συνεργασία)
– Μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος (εναλλακτικές μορφές ενέργειας, ενεργειακές κοινότητες, βιομάζα, ενεργητικά παθητικά κτίρια)
– Πολεοδομικός σχεδιασμός και ανάπτυξη/βελτίωση των χώρων πρασίνου στην πόλη (βελτίωση της ποιότητας ζωής, συνεργασία μεταξύ φορέων και κυβέρνησης)
– Προστασία της υπαίθρου και των προστατευόμενων περιοχών και της βιοποικιλότητας (χρήση γης, αναγεννητική γεωργία χωρίς χημικά, προστασία ειδών χλωρίδας και πανίδας)
– Διαχείριση των υδάτινων πόρων (υπερβολική άρδευση, ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα, διασφάλιση της ποιότητας του νερού).
Έγινε επίσης κατανοητό ότι οι Πράσινοι Ενεργοποιητές είναι πολίτες που στοχεύουν σε κοινωνικές, οικολογικές, οικονομικές και πολιτιστικές αλλαγές που οδηγούν στην πράσινη μετάβαση της κοινότητας και ο ρόλος τους απαιτεί μεταξύ άλλων: να είναι σε θέση να κατανοήσουν τις ανάγκες της τοπικής κοινότητας για πράσινη μετάβαση, να είναι σε θέση να διερευνήσουν τις ευκαιρίες για πράσινη ανάπτυξη, να είναι σε θέση να παρακινήσουν τους πολίτες να συμμετέχουν ενεργά στην κοινότητα, να είναι σε θέση να διεξάγουν απλές έρευνες, μέσω συζητήσεων, ερωτηματολογίων, παρατήρησης, να έχουν διαπραγματευτικές και επικοινωνιακές δεξιότητες και να είναι σε θέση να συνδυάζουν διαφορετικές απόψεις και γνώμες.
Επιπλέον, η 40ωρη εκπαίδευση των πράσινων ενεργοποιητών, είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη δύο ολοκληρωμένων προτάσεων που επικεντρώνονται σε πράσινες πρωτοβουλίες που μπορεί να υλοποιήσει η κοινότητα Καρδίτσας για την αντιμετώπιση πραγματικών προκλήσεων και αυτές είναι:
⦁ ‘’Πιλοτική αξιοποίηση υπολειμμάτων δασικής βιομάζας στην περιοχή ευθύνης του Δασαρχείου Μουζακίου’’ με κύριο στόχο την εκπαίδευση και ενημέρωση των επαγγελματικών ομάδων που εμπλέκονται στη δασική εκμετάλλευση και την ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών για τις αξίες της κυκλικής βιοοικονομίας, την αξιοποίηση των ιδίων πόρων, τις υπηρεσίες οικοσυστημάτων, τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, την προστασία της βιοποικιλότητας του εδάφους και τα ενεργειακά οφέλη για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
⦁ ‘’Συντονισμένη απομάκρυνση οικοσκευών από περιοχές που επλήγησαν από τον κυκλώνα Daniel’’ με κύριο στόχο τη διάθεση των οικοσκευών με περιβαλλοντικά ορθό τρόπο μέσω της εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης των κατοίκων, της ενίσχυσης της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης των εμπλεκόμενων ατόμων και φορέων και της αύξησης του εθελοντισμού και της ενεργού συμμετοχής των κατοίκων.
Με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι απόψεις και οι γνώμες που διατυπώνονται εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών και δεν αντιπροσωπεύουν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Εκτελεστικού Οργανισμού Εκπαίδευσης και Πολιτισμού (EACEA). Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο EACEA δεν μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνοι για τις εκφραζόμενες απόψεις.