Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας

image_print

Η Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας δραστηριοποιείται από το 1993 με την οργάνωση εκθέσεων, την επιμέλεια εκδόσεων και την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.

Η αποδοχή από το Δήμο Καρδίτσας μιας σημαντικής δωρεάς (έργα του Γιώργου Βαλταδώρου, 1993) και άλλης μίας σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα (έργα του Δημήτρη Γιολδάση, 1994) επέβαλε τη δημιουργία της. Τα έργα αυτά αποτελούν τον αρχικό πυρήνα της εικαστικής συλλογής της και διαμορφώνουν τον χαρακτήρα των πρώτων χρόνων λειτουργίας της. Στην πορεία η συλλογή και η δραστηριότητά της εμπλουτίζονται.

Από το 2002 στεγάζεται σε ένα σύγχρονο κτίριο που υλοποιήθηκε με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (μέσω του 2ου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης) και του Δήμου Καρδίτσας. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, πλάι στο Αρχαιολογικό Μουσείο και τον Ι. Ν. Ευαγγελίστριας.

συλλογές

Διαθέτει εκτεταμένη εικαστική συλλογή που συγκροτήθηκε με δωρεές καλλιτεχνών και συλλεκτών και καλύπτει δύο βασικούς άξονες ενδιαφέροντος.

Ο πρώτος αφορά καλλιτέχνες με τόπο καταγωγής την Καρδίτσα, όπου ξεχωρίζει η συλλογή ολόκληρου σχεδόν του εντοπισμένου και σωζόμενου ζωγραφικού έργου του Γιώργου Βαλταδώρου (δωρεά 1993 της Ελισάβετ Γιαννίκα), τα σχεδόν 2.500 του Δημήτρη Γιολδάση (δωρεά 1994 και 2000 της Στέλλας Γιολδάση), θεατρικές μακέτες και ζωγραφικά έργα του Κώστα Παύλου – Πωλ (δωρεά 1996 της Νατάσας Παύλου), έργα του Γιάννη Αντωνόπουλου, Γιώργου Γούλα, Νικολάου Δόντα, Νίκου Καυχίτσα, Άρη Λιάκου, Παντελή Σαμπαλιώτη, Χρήστου Σκόνδρα, Παλαιολόγου Σουλικιά κ.ά.

Ο δεύτερος συγκροτείται κυρίως με αφετηρία τη δωρεά του Απόστολου Κάρκα (2002) και στην πορεία εμπλουτίζεται με άλλες μεμονωμένες δωρεές. Είναι κυρίως έργα σύγχρονων ελλήνων δημιουργών που υπερβαίνουν τα στενά γεωγραφικά όρια της Καρδίτσας. Ιδιαίτερο σύνολο αποτελούν τα 71 έργα του Ομότιμου Καθηγητή της ΑΣΚΤ Σταμάτη Παναγιώτη – Μεταξά. Πρόκειται κυρίως για έργα ζωγραφικής και λιγότερο γλυπτικής, χαρακτικής, φωτογραφίας κ.ά.

εκθέσεις

Τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της (1993 – 2002) ακολούθησε ένα πρόγραμμα εναλλασσόμενης επιμέλειας περιοδικών εκθέσεων και παρουσίασης τμημάτων της συλλογής της.

Από το 2002 παρουσιάζει παράλληλα μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις, καθώς και επιλογές έργων από τη συλλογή της.

μόνιμη έκθεση

Η μόνιμη έκθεση αποτελείται από τρεις ενότητες, η κάθε μία από τις οποίες παρουσιάζεται σε αυτόνομη αίθουσα. Μπορούμε να δούμε λοιπόν τα εξής:

περιοδικές εκθέσεις

Πραγματοποιεί περιοδικές εκθέσεις με αναδρομικό, ομαδικό και θεματικό χαρακτήρα.

επιλογές από τη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης Καρδίτσας

Παρουσιάζει συχνά επιλογές από έργα της συλλογής της που δεν εντάσσονται στη μόνιμή της έκθεση.

εκπαιδευτικά προγράμματα

Πραγματοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα και ξεναγήσεις για σχολικές και άλλες ομάδες κοινού.

(εκπαιδευτικές προτάσεις για σχολικές ομάδες)

εικαστική βιβλιοθήκη

Διαθέτει επιστημονική βιβλιοθήκη κυρίως με βιβλία ιστορίας, θεωρίας και κριτικής της τέχνης, μονογραφίες και περιοδικές εκδόσεις.

Είναι ανοιχτή στο κοινό· λειτουργεί ως αναγνωστήριο και ως δανειστική κατά τις μέρες και ώρες λειτουργίας του εκθεσιακού χώρου.

το εργοτάξιο των ιδεών

ανοιχτό κάλεσμα από τη Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας

(το εργοτάξιο των ιδεών)

ηλεκτρονική ενημέρωση

Αν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δραστηριότητες της Δημοτικής Πινακοθήκης Καρδίτσας, μπορείτε να στείλτε το όνομα και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση στο: pinakothiki@dimoskarditsas.gov.gr (με την ένδειξη: ηλεκτρονική ενημέρωση).

χρήσιμες πληροφορίες

ωράριο λειτουργίας

 Δευτέρα έως Παρασκευή: 8:00 – 14:00

επικοινωνία

Β. Τζέλλα και Βασιαρδάνη, 43100 – Καρδίτσα

24410 79937

pinakothiki@dimoskarditsas.gov.gr

Σχετικά άρθρα

Σχετικές εκδηλώσεις