Στάθμευση

image_print

Η υπερφόρτωση του κέντρου της Καρδίτσας με αυτοκίνητα και η στάθμευσή τους η οποία σε πολλές περιπτώσεις δεν περιορίζεται σε κανονικές θέσεις, αλλά επεκτείνεται στις γωνίες των τετραγώνων, στους ποδηλατοδρόμους, στους πεζόδρομους, στις πλατείες, στις θέσεις των ΑΜΕΑ, σε διπλές σειρές κ.λ.π. συνιστούν ένα πρόβλημα για την ομαλή λειτουργία της πόλης και υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής όλων μας.

Η εικόνα της πόλης και ιδιαίτερα του κέντρου θα βελτιωθεί, αν αποθαρρύνουμε την είσοδο των αυτοκινήτων στην πόλη. Αν πετύχουμε να κάνουμε τον δημότη να σκέφτεται πριν γυρίσει την μίζα του αυτοκινήτου, ως αντανακλαστική κίνηση.

Η ελεγχόμενη στάθμευση με τη χρήση “ξυστών” καρτών που εφαρμόζουμε εκεί ακριβώς στοχεύει:

Να πεισθούμε να χρησιμοποιούμε ως κύριο μέσον το ποδήλατο και για τις κοντινές αποστάσεις το βάδισμα.

Να βοηθήσουμε να “αναπνεύσει” το κέντρο από τα αυτοκίνητα, να αναδειχθεί η πόλη, τα κτίρια, οι κοινόχρηστοι χώροι. Δεν μπορεί από τη μια να επαιρόμαστε ότι είμαστε η πόλη του ποδηλάτου και από την άλλη να μην αποχωριζόμαστε το αυτοκίνητο.

Τα οφέλη από την εφαρμογή της ελεγχόμενης στάθμευσης είναι πολλά με κυριότερα:

Στόχος του Δήμου δεν είναι τα έσοδα από τις κάρτες ή από την επιβολή προστίμων, αλλά η δημιουργία κοινωνικής συνείδησης και συνευθύνης. Θέλουμε να γίνει κατανοητό ότι υπάρχει ισονομία και αντικειμενικότητα κατ’ αρχήν και να δημιουργηθεί συνείδηση σε όλους ότι παρκάροντας σε πεζοδρόμιο εμποδίζουμε τον πεζό, κλείνοντας μια δίοδο για αναπηρικό καροτσάκι ή σταθμεύοντας σε χώρο για ΑΜΕΑ δημιουργούμε τεράστιο πρόβλημα σε συμπολίτες με κινητικά προβλήματα, ανεβαίνοντας σε πεζόδρομους βάζουμε σε κίνδυνο ζωές, σταθμεύοντας χωρίς λόγο στο κέντρο στερούμε τη θέση από κάποιον που έχει δουλειά ή θέλει να επισκεφτεί ένα γιατρό ή ένα κατάστημα. Χρειάζεται να αλλάξουμε νοοτροπία αν θέλουμε μια πόλη φιλικότερη προς τους πολίτες και πιο λειτουργική. Στο χέρι μας είναι!

Η ελεγχόμενη στάθμευση στο κέντρο της Καρδίτσας γίνεται με τη χρήση ξυστών καρτών ωριαίας στάθμευσης που τιμώνται 0,60 € και διατίθενται από περίπτερα, μίνι μάρκετ και βιβλιοπωλεία.

Στον παρακάτω πίνακα δείτε τα σημεία από τα οποία μπορείτε να προμηθευτείτε κάρτες στάθμευσης

Εάν έχετε να προτείνετε αλλαγές ή διορθώσεις στα σημεία πώλησης καρτών, επικοινωνείστε στο τηλέφωνο: 24413-50774 ή στείλτε e-mail στο: e.traxana@dimoskarditsas.gov.gr

Κατάσταση Σημείων που Διαθέτουν Κάρτες Στάθμευσης

Τα σημεία πώλησης από τα οποία μπορούν να τις προμηθεύονται οι οδηγοί

Από τη δημοτική αρχή υπενθυμίζεται ότι στον κεντρικό τομέα της πόλης ισχύει τις εργάσιμες ημέρες η ζώνη ελεγχόμενης στάθμευσης. Για τη νόμιμη στάθμευση εντός της ζώνης, όπως είναι γνωστό, οι οδηγοί θα πρέπει να έχουν στο όχημα τους κάρτα στάθμευσης καταβάλλοντας το ανάλογο τίμημα ( 0,6 ευρώ ανά ώρα). Να σημειωθεί ότι η δημοτική αρχή επικαιροποίησε τα σημεία στα οποία γίνεται η πώληση καρτών στάθμευσης. Τα σημεία στα οποία οι οδηγοί μπορούν να βρίσκουν κάρτες στάθμευσης είναι περίπτερα, μίνι μάρκετ και βιβλιοπωλεία.

Αναλυτικά:

Περίπτερα

Τσιάκαλος Γεώργιος – Πλατεία Πλαστήρα

Μπολτσή Σοφία – Πλαστήρα (απέναντι από «ΓΕΡΜΑΝΟ»)

Δανιήλ Αντιγόνη – Ιεζεκιήλ και Πλαστήρα

Μακροστέργιος Κων/νος – Υψηλάντου και Πλαστήρα

Παλάντζας Κων/νος – Κεντρική πλατεία

Μιχαλόπουλος Λάμπρος – Πλαστήρα και Διάκου

Κρανίτσα Αντωνία – Κεντρική Πλατεία

Ακριβούλη Αναστασία – Μπλατσούκα και Τζέλλα

Βεσάι Αργυρώ – Σακελλαρίου και Λ. Δημοκρατίας (απέναντι από LIS)

Λυχρίτης Λάμπρος – Νοσοκομείο

Λέτσικας Στέργιος – Υδατόπυργος

Μίνι Μάρκετ

Δεληγιάννης Κων/νος – Υψηλάντου 51

Κατσαρός Κων/νος – Καραϊσκάκη 12

Καλλιμπορδάνης Ανδρέας – Ιεζεκιήλ 14

Ξενοπούλου Μαρία – Καποδιστρίου 61

Βιβλιοπωλεία

Βασιλάκος Ηλίας – Μπλατσούκα 12

Λάππα Δήμητρα – Ηρώων Πολυτεχνείου 39

Όποιος διαθέτει ανάλογο «κατάστημα» και ενδιαφέρεται για την διάθεση καρτών στάθμευσης, μπορεί να τις προμηθευτεί από το ταμείο του Δήμου Καρδίτσας.

(Τελευταία ενημέρωση: 2/4/2024)