Δωρεές στο Δήμο

image_print

Γιώργος Αλλαμανής

Με τη διαθήκη που άφησε κληροδότησε στο Ίδρυμα Υποτροφιών που φέρει το όνομά του ένα σεβαστό χρηματικό ποσό και ένα οικόπεδο του στην Καρδίτσα, θέτοντας ως σκοπό του Ιδρύματος, σε έμπρακτη εκδήλωση της κοινωνικής του ευαισθησίας και της πεποίθησής του ότι η προώθηση της ανώτερης τεχνικής εκπαίδευσης μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου, “την χορήγησιν υποτροφιών εις αριστούχους αποφοίτους σπουδαστάς των εν Καρδίτση κατωτέρων και μέσων Τεχνικών Σχολών δια την συνέχισιν των σπουδών των εις την αμέσως ανωτέραν τοιαύτην“.

Ο Γεώργιος Αλλαμανής γεννήθηκε στην Καρδίτσα το 1901. Ήταν γόνος, εκ πατρός, γνωστής οικογένειας των Αγράφων, με γενέτειρα το Βλάσι της Αργιθέας, ενώ εκ μητρός, της οικογένειας Δημ. Χατζηβασιλείου, επί σειράν ετών δημάρχου του Άνω Βόλου Πηλίου. Ο πατέρας του Αχιλλεύς Αλλαμανής ήταν έμπορος και αιρετός, για μεγάλο χρονικό διάστημα, Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Καρδίτσας.

Σε ηλικία 16 ετών ο Γεώργιος Αλλαμανής αποφοίτησε από την Εμπορική Σχολή του Βόλου και σε όλη τη διάρκεια της πετυχημένης του καριέρας ως έμπορος και βιομήχανος, μέχρι τον θάνατό του το 1974.

Βασίλειος Αλλαμανής

Έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη σύσταση και κατόπιν τη λειτουργία του Ιδρύματος Υποτροφιών που ιδρύθηκε το 1975 με βάση τη διαθήκη του αδελφού του Γεωργίου. Σε έμπρακτη εκδήλωση της ιδιαίτερης αγάπης του για τη γενέτειρά του και τη νεολαία της κληροδότησε και αυτός με τη διαθήκη του ένα μεγάλο ποσό στο Ίδρυμα Υποτροφιών ως πρόσθετο κεφάλαιο για την πιο ολοκληρωμένη εκπλήρωση των ευγενών του σκοπών.

Αποφοίτησε το 1922 σπούδασε στην Εμπορική Ακαδημία του Αμβούργου, στο Ανώτατο Ινστιτούτο Εμπορίου της Αμβέρσας και τελικά στη Σχολή Οικονομικών του Ελεύθερου Πανεπιστημίου των Βρυξελλών. Συνεργάστηκε στο εμπόριο με τον αδερφό του, διορίστηκε άμισθος Πρόξενος της Ελλάδος στο Βέλγιο, όπου ανέπτυξε σημαντική δραστηριότητα στην επίλυση των προβλημάτων των μεταναστών συμπατριωτών μας. Πέθανε στις Βρυξέλλες το 1993.

Απόστολος Αλεξόπουλος

Ο Απόστολος Αλεξόπουλος γεννήθηκε στην Καρδίτσα στις 6 Νοεμβρίου 1937. Γονείς του ο Χαρίλαος Αλεξόπουλος και η Παναγιώτα Αλεξοπούλου Κολοβού, οι οποίοι το 1940 απέκτησαν ένα ακόμη γιό, τον Ηρακλή Αλεξόπουλο, δικηγόρο σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Τελειώνοντας το 1955 το Α’ Γυμνάσιο Αρένων Καρδίτσας, φοίτησε στην Πολυτεχνική Σχολή του Α.Π.Θ. απ΄ όπου αποφοίτησε το 1960 με Πτυχίο Πολιτικού Μηχανικού.

Εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Θεσσαλονίκη και παντρεύτηκε την Μαρία Γκικοπούλου με την οποία απέκτησε τέσσερα παιδιά: Την Πία, το Χάρη, τον Θύμιο και τον Κωνσταντίνο, τα οποία μετά από σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό δραστηριοποιούνται σήμερα στις οικογενειακές επιχειρήσεις, η Πία Πολιτικός Μηχανικός, ο Χάρης Μηχανολόγος Μηχανικός, ο Θύμιος Αρχιτέκτονας Μηχανικός και ο Κωνσταντίνος Πολιτικός Μηχανικός και Manager Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων. Την οικογένεια, μέχρι στιγμής, συμπληρώνουν οκτώ εγγόνια!

Κύρια δραστηριότητα του η εκτέλεση Δημοσίων και Ιδιωτικών Έργων.

Διατηρεί ισχυρότατους δεσμούς με τη γενέτειρα του, στις επιχειρήσεις του απασχολούνται πάνω από πενήντα Καρδιτσιώτες και Καρδιτσιώτισες και μέσω του Οργάνου Υποτροφιών Αλεξοπούλου ενισχύθηκαν οι σπουδές πολλών παιδιών του Νομού Καρδίτσας.

Την αγάπη του για την Πόλη και τους κατοίκους της εκδηλώνει πάντα με διακριτικότητα, υπό κάθε εμφανιζόμενη μορφή, στο μέτρο των δυνατοτήτων του.

Παραμένει εσαεί ευγνώμων προς τις Δημοτικές Αρχές, οι οποίες τον τιμούν με την πάντα φιλική αντιμετώπιση του και ιδιαίτερα με την ανακήρυξη του ως Επίτιμου Δημότη της Πόλης και δίνοντας, σε Πεζόδρομο της πόλης, το όνομα της οικογένειας του.

Θεοδώρα Α. Βαλταδώρου

Η Θεοδώρα Α. Βαλταδώρου, η οποία απεβίωσε την 1.10.1985 άφησε με την ιδιόχειρη της την ακίνητη της μέρος της ακίνητης περιουσία της στο Δήμο Καρδίτσας με σκοπό τα εισοδήματα από τα ενοίκια των ακινήτων να χρησιμοποιούνται για πολιτιστικούς σκοπούς (λειτουργία πνευματικού κέντρου, βιβλιοθήκης κλπ) και για την απονομή χρηματικών βραβείων σε ιστορικούς, νομικούς, οικονομολόγους και γεωπόνους και σε ζωγράφους και λογοτέχνες, όπως λεπτομερέστερα προσδιορίζεται και στη διαθήκη.

Αντώνιος Α. Βαλταδώρος

Ο Αντώνιος Α. Βαλταδώρος, ο οποίος απεβίωσε την 26.4.1981, άφησε με την ιδιόχειρη διαθήκη του μέρος της ακίνητη περιουσία του στο Δήμο Καρδίτσας με σκοπό τα εισοδήματα από τα ενοίκια των ακινήτων να χρησιμοποιούνται για την απονομή βραβείων σε ιστορικούς, νομικούς, οικονομολόγους, ζωγράφους και λογοτέχνες, κατοίκους του διαμερίσματος Θεσσαλίας καθώς και σε πολίτες της πόλεως Καρδίτσας, κατόπιν διαγωνισμού προκηρυγμένου από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Τρία διαμερίσματα Δ1, Δ2, Δ2 του Δ’ ορόφου της πολυκατοικίας επί των οδών Ιεζεκιήλ και Ειρήνης στην Καρδίτσα, εμβαδού αντιστοίχως 68,10 τ. μ. , 85,60 τ. μ. και 76,90 τ. μ. , καθώς και το από 50% εξ αδιαιρέτου μιας πολυκατοικίας που βρίσκεται στην Καρδίτσα και στις οδούς Ιεζεκιήλ και Ειρήνης 104,80 τ. μ..

Αθανάσιος και Βασίλειος Μπρακατσούλας​

Προσέφεραν στο Δήμο 293.470 ευρώ για τη χρηματοδότηση της μελέτης αποκατάστασης του διατηρητέου κτηριακού συγκροτήματος της «Παλιάς Ηλεκτρικής» Καρδίτσας και μετατροπής του σε εκθεσιακό χώρο -πνευματικό κέντρο.

Ο Β. Μπρακατσούλας γεννήθηκε στα Κανάλια Καρδίτσας το 1929 και σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου αρχικά στην Καρδίτσα και κατόπιν στην Αθήνα, στον Αρειο Πάγο και στο Συμβούλιο Επικρατείας.

Εκλέχθηκε βουλευτής Καρδίτσας (1958) και αργότερα του ΠΑΣΟΚ άλλες τέσσερις φορές (1989, 1989, 1990 και 1993).

Υπηρέτησε ακόμα επί χρόνια ως νομάρχης Μαγνησίας και Ιωαννίνων, περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου και ως γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Είναι συνεργάτης σε θέματα πολιτικού, ιστορικού και λογοτεχνικού περιεχομένου διαφόρων εφημερίδων και περιοδικών και συγγραφέας αξιόλογων επιστημονικών και διαφόρων άλλων βιβλίων.

Αικατερίνη Π. Τσίπρα

Προσέφερε την 5η Μαρτίου 2015 στο Δήμο Καρδίτσας ισόγειο κατάστημα στην οδό Αλλαμανή 31 στην Καρδίτσα, εμβαδού 29,00 τ.μ.

Κωνσταντίνος Χρήστου και Αγόρω Γρυμπογιάννη

Προσέφεραν την 20η Απριλίου 1977 στην Κοινότητα Ραχούλας ένα κατάστημα στην οδό Κύπρου αρ. 86 στη Λάρισα, εμβαδού 26 τ. μ.

Φειδίας Ν. Δόντας και Στυλιανή Ν. Δόντα

Προσέφεραν την 27η Μαΐου 2003 οικόπεδο 667 τ. μ. και διόρωφη οικία 113,5 τ. μ. στην οδό Σακελλαρίου αρ. 64.

Λάμπρος Βασ. Παπαδόπουλος

Προσέφερε ένα οικόπεδο 1430 τ. μ. στις οδούς Διάκου και Νικηταρά, όπου χτίστηκε το Κ.Α.Π.Η.

Ιωάννα σύζυγος Δημητρίου Στάθη (κόρη του Ζήση και της Αικατερίνης Νάνου)

Δώρισε οικόπεδο 233,92 τ. μ. εντός του οποίου υπάρχει και οικία 94 τ. μ.. Ευρίσκονται στη περιοχή Ζαχαριώτες και στον πεζόδρομο Βάλβης. Στην οικία αυτή λειτουργεί Παιδική Βιβλιοθήκη.

Λάμπρος & Ναυσικά Σακελλαρίου

Η δωρεά του ζεύγους Λάμπρου & Ναυσικάς Σακελλαρίου περιλαμβάνει οικόπεδο 135 τ.μ. στο κέντρο της πόλης καθώς και τη σημαντική συλλογή της Ναυσικάς Αναστασίου-Σακελλαρίου, η οποία αποτελείται από το προσωπικό της αρχείο (χειρόγραφα σημειωματάρια, πιστοποιητικά, επιστολές κ.ά.), πλούσιο φωτογραφικό υλικό, βιβλία, κεντήματα κα. Το αρχειακό αυτό σύνολο καλύπτει ουσιαστικά ολόκληρο τον 20ο αιώνα και δίνει σπάνιες πληροφορίες για την κοινωνική, οικονομική και πνευματική ζωή της πόλης.

Η Ναυσικά Αναστασίου (1909-2003) ήταν κόρη του Γεωργίου Αναστασίου ή Σχοινά, εμπόρου, με καταγωγή από τη Νεβόλιανη (Μεγαλόβρυσο) Αγιάς, ο οποίος εγκαταστάθηκε στην Καρδίτσα στα τέλη του 19ου αιώνα μαζί με τον αδερφό του Κλεάνθη, μετέπειτα ιδιοκτήτη του τσιφλικιού Νταούτι (Μέλισσα). Φύση ιδιαίτερα ανήσυχη και φιλομαθής, η Ναυσικά, πήρε την τυπική εκπαίδευση των Καρδιτσιωτισσών αστών γυναικών της εποχής. Αποφοίτησε από τη Γαλλική Σχολή Καλογραιών St. Joseph στην Αθήνα με άριστα το 1925 και έκτοτε ανέπτυξε πλούσια κοινωνική και πολιτιστική δράση.

Θεοδωρίδου Λυδία

​Δώρισε την 16-11-1998 50.000.000 δραχμές για την αγορά οικοπέδου, όπου στεγάζεται το Κέντρο «Ορίζοντες» Υποστήριξης και παροχής συμβουλών για άτομα με ειδικές ανάγκες. Η συγκεκριμένη δωρεά έγινε στη μνήμη των γονέων της Δημητρίου και Ζωής Μαστρογιαννίτη και του συζύγου της Σοφοκλή Θεοδωρίδη.

Χαρίλαος Μαργέλλος του Χρήστου, δικαστικός υπάλληλος

Δώρισε μία οικία 80 τ. μ. με οικόπεδο 300 τ.μ. στη διεύθυνση Αστ. Αλλαμανή 52, όπου στεγάζεται παιδικός σταθμός του Δήμου.