Τοπική Κοινότητα Κρύας Βρύσης

image_print

Η Κρύα Βρύση (υψόμ. 133μ) απέχει από την Καρδίτσα 7 χλμ. νοτιοδυτικά. Αποτελεί τοπική κοινότητα της Δημοτικής Ενότητας Μητρόπολης. Οικισμός του 19ου αιώνα που δημιουργήθηκε από κατοίκους του Ξυνονερίου.
Ο πληθυσμός της αντλεί το εισόδημά του κυρίως από γεωργικές και οικοδομικές εργασίες. Η Κρύα Βρύση αποτελούσε οικισμό του Ξυνονερίου. Μεταφέρθηκε στην τωρινή της θέση το 1902 από τον Μπέη Σαλή, διοικητή της περιοχής, ο οποίος έχτισε και διώροφο κονάκι. Γύρω στο 1940 ο οικισμός αποσπάστηκε από το Ξυνονέρι και έγινε αυτόνομη κοινότητα.
Σήμερα, στη θέση Λατομείο, στους πρόποδες του λόφου Μύλος, βρίσκεται η πηγή της Κρύας Βρύσης, από την οποία πήρε και το όνομά του ο οικισμός. Το όνομα Κρύα Βρύση οφείλεται σε αυτήν την κοντινή πηγή με το άφθονο κρυστάλλινο νερό. Στην πλατεία θα συναντήσουμε το ηρώο πεσόντων και το ενδιαφέρον δημοτικό σχολείο (1925-1927), που λειτούργησε ένα διάστημα στο κονάκι του μπέη.
Νοτιοδυτικά του οικισμού βρίσκεται ανεξερεύνητο και αναξιοποίητο σπήλαιο, ενώ στο βάθος του υπάρχει υπόγειος ποταμός.


Πολιτιστικές εκδηλώσεις

• Πολιτιστική εκδήλωση την Καθαρή Δευτέρα στην Κρύα Βρύση, με προσφορά νηστίσιμων εδεσμάτων και κρασιού


Πηγές:
1. ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καρδίτσας, Καρδίτσα 2007
2. Όψεις της Ιστορίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Νομού Καρδίτσας, Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Καρδίτσας
3. Τουριστικός Οδηγός νομού Καρδίτσας, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καρδίτσας, Καρδίτσα 2010