Τοπική Κοινότητα Γεωργικού

image_print

Το Γεωργικό (υψόμ. 135μ) απέχει από την Καρδίτσα 7 χλμ. . Αποτελεί τοπική κοινότητα της Δημοτικής Ενότητας Μητρόπολης. Είναι ένας οικισμός της περιόδου της Τουρκοκρατίας. Οι 590 περίπου κάτοικοι του χωριού ασχολούνται κυρίως με γεωργικές καλλιέργειες, οικοδομικές εργασίες, εμπόριο φρούτων και λαχανικών.
Ο δραστήριος Μορφωτικός Σύλλογος του χωριού δημιούργησε ένα εξαιρετικό Λαογραφικό Μουσείο, ενώ πραγματοποιεί και αρκετές πολιτιστικές εκδηλώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Διαθέτει, επίσης, πολύ καλό φωτογραφικό αρχείο που περιλαμβάνει και σπάνιες φωτογραφίες του θολωτού μυκηναϊκού τάφου που ανακαλύφθηκε τυχαία το 1917 από κατοίκους της περιοχής.
Στα όρια των κτηματικών εκτάσεων του Γεωργικού και του Ξυνονερίου, σε έναν λόφο που είναι ο τελευταίος των ριζών των Αγράφων, βρίσκεται ένας μεγάλος θολωτός μυκηναϊκός τάφος, που έχει αποκαλυφθεί από το 1917 και είναι από τους καλύτερα διατηρημένους θολωτούς τάφους σε ολόκληρη τη Θεσσαλία.

Έπειτα από πολυετείς ανασκαφικές έρευνες και με συντονισμένες ενέργειες των αρμόδιων φορέων, τα τελευταία χρόνια έγινε απαλλοτρίωση των γύρω εκτάσεων, διάνοιξη δρόμων, εργασίες αποκατάστασης και αξιοποίησης του ταφικού μνημείου, ώστε αυτό να γίνει επισκέψιμο και πόλος έλξης των ενδιαφερομένων.


Πολιτιστικές εκδηλώσεις
• Θρησκευτική-πολιτιστική εκδήλωση στις 20 Μαΐου στο Γεωργικό
, με αφορμή τον εορτασμό του Αγ. Νικολάου. Προσφέρεται φαγητό (πλιγούρι με πρόβειο κρέας) και γίνεται γλέντι με παραδοσιακή ορχήστρα.


Πηγές:
1. ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καρδίτσας, Καρδίτσα 2007
2. Όψεις της Ιστορίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Νομού Καρδίτσας, Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Καρδίτσας
3. Τουριστικός Οδηγός νομού Καρδίτσας, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καρδίτσας, Καρδίτσα 2010