Ζούμε τα χειρότερα όνειρά μας η Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας στο μάτι του κυκλώνα ΙΑΝΟΥ

29/09/2020
image_print

‘’ Να γυρίζεις – αυτό είναι το θαύμα –
με κουρελιασμένα μάτια
με φλεγομένους κροτάφους απ’ την πτώση
να γυρίζεις
στην καλή πλευρά σου.
Πεσμένος αισθάνεσαι
την κόλαση […]

Να γυρίζεις – αυτό είναι το θαύμα. ‘’

Νίκος Καρούζος

Τα πουλιά δέλεαρ του Θεού
(αποσπάσματα «Διαλόγων»)

Δέκα μέρες από την επέλαση του κυκλώνα ΙΑΝΟΥ που έπληξε άγρια μεταξύ άλλων και την πόλη μας. Οι πληγές και το σοκ είναι μεγάλα. Η Καρδίτσα προσπαθεί να συνέλθει και να ανασκουμπωθεί. Στη Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας ζούμε τα χειρότερα όνειρά μας. Αλλά πάντως ζούμε. Η θεομηνία ήταν αμείλικτη. Το κτίριο μας υπέστη σημαντικές φθορές, ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός καταστράφηκε ολοσχερώς, όπως και το απόθεμα των παλιών εκδόσεών μας. Μαζί όμως με όλα αυτά αντιμετωπίζουμε κυρίως το πιο δυστοπικό σενάριο: μέρος της εικαστικής συλλογής μας αντίκρισε κι ακόμη αντιμετωπίζει μεγάλο κίνδυνο. Είναι πολύ νωρίς για να αποτιμήσουμε το μέγεθος της ζημιάς. Σίγουρα θα έχουμε απώλειες, ευτυχώς όμως με τη βοήθεια των ειδικών κάποια πράγματα σώζονται, ίσως και αποκαθίστανται. Η πορεία αυτή θα είναι χρονοβόρα και εξαιρετικά κοστοβόρα.

Ευτυχώς έχουμε τη συμπαράσταση του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού και ιδιαίτερα της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων κι έτσι είναι στο πλάι μας ειδικοί για τις πρώτες σωστικές επεμβάσεις συντήρησης. Ο αριθμός των έργων που επλήγησαν είναι μεγάλος και το έργο συντηρητριών / συντηρητών τιτάνιο και μακροχρόνιο.

Εκτός από την τεράστια αγωνία για τη σωτηρία των έργων μας, παλεύουμε με το νερό και τη λάσπη που ακόμη είναι στο υπόγειο του κτιρίου μας, την έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνικής και διαδικτυακής επικοινωνίας. Υπό αυτές τις συνθήκες η πινακοθήκη θα παραμείνει κλειστή για το κοινό, μόλις όμως αποκατασταθούν αυτές οι βασικές υποδομές θα είναι εφικτή μετά από τηλεφωνική ή διαδικτυακή επικοινωνία η εξυπηρέτηση κατά περίπτωση. Σύντομα, θα έχουμε κάποιες προτάσεις εκπαιδευτικών προγραμμάτων, μόνον που αντί να έρθουν τα σχολικά τμήματα στην πινακοθήκη θα πάει η πινακοθήκη στα σχολεία.

Είμαστε αποκομμένες/οι, ωστόσο φτάνει σε εμάς η έγνοια και η συμπαράσταση φίλων και συνεργατών της πινακοθήκης κι ακόμη η διαθεσιμότητά τους να μας συνδράμουν σε αυτή τη δύσκολη στιγμή. Ήδη η πινακοθήκη δέχεται τη βοήθεια ειδικών, αλλά και εθελοντών με προσωπική εργασία, με προσφορές σε είδος ή και με οικονομική υποστήριξη προκειμένου να επουλώσουμε τις βαθιές πληγές μας.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ιδιαιτέρως την ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, τους ανθρώπους της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων, αλλά και άλλων υπηρεσιών του ΥΠ.ΠΟ.Α. για την ευεργετική βοήθειά τους. Χρωστάμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε φίλες και φίλους συντηρητές και βοηθούς συντήρησης έργων τέχνης που προσφέρουν εθελοντικά την πολύτιμη εργασία τους, αλλά και σε ανθρώπους που έρχονται να βοηθήσουν με όποιον τρόπο μπορούν σε οτιδήποτε έχει ανάγκη η πινακοθήκη. Τέλος, χρωστάμε πολλά στα μέλη των συνεργείων άντλησης των υδάτων του ΤΟΕΒ Ταυρωπού και της Πυροσβεστικής που για μέρες και νύχτες έδιναν στο πλάι μας μάχες για την άντληση του νερού και κατάφεραν έτσι να απομακρύνουν το μεγαλύτερο μέρος του.

‘’ Να γυρίζεις – αυτό είναι το θαύμα […] ‘’. Αυτό είναι και το δικό μας στοίχημα. Να γυρίσουμε όχι στην καλή μας πλευρά. Όχι μόνον. Το ενδιαφέρον του κόσμου μας δίνει δύναμη και δημιουργεί την πρόκληση να θέλουμε να γίνουμε καλύτερες/οι.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Β. Τζέλλα & Βασιαρδάνη, 43100 – Καρδίτσα

24410 79119 & 24410 79982

pinakothiki@dimoskarditsas.gov.gr