Ζητείται νομοθετική λύση στο πρόβλημα των ΝΠΙΔ του Δήμου Καρδίτσας

24/01/2014
image_print

Επιστολές του Δημάρχου Καρδίτσας κ. Κων. Παπαλού στους Υπουργούς Εσωτερικών και Εργασίας και τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, συνάντηση με τους εργαζόμενους και κοινή συνεντευξη τύπου με τη Διοίκηση του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ για την ανάδειξη του προβλήματος που αφορά και όλους τους Δήμους της χώρας

Την ανάγκη να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα δίνει λύση στο πρόβλημα που δημιουργείται στην λειτουργία των ΝΠΙΔ του Δήμου Καρδίτσας ( ΔΗΚΕΚ, Κέντρο Γυναικών, Εργαστήρια Τέχνης και “Θεοδωρίδειο” Κέντρο Ορίζοντες) – αλλά και όλων των Δήμων της χώρας- από την εφαρμογή του Ν.4225/2014 “Αναβάθμιση και βελτίωση των μηχανισμών είσπραξης των ασφαλιστικών φορέων, πρόστιμα για την ανασφάλιστη και αδήλωτη εργασία” επισήμανε ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Κων. Παπαλός σε συνάντηση που είχε την Πέμπτη 24/1 με τη Διοίκηση του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ και  εργαζόμενους στα ΝΠΙΔ του Δήμου και επανέλαβε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι μαζί με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ και τους Προέδρους των ΝΠΙΔ.
Η συνάντηση με τους εργαζόμενους
Το πρωί, πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη συνάντηση του Δημάρχου με τους εργαζόμενους των ΝΠΙΔ με τη συμμετοχή της Διοίκησης του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ. Στην συνάντηση, συμμετείχαν επίσης, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Χ. Παπαδημητρίου και Ούρ. Σούφλα ως  Πρόεδροι της ΔΗΚΕΚ και του Θεοδωρίδειου Κέντρου Ορίζοντες αντίστοιχα.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Παπαλός, το νέο θεσμικό πλαίσιο που προβλέπει βαριά πρόστιμα και ποινικές και αστικές ευθύνες των Προέδρων και Αντιπροέδρων των ΝΠΙΔ, είχε  συνέπεια να έχουν παραιτηθεί ήδη η Πρόεδρος και η Αντιπρόεδρος του Κέντρου Γυναικών και να αναμένεται το ίδιο να πράξουν αργά ή γρήγορα και οι Διοικήσεις των άλλων ΝΠΙΔ του Δήμου.
Ο Δήμαρχος ενημέρωσε τους εργαζόμενους για τις ενέργειες που έκανε  η Δημοτική Αρχή για την ανάδειξη του προβλήματος, άμεσα με επαφές με πολλούς δημάρχους της χώρας ώστε να υπάρξει συλλογική αντίδραση και με επιστολές που έστειλε προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Ι. Μιχελάκη, τον Υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας κ. Ιωάννη Βρούτση και τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Κ. Ασκούνη που κοινοποιήθηκε και στον Πρόεδρο της ΠΕΔ Θεσσαλίας κ. Ρ. Κομήτσα τους οποίους καλεί να αναλάβουν πρωτοβουλία για  νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος.
Ο κ. Παπαλός διαβεβαίωσε τους εργαζόμενους και το Σύλλογο οτι η Δημοτική Αρχή αναγνωρίζει το έργο και τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι δομές αυτές και επιδίωξή της είναι να συνεχίσουν να λειτουργούν. Γι' αυτό και όλες οι ενέργειές της γίνονται προς την κατεύθυνση αυτή, ενώ θα είναι μπροστά σε όποια κινητοποίση αποφασιστεί για την άσκηση πίεσης προς την κυβέρνηση. Παράλληλα διερευνά νομικά και τη δυνατότητα ενσωμάτωσής τους στο Δήμο, αν και  το ισχύον νομικό πλαίσιο δεν φαίνεται, όπως είπε, να το επιτρέπει και ταυτόχρονα να διασφαλίζει και τους εργαζόμενους.
Συνέντευξη τύπου
Το μεσημέρι για το ίδιο θέμα ο Δήμαρχος Καρδίτσας σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Πρόεδρο και τη Διοίκηση του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ, καθώς και τους Προέδρους των Εργαστηρίων Τέχνης κ. Β. Μπατζιάκα και των “Οριζόντων” κ. Ουρ. Σούφα επανέλαβε οτι για τη Δημοτική Αρχή η συνέχιση της λειτουργίας των δομών αυτών αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα και θα εξαντλήσει κάθε μέσο για την ανάδειξη και την επίλυση του προβλήματος.
Ειδικότερα ο κ.Παπαλός τόνισε τα εξής:
“Σας καλέσαμε σήμερα, μαζί με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ για να ενημερώσουμε τους δημότες  για το σοβαρότατο  πρόβλημα που δημιουργείται στην λειτουργία των ΝΠΙΔ του Δήμου μας ( Κέντρο Γυναικών, Εργαστήρια Τέχνης και Θεοδωρίδειο Κέντρο Ορίζοντες”, από την εφαρμογή του Ν.4225/2014 “Αναβάθμιση και βελτίωση των μηχανισμών είσπραξης των ασφαλιστικών φορέων, πρόστιμα για την ανασφάλιστη και αδήλωτη εργασία”.
Τι προβλέπει λοιπόν αυτός ο Νόμος και πως προκαλείται το πρόβλημα στα δικά μας ΝΠΙΔ.
Στο Νόμο, προβλέπεται μεταξύ άλλων οτι στις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) που υποβάλλονται  στο ΙΚΑ και τα λοιπά ασφαλιστικά ταμεία πρέπει να είναι πληρωμένες οι ασφαλιστικές εισφορές. Διαφορετικά οι ΑΠΔ δεν θα γίνονται δεκτές, με συνέπεια οι εργαζόμενοι να θεωρούνται ανασφάλιστοι και να επιβάλλονται τα προβλεπόμενα πρόστιμα για μη ασφάλιση προσωπικού.
Θα επιβάλλονται δηλαδή στον εργοδότη (Πρόεδροι και Αντιπρόεδροι ΝΠΙΔ, Κοινωφελών Επιχειρήσεων,  Αστικών μη Κερδοσκοπικών εταιρειών ), πρόστιμα 10.500 περίπου ευρώ για κάθε εργαζόμενο, ο οποίος έχει προσληφθεί κανονικά, αλλά δεν απεστάλη η ΑΠΔ/ΙΚΑ.
Επίσης προβλέπεται και η άσκηση Ποινικής Δίωξης σε βάρος τους βάσει των διατάξεων του Α.Ν. 86/67, καθώς και αστικές και προσωπικές συνέπειες κατά των ιδίων  ( κατάσχεση των  περιουσιακών τους στοιχείων κινητών ή ακινήτων , εκπλειστηριασμός των κατασχεθέντων περιουσιακών τους στοιχείων,  υποβολή  αίτησης για έκδοση απόφασης δικαστηρίου προσωποκράτησης του οφειλέτη.)
Επιπροσθέτως  στο νόμο  4223/2013 που τέθηκε σε ισχύ εμπεριέχονται -εκτός των άλλων- και αρκετές τροποποιήσεις στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν. 4174/2013) όπως η υποβολή ΦΜΥ κάθε μήνα με εφάπαξ καταβολή του παρακρατούμενου ποσού και σε περίπτωση καθυστέρησης επιβάλλονται αυστηρά πρόστιμα , τα οποία είναι αρχικά 2.500,00 € και διπλασιασμός του φόρου, και σε περίπτωση που επαναληφθεί διπλασιασμός του προστίμου (άρθρα 53,54 & 57), τα οποία επίσης θα καταλογίζονται στους Προέδρους & Αντιπροέδρους.
Με δεδομένο λοιπόν οτι :

  1. Η πλειοψηφία των εργαζομένων  στα ΝΠΙΔ,( Κοινωφελείς Επιχειρήσεις, Αστικές μη κερδοσκοπικές Εταιρείες) των ΟΤΑ πληρώνονταν μέχρι σήμερα, μέσω προγραμμάτων που υλοποιούν, όταν στέλνονταν οι σχετικές πιστώσεις, με συνέπεια να υπάρχουν καθυστερήσεις και να δίνεται προτεραιότητα στην καταβολή των μισθών,
  2. Η μισθοδοσία τους  στο εξής θα καταβάλλεται μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών, οπου οι Δήμοι θα πρέπει να καταθέτουν μαζί με τη μισθοδοσία και τις ασφαλιστικές εισφορές, κάτι που με την υφιστάμενη χρηματοδότηση είναι αδύνατον,
  3. Οι Πρόεδροι και Αντιπρόεδροι των ΝΠΙΔ, σε περίπτωση αδυναμίας να ανταποκριθουν στις απαιτήσεις του Νόμου, απειλούνται με βαρύτατα πρόστιμα και ποινικές κυρώσεις, ακόμα και με κατάσχεση των περιουσιακών τους στοιχείων, με συνέπεια να υποβάλλουν μαζικά τις παραιτήσεις τους, καθίσταται αδύνατη υπό τις παρούσες συνθήκες η αντικατάστασή τους και προβληματική η λειτουργία των ΝΠΙΔ.
    Εμείς από την πρώτη στιγμή που δημοσιεύθηκε ο Νόμος είχαμε συνάντηση με τις Διοικήσεις και τους λογιστές των ΝΠΙΔ και διαγνώσαμε το πρόβλημα. Ξέραμε οτι αργά ή γρήγορα όλοι οι Πρόεδροι και Αντιπρόεδροι των ΝΠΙΔ που έχουμε στο Δήμο, και σας διαβεβαιώ οτι άσκησαν και ασκούν με υπεβάλλοντα ζήλο τα καθήκοντά τους, θα εξαναγκαστούν σε παραίτηση και  κανείς δεν μπορεί να τους αδικήσει γι' αυτό, γιατί αν παραμείνουν είναι σχεδόν βέβαιο οτι θα υποστούν βαρύτατο προσωπικό κόστος.
    Τι κάναμε:

Ως Δημοτική Αρχή θεωρουμε οτι οι δομές αυτές που λειτουργούν για χρόνια στο Δήμο μας, προσφερουν πολύ σημαντικό έργο και υπηρεσίες στους δημότες και κάποιες αποτελούν και πρωτοπορία στο χώρο της Αυτοδιοίκησης. Για μας είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα οι δομές αυτές να παραμείνουν ανοικτές και να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.
Σίγουρα υπάρχουν προβλήματα με την μισθοδοσία τους, όχι γιατί έχουμε χρήματα και δεν τους δίνουμε άλλα γιατί οι χρηματοδοτήσεις δεν επαρκούν.
Τώρα δημιουργείται ένα επιπρόσθετο σοβαρό πρόβλημα που είναι συνολικό πρόβλημα της Αυτοδιοίκησης, γι' αυτό και πιστεύομε οτι πρέπει να δοθεί συνολική λύση στο πρόβλημα από την Πολιτεία.
Όσοι επιχειρούν να χρεώσουν αυτό το πρόβλημα στη Δημοτική Αρχή κάνουν λάθος. Καλώ μάλιστα όποιον ευαισθητοποιημένο πολίτη, απ' αυτούς που αρθρογραφούν καθημερινά, επιθυμεί να αναλάβει την ευθύνη ενός ΝΠΙΔ να εκδηλώσει το ενδιαφέρον του.
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα φέρνουμε το θέμα για συζήτηση και θα προτείνουμε κινητοποιήσεις ακόμα και κλείσιμο του Δήμου και των ΝΠΙΔ.
Είμαστε μαζί με τους εργαζόμενους και θα τους στηρίξουμε στο μέγιστο βαθμό. Τους χρωστάμε, δεν μας χρωστούν και ταυτόχρονα συνεχίζουν να παρέχουν κανονικά τις υπηρεσίες τους.” τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαλός.
Με τη σειρά του ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων κ. Απ. Ταξιάρχης εξήρε τις υπηρεσίες που παρέχουν όλα αυτά τα χρόνια στους πολίτες της Καρδίτσας και ιδιαίτερα σε ευπαθείς ομάδες, οι συγκεκριμένες δομές και υπερθεμάτισε της ανάγκης να συνεχίσουν να λειτουργούν απρόσκοπτα.
Εξέφρασε πάντως την άποψη οτι η πρόθεση των κυβερνώντων είναι να εξαναγκαστούν οι Δήμοι να τις κλείσουν ή να οδηγηθούν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να τις εγκαταλείψουν αφού δεν θα πληρώνονται, με απώτερο στόχο οι υπηρεσίες αυτές να ιδιωτικοποιηθούν.
“ Για να αντιπαλέψουμε αυτά τα σχέδια είναι ανάγκη να φτιάξουμε ένα μέτωπο των εργαζομένων και αιρετών” τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Ταξιάρχης προαναγγέλοντας οτι το 2014 θα είναι χρονιά δυναμικών κινητοποιήσεων στην Αυτοδιοίκηση.