Ξουτ – Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων

04/10/2021
image_print

Η 4η Οκτωβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων και οι Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, την γιόρτασαν με μια όμορφη δράση, στο 11ο Νηπιαγωγείο Καρδίτσας, που στόχο έχει την ευαισθητοποίηση των μικρών παιδιών απέναντι στους τετράποδους συγκάτοικους του πλανήτη μας, ώστε μεγαλώνοντας να αναπτύξουν μια κουλτούρα φιλοζωίας.

Την τιμητική τους βέβαια είχαν οι σκύλοι ήρωες των ιστοριών, των βιβλίων που διαβάσαμε στα μικρά παιδιά, όπως το «Ξουτ» των Ζωής Σκαλίδη – Φωτεινής Τσάμπρα, από τις εκδόσεις Μικρή Μίλητος και το «Οι ουρές δεν είναι για να τις τραβάμε» της Elizabeth Verdick, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Παράλληλα παίξαμε το παιχνίδι των φωνών των ζώων και φτιάξαμε ποτίστρες και ταΐστρες για τα αδέσποτα ζώα της γειτονιάς.

Τέλος η Νηπιαγωγός Κυρία Ευριδίκη Ρίζου, παρουσίασε στα παιδιά την παράσταση κουκλοθεάτρου «Η παρέλαση των ζώων»!!!

Οι Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας θέλοντας να στείλουν το μήνυμα «μόνο αν νοιαστούμε και σεβαστούμε τα ζώα, θα μπορέσουμε να τα βοηθήσουμε», προτείνουν κάποια βιβλία που θα συγκινήσουν, αλλά και θα προβληματίσουν, μικρούς και μεγάλους.

«Ξουτ» – Ζωή Σκαλίδη, Φωτεινή Τσάμπρα – Εκδόσεις Μεταίχμιο

Σε κάθε δρόμο, σε κάθε γωνιά της γης μπορεί κι εσείς να συναντήσετε έναν Ξουτ. Θα τον αναγνωρίσετε από το κοκαλιάρικο σώμα του, από τις φοβισμένες κινήσεις και από το ζεστό βλέμμα. Μη φοβηθείτε να τον πλησιάσετε… ο Ξουτ θα σας αγαπήσει πιο πολύ απ’ ότι εσείς!!!

«Οι ουρές δεν είναι για να τις τραβάμε» – Elizabeth Verdick – Εκδόσεις Μεταίχμιο

Το βιβλίο αυτό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ένα εγχειρίδιο συμπεριφοράς προς τα κατοικίδια που απευθύνεται όμως, αποκλειστικά σε παιδιά. Τα κείμενα είναι γραμμένα πολύ απλά και η συγγραφέας συμβουλεύτηκε κτηνιάτρους και ειδικούς για να τα γράψει.

Το πώς συμπεριφερόμαστε στα ζώα είναι κάτι που μπορούμε να μάθουμε από το σπίτι μας, χωρίς απαραιτήτως να έχουμε εμείς κάποιο ζωάκι. Υπάρχουν βασικοί κανόνες συμπεριφοράς απέναντί τους, που αν τους ακολουθήσουμε θα κάνουν τη δική μας ζωή πιο εύκολη και των ζώων καλύτερη!!!

«Ένα αδέσποτο σκυλάκι» Ρένα Ρώσση – Ζαΐρη – Εκδόσεις Ψυχογιός

Η ιστορία είναι λίγο πολύ γνωστή, ο Μάγκας ζει με την οικογένειά του σ’ ένα όμορφο σπίτι. Έχει κάθε μέρα καθαρό νερό, λαχταριστό φαγητό, λιχουδιές και αγκαλιές. Ώσπου μια μέρα ο Μάγκας πετάγεται στο δρόμο, από την πόρτα του αυτοκινήτου. Όπως είναι φυσικό το σκυλί νομίζει πως πρόκειται για παιχνίδι και αρχίζει να τρέχει πίσω από το αυτοκίνητο, μέχρι που καταλαβαίνει πως… το παράτησαν.

«Ο αδέσποτος Κώστας» – Μάκης Τσίτας – Εκδόσεις Ψυχογιός

Ο συγγραφέας περιγράφει με εξαιρετικά γλαφυρό τρόπο τα συναισθήματα των εγκαταλελειμμένων ζώων και δίνει μέσα από μια πολύ έξυπνα γραμμένη ιστορία στα παιδιά να καταλάβουν πως τα ζώα είναι ευθύνη, είναι για πάντα και απαιτούν όπως κι εμείς σεβασμό.

Πρέπει να καταλάβουμε όλοι πως τα ζώα, εδώ και χιλιάδες χρόνια, μας έχουν μεγαλύτερη ανάγκη απ’ ότι τα έχουμε εμείς και το… ξέρουν!!!

Στις παιδικές βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, υπάρχει μεγάλη ποικιλία βιβλίων, για μικρούς και μεγάλους, όχι μόνο για σκύλους και γάτες, αλλά για όλα τα ζώα που υπάρχουν ή πέρασαν από τον πλανήτη μας!!!