Ξεκινά η λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου και της Tράπεζας Ρουχισμού του Δήμου Καρδίτσας

15/07/2015
image_print

Εγκαινιάζεται την Παρασκευή 17/7 και ώρα 19.30 η νέα κοινωνική δομή
Ξεκινά η λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου και της Τράπεζας Ρουχισμού του Δήμου Καρδίτσας
Στις Εργατικές Κατοικίες της οδού Ερμογένους (χώρος όπου στεγάζονταν το 30ο Νηπιαγωγείο Καρδίτσας)

Στο πλευρό των ασθενέστερων οικονομικά δημοτών- πολιτών στέκεται έμπρακτα ο Δήμος Καρδίτσας προσπαθώντας να αμβλύνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μέσω δομών που αναπτύσσει και υλοποιώντας σειρά κοινωνικών δράσεων  και προγραμμάτων.

Από την Παρασκευή 17/7 ξεκινά και επίσημα η λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου και της Τράπεζας Ρουχισμού του Δήμου Καρδίτσας, στις Εργατικές Κατοικίες της οδού Ερμογένους (χώρος όπου στεγάζονταν το 30ο Νηπιαγωγείο Καρδίτσας).

Τα εγκαίνια της νέας δομής, η λειτουργία της οποίας θα στηριχθεί κυρίως σε εθελοντές, θα πραματοποιηθούν στις 19.30 το απόγευμα της ίδιας ημέρας. 

Η σύσταση του Κοινωνικού Παντοπωλείου, εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο μαζί με τον Κανονισμό Λειτουργίας με στόχο να συμβάλει στην αντιμετώπιση της ραγδαίας αύξησης των κινδύνων του κοινωνικού απολεισμού και της αδυναμίας κάλυψης πρωταρχικών αναγκών από πολλές ομάδες του πληθυσμού.

Σκοπός του προγραμμάτος είναι η κάλυψη πρωτογενών αναγκών επιβίωσης άνεργων, αναφάλιστων καθώς και οποιονδήποτε ατόμων ή οικογενειών που βρίσκονται σε κατάσταση ένδειας, για χρονικό διάστημα εως τεσσάρων μηνών και με δυνατότητα παράτασης αυτού, που είναι απαραίτητο, ώστε να είνει δυνατή η κοινωνική επανένταξή τους με καλύτερες αξιώσεις.

Για τη διαδικασία επιλογής των δικαιούχων υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια, σύμφωνα με τα οποία η Επιτροπή Αξιολόγησης θα μπορεί να αποφασίζει ποιοι απο τους αιτούντες αποκτούν το δικαίωμα της εξυπηρέτησης απο το Κοινωνικό Παντοπωλείο.

Οι υπηρεσίες που θα παρέχονται απο το « Κοινωνικό Παντοπωλείο» θα ειναι εντελώς δωρεάν και αφορούν έναν συγκεκριμένο αριθμό δικαιούχων, 50 ωφελούμενοι. Στην περίπτωση που υπάρξει υπερπροσφορά τροφίμων η επιτροπή μπορεί να αποφασίσει, την αύξηση του αριθμού των ωφελουμένων.

Συγκεκριμένα στους Δικαιούχους του Δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου προβλέπεται να διανεμονται τυποποιημένα τρόφιμα μακράς διαρκείας, είδη ατομικής υγιεινής και καθαριότητας, είδη βρεφικής ανάπτυξης, νωπά τρόφιμα (εφόσον υπάρχουν κατάλληλες υποδομές και εξοπλισμός που διασφαλίζει την ποιότητα, τη συντήρηση και την καλή τους κατάσταση από άποψη υγιεινής και ασφάλειας , σύμφωνα με τις σχετικές υγειονομικές διατάξεις), είδη ένδυσης, υπόδησης, καθώς και παιδικά παιχνίδια.

Οι δικαιούχοι θα εναλλάσσονται ανά 4 μήνες, ωστε να είναι δυνατή έρευνα και εξέταση τυχόν μεταβολών στην αρχική τους κατάσταση.

Κάθε δικαιούχος έχει δικαίωμα παροχής υπηρεσιών απο το κοινωνικό παντοπωλείο μόνο ένα 4μηνο το χρόνο. Ανανέωση της παροχής κάθε δικαιούχου δύναται να εγκριθεί, εφόσον η Επιτροπή το κρίνει απαραίτητο και σε εξαιρετικά ειδικες περιπτώσεις .

Επίσης σε εξαιρετικά ειδικές περιπτώσεις, όπου παρατηρείται έντονη οικονομική εξαθλίωση δύνανται να δοθούν εκτάκτως και για ελάχιστες φορές, προϊόντα από το Κοινωνικό Παντοπωλείο.