Συνεχίστηκαν τη Τρίτη 20 Αυγούστου, σε τρεις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, οι Καλοκαιρινές Δραστηριότητες Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας, με τίτλο «Δράσεις κι Αντιδράσεις για ήσυχα και … ανήσυχα παιδιά»!!!
Στην Παιδική Βιβλιοθήκη «Παυσιλύπου», η ζωή και το έργο του διάσημου Ολλανδού ζωγράφου Βίνσεντ Βαν Γκογκ, του πιο διάσημου ίσως ζωγράφου στον κόσμο, ήταν αυτό που έδωσε ερέθισμα για δημιουργία, στα πολλά παιδιά που βρέθηκαν εκεί.
Είδαμε πολλά έργα του καλλιτέχνη, μιλήσαμε για την τεχνική και τα χρώματα και φυσικά για την έμπνευση που δίνει ακόμη και σήμερα σε πλήθος άλλων καλλιτεχνών, μέσα από πρωτότυπα βίντεο που παρουσιάζουν τη ζωή και το έργο του.
Διαβάσαμε το πολύ όμορφο και έξυπνο παραμύθι του James Mayhew «Η Μαριάννα και τα ηλιοτρόπια» από τις εκδόσεις Modern times, μια αστεία και περιπετειώδη ιστορία μέσα σε μια πινακοθήκη και με χαρτιά, νερομπογιές και ξυλομπογιές, προσφορά του καταστήματος ΙΚΕΑ Θεσσαλίας, προσπαθήσαμε να φτιάξουμε τα δικά μας ηλιοτρόπια και τους δικούς μας έναστρους ουρανούς και οι πιο μικροί να χρωματίσουν διάσημα έργα του μεγάλου καλλιτέχνη!!!
Τα “Παλιά Επαγγέλματα” ζωντάνεψαν στην παιδική βιβλιοθήκη συνοικίας “Λάκας Μαντζάρα”. Ποιος πουλούσε παλιά το παγωτό, ήταν ο περιπτεράς της γειτονιάς ή κάποιος άλλος? Ξεκινήσαμε διαβάζοντας το βιβλίο της Κατερίνας Μανανεδακη “Παλιά Επαγγέλματα ζωντανέψτεεε…!” από τις εκδόσεις Λιβάνη, το οποίο αναφέρεται σε μια περιπέτεια δύο παιδιών στη σοφίτα του σπιτιού του παππού και της γιαγιάς, όπου εκεί ανακαλύπτουν ένα βιβλίο που τους οδηγεί στο Χωριό των Παλιών Επαγγελμάτων.
Ο καρβουνιάρης, ο τσαγκάρης, η μοδίστρα, ο παγοπώλης και άλλοι επαγγελματίες που έχουν χαθεί αλλά δεν έχουν ξεχαστεί, ζωντανεύουν και διηγούνται ιστορίες. Τέλος, τα παιδιά έπαιξαν με το κρυπτόλεξο και το σταυρόλεξο των παλιών επαγγελμάτων.
Και στην παιδική βιβλιοθήκη συνοικίας «Αγίου Νικολάου», το θέμα ήταν ο ιδιοφυής ζωγράφος Vincent Van Gogh και τα λόγια του “Ηρεμώ όταν κοιτάζω ένα φύλλο χλόης, ένα κλαδί πεύκου, ένα στάχυ.” οδήγησαν τα παιδιά να εκφράσουν τα συναισθήματά τους για τη ζωγραφική και την τέχνη γενικά.
Η αγάπη του Van Gogh για το τοπίο και το φως, τον έκανε να ζωγραφίζει ακατάπαυστα και με πάθος. Η πινελιά του ήταν τολμηρή, η χρωματική παλέτα του έντονη. Έτσι έντονα μιμήθηκαν τους σημαντικότερους πίνακες, τα ηλιοτρόπια, την έναστρη νύχτα και το κίτρινο σπίτι οι μικροί λάτρεις του ζωγράφου!!!
Τη Τετάρτη 21 Αυγούστου οι δράσεις συνεχίζονται σε 3 παιδικές βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας γεμάτες διάσημου και πάλι ζωγράφους. Πιο συγκεκριμένα:
Στην παιδική βιβλιοθήκη συνοικίας «Αγίου Φανουρίου» – Ζωγραφίζω όπως ο Έσερ. Από τη σειρά βιβλίων του Δημήτρη Χασάπη «Μαθαίνω να ζωγραφίζω όπως…», ασχολούμαστε με τον διάσημο Ολλανδό ζωγράφο Έσερ, μαθαίνουμε για τη ζωή του και με έξυπνους τρόπους ζωγραφίζουμε αντίγραφα των έργων του!
Στην παιδική βιβλιοθήκη «Αγγελική Βαρελλά» – Ηλιοτρόπια, καπέλα και έναστροι ουρανοί – Βίνσεντ Βαν Γκογκ. Μέσα από διάφορα βιβλία γνωρίζουμε τη ζωή και το έργο του διάσημου ζωγράφου και προσπαθούμε να φτιάξουμε τα δικά μας ηλιοτρόπια, τους δικούς μας έναστρους ουρανούς και πολλά άλλα.
Και στην παιδική βιβλιοθήκη Δημοτικού Διαμερίσματος «Αρτεσιανού» – Ζωγραφίζω όπως ο Μαλιέβιτς. Από τη σειρά βιβλίων του Δημήτρη Χασάπη «Μαθαίνω να ζωγραφίζω όπως…», ασχολούμαστε με το διάσημο Ουκρανό ζωγράφο Μαλιέβιτς, μαθαίνουμε για τη ζωή του και με έξυπνους τρόπους ζωγραφίζουμε αντίγραφα των έργων του!
Οι δράσεις πραγματοποιούνται κάθε πρωί από τις 11 έως τις 12:30 και απευθύνονται κυρίως σε παιδιά που έχουν τελειώσει την Α΄ Δημοτικού έως και 14 ετών. Παιδιά κάτω των 7 ετών, πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων.
Αναλυτικό πρόγραμμα λειτουργίας της κάθε βιβλιοθήκης, καθώς και τις δράσεις που θα πραγματοποιούν, μπορείτε να τις βλέπετε στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας, και στις σελίδες των παιδικών βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. στο Facebook: Παιδικές Βιβλιοθήκες Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας & Παιδικές Βιβλιοθήκες Καρδίτσας και στους πίνακες ανακοινώσεων των Παιδικών Βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ.
Και τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο, οι καλύτερες «αποδράσεις»… θα είναι στις Βιβλιοθήκες!!!