Βασικά σημεία απολογισμού του Δημάρχου Καρδίτσας κ. Β. Τσιάκου

10/09/2021
image_print

Κυρίες και κύριοι

Βρισκόμαστε εδώ σήμερα δύο χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας για να κάνουμε έναν απολογισμό της μέχρι σήμερα θητείας μας. Πρόκειται για μια σημαντική στιγμή καθώς η διετία για εμάς αποτελεί ένα κομβικό σημείο. Ένα σημείο στο οποίο έχουμε ήδη έργο να παρουσιάσουμε ενώ συγχρόνως έχουμε μπροστά μας αρκετό χρόνο για να δρομολογήσουμε και μια σειρά από νέα μεγάλα έργα που διεκδικήσαμε και δρομολογήσαμε την κατασκευή τους.

Θέλω να υπογραμμίσω ότι η παρούσα δημοτική αρχή είχε το θλιβερό «προνόμιο» να διαχειριστεί μια περιβαλλοντική καταστροφή και μια πανδημία. Θεωρώ ότι τα δύο αυτά γεγονότα διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην έως τώρα πορεία μας και θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν σπουδαίο ρόλο και μέχρι τη λήξη της. Δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι καμία δημοτική αρχή εδώ και δεκαετίες (εξαιρουμένων αυτών που διαχειριστήκαν εμπόλεμες και μεταπολεμικές καταστάσεις) δεν πέρασε τόσο δύσκολες στιγμές.

Αλλαγή νοοτροπίας: Ο Δήμος δίπλα στον δημότη

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Είχαμε πει προεκλογικά, ότι μας ενδιαφέρει να αλλάξουμε την αρνητική ψυχολογία που είχαν οι δημότες μας και τα αρνητικά συναισθήματα που σε κάποιες περιπτώσεις έτρεφαν για το Δήμο. Εξηγήσαμε σε όλους τους τόνους ότι η δημοτική αρχή είναι δίπλα στον Δημότη, δίπλα στον επαγγελματία, δίπλα στον συμπολίτη που δοκιμάζεται και δίνει καθημερινά αγώνα επιβίωσης.

Έτσι η παρούσα δημοτική αρχή άλλαξε γραμμή πλεύσης σε σχέση με την προηγούμενη σε ένα πολύ σημαντικό ζήτημα: Στα οικονομικά του Δήμου. Τα διαχειριζόμαστε με φειδώ, χωρίς σπατάλες, με σύνεση και υπευθυνότητα αλλά και χωρίς να θεωρούμε το συνδημότη μας μπαταχτσή.

Η αλήθεια είναι ότι ο Δήμος Καρδίτσας είναι ένας υπερχρεωμένος δήμος. Ωστόσο αυτό δεν καθόρισε ούτε καθορίζει την πορεία μας. Δεν μας έγινε βραχνάς, ούτε άλλοθι ώστε να επαναπαυτούμε και να κάνουμε τα ελάχιστα. Στην αρχή τη θητείας μας οριοθετήσαμε την αφετηρία μας. Εξηγήσαμε στους δημότες τι παραλάβαμε στον οικονομικό τομέα και συνεχίσαμε την πορεία μας. Προφανώς τα οικονομικά του Δήμου Καρδίτσας και τα χρέη του είναι υπαρκτά, όμως δεν μας έγιναν εφιάλτης. Δεν λειτουργούμε ούτε μεμψίμοιρα αλλά ούτε και ως φτωχός συγγενής. Με σύνεση και σοβαρότητα διαχειριζόμαστε μια δύσκολη οικονομική κατάσταση. Ωστόσο αυτό δεν μας έχει σταματήσει από το να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε. Δεν έχει σταματήσει στην προσπάθεια μας να αλλάξουμε την Καρδίτσα και να την κάνουμε την πόλη που αξίζει να ζεις.

Πιστοί στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις προχωρήσαμε για δύο συνεχόμενες χρονιές σε μείωση των δημοτικών τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού. Το κάναμε αυτό γιατί με βάση τα στοιχεία η υπέρμετρη αύξηση των δημοτικών φόρων που είχε κάνει η προηγούμενη δημ. αρχή, ουσιαστικά είχε οδηγήσει στη μείωση της εισπραξιμότητας. Εξάλλου είναι γνωστό ότι οι φόροι σκοτώνουν τους φόρους. Την πρώτη χρονιά ανάληψης των καθηκόντων μας προχωρήσαμε σε δραστική μείωση των δημοτικών τελών που αφορούσαν επιχειρήσεις και επαγγελματικές στέγες, οι οποίες είχαν επιβαρυνθεί υπέρμετρα. Επίσης μειώσαμε τα τέλη σε ειδικές πληθυσμιακές ομάδες όπως οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι, στις οικογένειες με ΑμεΑ, τις μονογονεϊκές οικογένειες και στους απόρους. Λάβαμε ένα ακόμη ευνοϊκό μέτρο που αφορά στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Στην προσπάθεια μας να στηρίξουμε και αυτό τον κλάδο όπως είχαμε δεσμευτεί, μειώσαμε κατά 5 ευρώ το τετραγωνικό το τέλος κατάληψης κοινόχρηστων χώρων για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων. Κατά την περυσινή χρονιά προχωρήσαμε σε νέες γενναίες μειώσεις δημοτικών τελών.

Σταθερή θέση κατά των ανεμογεννητριών

Μια άλλη σημαντική στροφή που κάναμε και που σηματοδοτεί την αλλαγή νοοτροπίας που επιδιώξαμε, ήταν η στάση μας στο θέμα της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στις κορυφές των Αγράφων. Θα θυμίσω πως κρατήσαμε σταθερή θέση σε σχέση με τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, βρεθήκαμε απέναντι σε αυτή την περιβαλλοντική καταστροφή και φέραμε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο. Το δημοτικό συμβούλιο μετά από τη δική μας εισήγηση ΟΜΟΦΩΝΑ και όχι μόνο με τις ψήφους της πλειοψηφίας υιοθέτησε το ψήφισμα μας ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Και όλα έγιναν χωρίς αντιδράσεις, χωρίς να προκαλέσουμε κανέναν. Μάλιστα θα έλεγα ότι πετύχαμε να κλείσουμε και το χάσμα που είχε δημιουργηθεί μεταξύ Δήμου και πολιτών όταν το προηγούμενο Δημ. Συμβούλιο έπαιρνε αποφάσεις υπό την προστασία των ΜΑΤ.

Μαγεμένο Δάσος: Σηματοδότησε την εξωστρέφεια

Συνεχίσαμε να αλλάζουμε το Δήμο μας κάνοντας εξαιρετική, κατά γενική ομολογία, δουλειά με το «Μαγεμένο Δάσος» παρά το γεγονός ότι είχαμε ελάχιστο χρόνο να το οργανώσουμε καθώς μόλις είχαμε αναλάβει.

Το «Μαγεμένο Δάσος» ήταν μια μεγάλη προσπάθεια που έγινε από τη Δημοτική αρχή με πολύ εθελοντική εργασία από δεκάδες ανθρώπους. Πετύχαμε η πόλη να αποκτήσει πραγματικά χριστουγεννιάτικο χρώμα, το οποίο χάρηκαν πρωτίστως οι συνδημότες. Οι εκδηλώσεις πέτυχαν να αλλάξει η ψυχολογία των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης. Κεντρικός στόχος ήταν η αύξηση της επισκεψιμότητας. Δημιουργήσαμε επαρκείς χώρους στάθμευσης στο χώρο του Παυσιλύπου όπου και στάθμευσαν δεκάδες λεωφορεία που έφεραν επισκέπτες από κάθε γωνιά της χώρας. Φυσικά το κέρδος για την πόλη και ειδικά τους επαγγελματίες που ασχολούνται με την εστίαση και τον τουρισμό ήταν σημαντικό. Στολίσαμε και φωτίσαμε όμορφα την πόλη μετά από μελέτη φωτισμού που κάναμε δίνοντας έμφαση σε κεντρικές οδούς και πλατείες και φυσικά στο Παυσίλυπο.

Η Καρδίτσα πρώτη στην πόλη στην Ευρώπη

Με έμφαση θα σταθώ στην πρώτη θέση στην Ευρώπη που κατέκτησε ο Δήμος Καρδίτσας και αφορά σε ζητήματα που σχετίζονται με την κινητικότητα. Ο Δήμος πήρε το πρώτο βραβείο μεταξύ 3134 υποψηφίων πόλεων στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, σε ειδική εκδήλωση που έγινε στο Ζάππειο μέγαρο, υπό την αιγίδα της προέδρου της Δημοκρατίας κ. Σακελλαροπούλου. Η πρωτιά της Καρδίτσας πήρε μεγάλη δημοσιότητα σε εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο με δεκάδες αναφορές στα εθνικά και διεθνή ΜΜΕ γεγονός που φυσικά αύξησε σημαντικά την εξωστρέφεια της περιοχής.

Τα παραπάνω τα ανέφερα γιατί ήταν τα πρώτα δείγματα γραφής για το πώς φανταζόμαστε το Δήμο Καρδίτσας.

Η πανδημία άλλαξε τη ζωή και τις προτεραιότητες μας

Δυστυχώς στη συνέχεια ενέσκηψε η πανδημία.

Μια πανδημία που ήρθε ξαφνικά και μέσα σε λίγους μήνες άλλαξε τη ζωή μας, άλλαξε τις συνήθειες μας. Χάσαμε συνανθρώπους μας, πολλοί δοκιμάστηκαν με την υγεία τους να κλονίζεται σοβαρά, ο φόβος κυριάρχησε στην κοινωνία, η οικονομική και κοινωνική ζωή πάγωσε ή περιορίστηκε δραματικά.

Το κράτος έλαβε μια σειρά αποφάσεων για άδειες ειδικού σκοπού, για τηλεργασία, κλπ. Όλα αυτά επηρέασαν έντονα και τις υπηρεσίες του Δήμου Καρδίτσας καθώς το προσωπικό που είχε φυσική παρουσία στους χώρους εργασίας μειώθηκε δραματικά. Ωστόσο ως δημοτική αρχή και παρά το γεγονός ότι είχαμε αυξημένες ανάγκες λόγω του Ιανού καταφέραμε και κρατήσαμε την πόλη και το Δήμο σε πολύ καλά επίπεδα λειτουργίας και αποτελεσματικότητας. Μάλιστα κατά γενική ομολογία βελτιώσαμε σημαντικά το κομμάτι που σχετίζεται με την καθημερινότητα των πολιτών. Ο Δήμος μας είναι πιο καθαρός σε σχέση με το παρελθόν ενώ αυτή η εικόνα θα βελτιωθεί και άλλο καθώς συνεχώς εξοπλίζουμε με μηχανικό εξοπλισμό την υπηρεσία καθαριότητας. Πολύ βελτιωμένες είναι και οι υπηρεσίες πρασίνου καθώς η αρμόδια αντιδημαρχία έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια σε αυτό τον τομέα, προσπάθεια που φαίνεται και αναγνωρίζεται από τους συμπολίτες.

Εξάλλου για να επανέλθω στην πανδημία, η παρούσα δημοτική αρχή πήρε μια σειρά από πρωτοβουλίες για τη στήριξη των επαγγελματιών κυρίως της εστίασης και αναψυχής με αναστολή πληρωμής των υποχρεώσεων τους. Επίσης πήρε σειρά πρωτοβουλιών για ενημέρωση των πολιτών, για ευαισθητοποίηση σε ότι αφορά την τήρηση των μέτρων κ.α.

Ο Ιανός πάγωσε το χρόνο

Ο Ιανός ήρθε σε μια στιγμή κατά την οποία ο Δήμος είχε εισέλθει σε μια νέα λογική ανάπτυξης όπως σας περιέγραψα παραπάνω, σε μια νέα τροχιά, σε σχέση με τα όσα γνωρίζαμε στο παρελθόν.

Όπως όλοι καταλαβαίνουν μια δημοτική αρχή που θέλει να υποστηρίζει ότι είναι κοντά στον δημότή της πρέπει να δίνει προτεραιότητα στα σπουδαία και στα επείγοντα.

Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Δεν επικαλούμαι τον Ιανό και την πανδημία ως άλλοθι. Περιγράφω απλά τα γεγονότα τα οποία καθόρισαν τις εξελίξεις στον τόπο μας. Αναφέρομαι στα δύο αυτά κορυφαία ζητήματα γιατί αυτά εκ των πραγμάτων έθεσαν τις προτεραιότητες της παρούσας δημοτικής αρχής.

Ειδικά για τον Ιανό: Θεωρώ ότι ως δημοτική αρχή με τη διεκδικητικότητα που επιδείξαμε και μέσα από την ανάδειξη της καταστροφής, καταφέραμε και πείσαμε την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό, ο οποίος ήρθε στην πόλη μας και απόκτησε προσωπική εικόνα, ότι η Καρδίτσα υπέστη μεγάλη καταστροφή και έπρεπε να στηριχθεί.

Η κυβέρνηση ήταν παρούσα στην καταστροφή της Καρδίτσας και στάθηκε στο πλευρό μας. Οι αποζημιώσεις που δόθηκαν θεωρώ ότι ήταν ικανοποιητικές και κάλυψαν σημαντικό κομμάτι της καταστροφής που υπέστη η ιδιωτική περιουσία. Φυσικά πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις θα υπάρχουν παράπονα και πιθανά και κάποιες αστοχίες που παλεύουμε ακόμη και σήμερα να διορθώσουμε.

Σε ότι αφορά το δημόσιο χώρο εκτιμώ ότι πετύχαμε ένα μικρό θαύμα. Καταφέραμε μέσα σε λίγες εβδομάδες – όχι περισσότερο από τέσσερις – να επαναφέρουμε την πόλη και τα χωριά σχεδόν στην πρότερη καθημερινότητα τους. Για να το πετύχουμε αυτό χρειάστηκε να απομακρύνουμε χιλιάδες τόνους λάσπης και φερτών υλικών, χρειάστηκε να απομακρύνουμε χιλιάδες τόνους κατεστραμμένων επίπλων, συσκευών και κάθε είδους υπαρχόντων των νοικοκυριών μας που επλήγησαν. Με τη βοήθεια του κράτους, με την καλή συνέργεια και συνεργασία με την Περιφέρεια, έχοντας τους εθελοντές στο πλάι μας, ο μηχανισμός του Δήμου στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και καθάρισε σε μικρό χρονικό διάστημα την πόλη και τα χωριά που χτυπήθηκαν, ώστε να αρχίσει και πάλι η ζωή να κυλά σε φυσιολογικούς ρυθμούς.

Δεν περιοριστήκαμε φυσικά στο να καθαρίσουμε την πόλη και τα χωριά. Οργανώσαμε επιτροπές αποκλειστικά από υπαλλήλους του Δήμου και αρχίσαμε αμέσως τις εκτιμήσεις και τις πληρωμές των αποζημιώσεων που μας είχαν ανατεθεί, δηλαδή: Το πρώτο βοήθημα των 600 ευρώ και σε δεύτερη φάση την αποζημίωση της οικοσκευής με ποσό έως 6000 ευρώ ανά νοικοκυριό ανάλογα με το μέγεθος της καταστροφής.

Οργανώσαμε δεκάδες συσκέψεις για σειρά προβλημάτων που αντιμετωπίσαμε, καλέσαμε στο Δήμο μας υπουργούς και υφυπουργούς που ήρθαν για να ενημερωθούν και να δώσουν λύση στα προβλήματα που άφησε η πλημμύρα. Στηρίξαμε όλα τα νοικοκυριά ανεξαρτήτως εισοδήματος και συνθηκών διαβίωσης που ζήτησαν τη βοήθεια μας καθώς έμειναν για ημέρες χωρίς να μπορούν να χρησιμοποιήσουν το σπίτι και το νοικοκυριό τους χιλιάδες συμπολίτες μας στους οποίους έπρεπε στοιχειωδώς να δώσουμε τα απαραίτητα. Αυτά μπορεί να ήταν ένα πιάτο φαγητό, ένα μπουκάλι εμφιαλωμένο νερό, ρούχα και κλινοσκεπάσματα για να κοιμηθούν προσωρινά, στρώματα και οτιδήποτε άλλο, καθώς πολλοί συμπολίτες δεν είχαν που να κοιμηθούν . Φιλοξενήσαμε για πολλές ημέρες δεκάδες συμπολίτες μας σε ξενοδοχεία.

Και φυσικά αφού πέρασαν οι πρώτες δύσκολες ημέρες σε συνεργασία και με τους άλλους εκπροσώπους θεσμικών φορέων της περιοχής, όπως ο υπουργός και οι βουλευτές μας και φυσικά ο περιφερειάρχης, διεκδικήσαμε. Έτσι πετύχαμε να εξασφαλίσουμε σημαντικά κονδύλια τα οποία χρησιμοποιήθηκαν και χρησιμοποιούνται όλα για αποκαταστάσεις που προκάλεσε ο Ιανός. Πάνω από 12.500.000 εκ ευρώ πιστώσεις εξασφαλίσαμε άμεσα. Τέτοιες περιπτώσεις είναι οι εργολαβίες που βγάλαμε για άμεσες παρεμβάσεις στην πόλη και τους πρώην Καποδιστριακούς Δήμους, αλλά και κονδύλια για αποκαταστάσεις των δρόμων που έχουν καταστραφεί καθώς και των πεζοδρομίων. Αυτά τα έργα θα αναλύσουμε στη συνέχεια.

Θα μπορούσα να πω πολλά για τον Ιανό όμως νομίζω ότι όλοι έχουμε εικόνα για το τι συνέβη. Όλοι γνωρίζουν ακόμη και αυτοί που για αντιπολιτευτικούς ή άλλους λόγους μας επιρρίπτουν ευθύνες, ότι η καταστροφή που προκλήθηκε δεν είχε σχέση με τις ανθρώπινες δυνατότητες, δεν ήταν εντός των ανθρωπίνων ορίων. Μάλιστα θεωρώ ότι ήταν θαύμα το γεγονός ότι δεν θρηνήσαμε εκατόμβες θυμάτων όπως συνέβη πολύ πρόσφατα στη Γερμανία και στο Βέλγιο και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες όπου είχαμε εκατοντάδες νεκρούς. Και σημειώνω τα παραπάνω με έμφαση, γιατί σοβαροί επιστήμονες όπως ο συμπολίτης μας μετεωρολόγος κ. Καντερές και άλλοι δήλωσαν ότι το νερό που έπεσε στην περιοχή μας στη διάρκεια του Ιανού, ήταν σχεδόν διπλάσιο από το νερό που έπεσε στη Γερμανία και προκάλεσε τις εκατόμβες θυμάτων. Και όταν μιλάμε για Γερμανία αναφερόμαστε σε ένα κράτος με σαφώς καλύτερες υποδομές από τις δικές μας και πολύ πιο πλούσιο, που όμως δεν άντεξε στη μανία της φύσης.

Για να επανέλθω στο Δήμο μας. Δεν ισχυρίζομαι ότι τα λύσαμε όλα σε σχέση με τον Ιανό. Ωστόσο έγιναν πολλά και έπονται ακόμη περισσότερα, καθώς μεγάλες εργολαβίες αρχίζουν και εξελίσσονται τόσο από εμάς ως δημοτική αρχή, όπως και από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την κεντρική διακυβέρνηση μέσω του αρμόδιου υπουργείου το οποίο ήδη ξεκινά εργασίες αποκατάστασης.

Μπορεί να ακούγεται κοινότυπο αλλά εκείνο που σίγουρα πετύχαμε μετά τον Ιανό είναι να κάνουμε την κρίση ευκαιρία. Είναι να μετατρέψουμε την καταστροφή σε εφαλτήριο ανάπτυξης και ανασυγκρότησης.

Η κακοκαιρία «Μήδεια»

Δεν θα σταθώ άλλο στο συγκεκριμένο γεγονός. Θα σταθώ όμως σε ένα άλλο επίσης έντονο καιρικό φαινόμενο που έπληξε τον περυσινό χειμώνα την περιοχή μας. Την κακοκαιρία «Μήδεια». Μια κακοκαιρία έντονη με αρκετή χιονόπτωση που έφτασε ακόμη και μέσα στην πόλη περίπου στα 40 εκατοστά. Θα θυμίσω ότι λόγω της καλής μας οργάνωσης και της άριστης συνεργασίας, καταφέραμε να έχουμε διαρκώς ανοικτούς τους δρόμους. Πετύχαμε μέσα σε λιγότερο από 48 ώρες να έχουμε απομακρύνει το χιόνι από κεντρικές πλατείες και δρόμους και η πόλη να λειτουργεί πλήρως. Επίσης θα θυμίσω παλαιότερες καταστάσεις που διαχειρίστηκαν σημερινοί επικριτές μας, οι οποίοι με ηπιότερα φαινόμενα είχαν αφήσει την πόλη θαμμένη στο χιόνι για εβδομάδες.

Με έργα αλλάζουμε την Καρδίτσα

Θα μου επιτρέψετε τώρα να περάσω σε ένα πολύ μεγάλο και κρίσιμο τομέα του Δήμου Καρδίτσας. Στον τομέα των έργων. Η Δημοτική αρχή ωρίμασε, υλοποιεί, προγραμματίζει και σχεδιάζει έργα πολλών εκατομμυρίων. Έργα που θα κάνουν τον Δήμο μας να αλλάξει σελίδα. Είναι δεδομένο ότι η Καρδίτσα για πολλούς λόγους που δεν είναι του παρόντος να αναφέρω έχει μείνει αρκετά πίσω στις υποδομές. Αυτό το μεγάλο χάσμα εμείς έχουμε βάλει το στοίχημα να καλύψουμε και θα το κάνουμε στα επόμενα χρόνια. Αυτή τη στιγμή, ο Δήμος Καρδίτσας έχει ένα Τεχνικό Πρόγραμμα που ήδη έχει ξεπεράσει τα 35 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία μόλις το 4 % προέρχεται από δικούς του πόρους.

Για να μπορεί κανείς να κατανοήσει το μέγεθος της προσπάθειας που έγινε, το Σεπτέμβριο του 2019 όταν και αναλάβαμε, το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου είχε ύψος 14,1 εκατομμύρια και από αυτά, οι χρηματοδοτήσεις ήταν σε ύψος 11,6 εκατομμύρια. Σήμερα, το Σεπτέμβριο του 2021 είμαστε στα 34,4 εκατομμύρια στο συνολικό ύψος του Προγράμματος, αύξηση δηλαδή 242%, ενώ στις χρηματοδοτήσεις έχουμε φτάσει στα 31,1 εκατομμύρια, αύξηση της τάξης του 268%.

Όπως προανέφερα, είμαστε μια δημοτική αρχή που διαχειριστήκαμε με επιτυχία ένα χαοτικό φαινόμενο όπως ο Ιανός ενώ λειτουργούμε σε συνθήκες πανδημίας εδώ και ενάμισι χρόνο. Παρ’ όλα αυτά, μεγάλα και μικρά έργα είναι σε εξέλιξη. Εκείνο που θέλω να γίνει ξεκάθαρο είναι ότι ο Δήμος Καρδίτσας έχει ηγετικό ρόλο στην αναπτυξιακή διαδικασία της περιοχής και για το λόγο αυτό είμαστε σε διαρκή εγρήγορση και προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που είναι διαθέσιμα. Ας δούμε όμως επιγραμματικά τι γίνεται στον τομέα των δημοσίων έργων.

ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΛΟΓΩ ΙΑΝΟΥ ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΥΨΟΥΣ ΠΕΡΙΠΟΥ 12.800.000€

Αποκαταστάσεις ζημιών στις πληγείσες περιοχές (Επτά εργολαβίες ύψους 4.500.000€)

Ασφαλτοστρώσεις 2.500.000 € (Δημοπρατήθηκε)

Κατασκευή πεζοδρομίων 3.800.000€ (Δημοπρατήθηκε)

Κονδύλι 1.000.000 ευρώ από το Υποδομών που δόθηκε στη ΔΕΥΑΚ για αποκατάσταση του βιολογικού και άλλα έργα.

Ανακατασκευή χλοοτάπητα δημοτικού σταδίου 726.000 €

Ανακατασκευή ταρτάν δημοτικού σταδίου 218.000 €

ΕΡΓΑ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ

Επέκταση Θεοδωρίδειου Κέντρου

Νέο Δημαρχείο

Ολοκλήρωση δρόμου Παλιούρι – Ι. Μ. Αγίου Ιωάννη

Κεντρική πλατεία

Ανακατασκευή του Παλέρμου

Ενεργειακή αναβάθμιση 2ο – 5ο Γυμνάσιο – Λύκειο

Ενεργειακή αναβάθμιση 3ο – 13ο Δημοτικό

Αναβάθμιση παιδικών χαρών (315.000 ευρω)

Συντηρήσεις στο Δήμο Καρδίτσας και ειδικότερα σε ορεινές περιοχές

Άρση και αποκατάσταση κατολισθήσεων στα ορεινά του Δήμου Καρδίτσας

Ανάπτυξη βασικών δικτύων στον οικισμό Μαύρικα Καρδίτσας

ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΜΕΝΑ ΕΡΓΑ

Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων μουσικό γυμνάσιο 3.000.000 €

Βελτίωση πρόσβασης γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων 1.736.000 €

Μετατροπή οδό Χαρίτου σε ήπιας κυκλοφορίας 760.000 €

Διαμόρφωση ποδηλατοδρόμου Ηρώων Πολυτεχνείου 724.000 €

Βελτιώσεις αθλητικών εγκαταστάσεων 630.000 €

Προμήθεια 4 απορριμματοφόρων 660.000 €

ΣΑΤΑ 2.000.000 €

Αναβάθμιση περιβάλλοντα χώρου νέου δημαρχείου 500.000 €

Προμήθεια και τοποθέτηση εξοπλισμού για αναβάθμιση της παιδικής χαράς Παυσίλυπου και εργατικών 500.000 €

Προμήθεια εξοπλισμού παιδικών χαρών 270.000 €

Ενεργειακή και αισθητική αναβάθμιση δικτύου φωτισμού 300.000 €

Ενεργειακή αναβάθμιση 6ου δημοτικού 240.000 €

Ενεργειακή αναβάθμιση 2ου δημοτικού 250.000 €

ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ

Παρεμβάσεις σχολικών συγκροτημάτων 748.000 €

Προμήθεια για μετεγκατάσταση και λειτουργία υπηρεσιών Δήμου Καρδίτσας 273.142 €

Διαμόρφωση και περιβαλλοντική ανάδειξη κοινόχρηστων χώρων στις γειτονιές της Καρδίτσας 1.140.000 €

Διαμόρφωση στεγασμένου χώρου προπόνησης αθλητών 84.000 €

Δημιουργία ανοικτού κέντρου εμπορίου 1.200.000 €

Κατασκευή ραμπών ΑΜΕΑ σε σχολικές μονάδες 98.000 €

Παρεμβάσεις βελτίωσης προσβασιμότητα ΑΜΕΑ 340.000 €

Επέκταση δικτύου ποδηλατοδρόμων με έργα χαμηλού κόστους 440.000 €

Κατασκευή πολυχώρου κοινωνικής αλληλεγγύης 771.000 €

ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΣΥΜΒΑΛΕΙ ΑΠΟΦΑΣΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ

Έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 8.000.000 €

Υπογειοποίηση των κάδων έργο 3,6 εκ. ευρώ.

Περιφερειακός μπροστά από ΟΣΕ

Προπονητικό κέντρο ΑΣΑ

Ειδικό Σχολείο

Αστυνομικό μέγαρο

Υποβολή προτάσεων στο Αντώνης Τρίτσης

Έχουμε καταθέσει προτάσεις σε όλες τις προσκλήσεις ύψους 40.000.000 € και περιμένουμε αποφάσεις ένταξης από το ΥΠΕΣ για να μπούμε στην διαδικασία δημοπράτησης . Όλες οι προτάσεις που καταθέσαμε έχουν ολοκληρωμένες μελέτες με όλες τις αδειοδοτήσεις και θα προχωρήσουμε άμεσα στην δημοπράτηση εφόσον ενταχθούν από το ΥΠΕΣ.

Μια πόλη, ένας Δήμος λουσμένος στο φως

Μια βασική προεκλογική μας δέσμευση είναι ότι θέλουμε μια πόλη λουσμένη στο φως και όχι υποφωτισμένη και σκοτεινή. Πριν ακόμη συμπληρωθούν δύο χρόνια θητείας και ενώ έχουμε περάσει ως δημοτική αρχή από πολύ δύσκολες καταστάσεις, είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε στην υλοποίηση της εξαγγελίας μας. Η Δημοτική αρχή προωθεί άμεσα τον εκσυγχρονισμό του δημοτικού φωτισμού με φωτιστικά τελευταίας τεχνολογίας, υψηλής φωτιστικής απόδοσης, χαμηλής κατανάλωσης, υψηλής αισθητικής και φιλικά προς το περιβάλλον. Η λύση που προκρίνεται και αφού έχουν εξεταστεί όλα τα ενδεχόμενα είναι η Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ) με διεθνή ανοικτό διαγωνισμό. Με τη λύση αυτή ο Δήμος δεν δεσμεύει δικά του χρήματα για τον εκσυγχρονισμό του οδοφωτισμού ενώ συγχρόνως μέσω της έκπτωσης που προσδοκά να πάρει από το διαγωνισμό (10 – 20% δείχνει η μέχρι τώρα εμπειρία) θα πετύχει να μειώσει το κόστος, το οποίο φυσικά θα επιστραφεί έμμεσα ή άμεσα στους δημότες. Η σύμβαση που θα υπογραφεί με τον ανάδοχο θα έχει δωδεκαετή διάρκεια. Μετά τη λήξη της όλο το έργο θα περάσει στην ιδιοκτησία του Δήμου αφού πρώτα ελεγχθεί ότι βρίσκεται σε άριστη κατάσταση. Στη διάρκεια της σύμβασης ο ανάδοχος θα είναι υποχρεωμένος σε συνεργασία με τοπικούς ηλεκτρολόγους να έχει τη συντήρηση και να ελέγχει την καλή λειτουργία του συστήματος. Επίσης θα είναι υποχρεωμένος να εγκαταστήσει σύστημα τηλελέγχου από το οποίο θα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για τις βλάβες που θα παρουσιάζονται. Οι βλάβες των φωτιστικών σωμάτων θα πρέπει να αποκαθίστανται εντός 24 ωρών στην πόλη και εντός το πολύ 72 ωρών στα χωριά. Με βάση τις εκτιμήσεις των ειδικών περίπου σε ένα χρόνο από σήμερα θα έχει ολοκληρωθεί όλο το έργο και θα έχουν αντικατασταθεί τα φωτιστικά σώματα σε όλο το μήκος και το πλάτος του Δήμου.

Αξιοποίηση Δημ. Περιουσίας

Για τη δημοτική περιουσία που σε αρκετές περιπτώσεις είχε εγκαταλειφθεί στην τύχη της, κάνουμε σειρά κινήσεων για να φτάσουμε στην αξιοποίηση της. Το ζήτημα είναι δαιδαλώδες και δεν μπορεί να αναλυθεί εδώ σήμερα διεξοδικά ωστόσο σας λέω ότι δημοπρατούμε άμεσα το αναψυκτήριο στη Μητρόπολη και τον Ξενώνα στην Καστανιά, είμαστε σε καλό δρόμο σε ότι αφορά το Δασικό χωριό ωστόσο απομένει ακόμη δρόμος και αναζητούμε λύσεις για τον Ξενώνα της Μητρόπολης και την υπόλοιπη δημοτική περιουσία.

Συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Προωθήσαμε τη συνεργασία με το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μετά από σχετικές συνεννοήσεις με εκπροσώπους του ιδρύματος. Το πανεπιστήμιο είναι ένας χώρος μάθησης, γνώσης και έρευνας αλλά και διασύνδεσης με τον τοπικό κοινωνικό και παραγωγικό ιστό. Στη λογική αυτή εκείνο που επιδιώκουμε είναι να χτίσουμε πιο στενή συνεργασία με ένα από τα καλύτερα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας και γενικότερα των Βαλκανίων ώστε να κερδίσουμε και οι δύο πλευρές. Εξάλλου θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Καρδίτσα διαθέτει ένα αξιόλογο ακαδημαϊκό campus με τέσσερις πολύ αξιόλογες σχολές που ανήκουν στο δυναμικό του Πανεπιστημίου. Μάλιστα η μία από αυτές τις σχολές, η Κτηνιατρική, σε πρόσφατη αξιολόγηση βρίσκεται στην κορυφή. Στο πλαίσιο αυτό ξεκινούμε τη συνεργασία με το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.