04/09/2017
image_print

Με τρεις όμορφες δράσεις ολοκληρώθηκε σήμερα 01 – 09- 2017 στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας και η 2η εβδομάδα του Β’ Κύκλου της 6ης Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας 2017, που υλοποιείται σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος!!!

Και σήμερα το παιχνίδι είχε την τιμητική του, στην Παιδική Βιβλιοθήκη της Αγίας Παρασκευής, όπου τα παιδιά παίξανε twister, ένα παιχνίδι πολύχρωμο, παιχνίδι ευλυγισίας και ισορροπίας. Πάνω στα χρώματα  κίτρινο, κόκκινο πράσινο και μπλε, τα παιδιά προσπαθούσαν να ισορροπήσουν με το ένα τους χέρι και το πόδι….

Στην Παιδική Βιβλιοθήκη “Παυσιλύπου” πραγματοποιήθηκε δράση για παιδιά ηλικίας 8-12 ετών με θέμα ” Τα σήματα Μορς”. Στόχος της σημερινής δράσης ήταν τα παιδιά να γνωρίσουν και να εξοικειωθούν με το αλφάβητο Morse καθώς και να εξασκηθούν ως προς τη σωστή μέτρηση του ρυθμού.

Για το λόγο αυτό, αρχικά τα παιδιά παρακολούθησαν βίντεο κατά τα οποία προβλήθηκαν τα γράμματα του αλφάβητου Μορς καθώς και ο ρυθμός του κάθε γράμματος. Στη συνέχεια ζητήθηκε από τα παιδιά να γράψουν τα ονόματά τους, διάφορες λέξεις και μικρές φράσεις χρησιμοποιώντας αρχικά το ελληνικό αλφάβητο και έπειτα το αλφάβητο Μορς.

Το σημείο που τα παιδιά διασκέδασαν περισσότερο ήταν εκείνο κατά το οποίο χωρισμένα σε δυο ομάδες των πέντε ατόμων μετέτρεψαν τις λέξεις και τις φράσεις σε ρυθμικά ηχητικά μηνύματα σε μια προσπάθεια αναπαράστασης – απόδοσης του ρυθμού του αλφαβήτου Μορς χτυπώντας παλαμάκια, όπου υπήρχαν τελείες, η μια ομάδα και χτυπώντας το τραπέζι όπου υπήρχαν παύλες η άλλη ομάδα.

Τέλος, χρησιμοποιώντας υλικά όπως κλωστή και χάντρες τα παιδιά δημιούργησαν κολιέ και βραχιόλια με τα όνομά τους ή τις αγαπημένες τους αθλητικές ομάδες που φυσικά ήταν γραμμένες σε μορφή Μορς.

Το στίγμα της Ελλάδος και την περίοπτη θέση που κατείχε ανέκαθεν στην παγκόσμια ιστορία είναι οι φάροι της, αυτά τα φωτεινά σημεία στη θάλασσα. Στην παιδική βιβλιοθήκη Αρτεσιανού σήμερα γνωρίσαμε μέσα από εικόνες και ήχους τους ελληνικούς πέτρινους φάρους όπως της Μονεμβασιάς, της Άνδρου αλλά και όλου του κόσμου όπως της Ιρλανδίας, της Αυστραλίας. Ακούσαμε ιστορίες τρικυμίας από τους φαροφύλακες που ζούν ανάμεσα στη γη και στον ουρανό, μακριά από τον πολιτισμό. Αφού διαβάσαμε το βιβλίο ”Το καραβάκι που ήθελε να ταξιδέψει ως την άκρη του κόσμου” εκδόσεις Καλειδοσκόπιο φτιάξαμε υπέροχους και φωτεινούς φάρους με τα χεράκια μας!!

Τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου, η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας 2017, συνεχίζεται, με δυο δράσεις στις παρακάτω βιβλιοθήκες:

Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας «Αγίου Φανουρίου», Ζωγραφίζω με κουκκίδες. Γνωρίζουμε τη ζωή και τα έργα του μεγάλου ζωγράφου Ζωρζ Σερρά.

Παιδική Βιβλιοθήκη Αγγελικής Βαρελά, Ζωγραφίζω όπως ο Καντίνσκι. Γνωρίζουμε τη ζωή και τα έργα του μεγάλου ζωγράφου Καντίνσκι. Μαζί μας το θεατρικό εργαστήρι «Η Ρόδα».

Το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων ανά βιβλιοθήκη υπάρχει στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας στο παρακάτω link: http://dimoskarditsas.gov.gr/?page_id=7611, στις σελίδες των Παιδικών Βιβλιοθηκών στο Facebook στα παρακάτω link: https://www.facebook.com/Παιδικές-Βιβλιοθήκες-Καρδίτσας & https://www.facebook.com/PaidikesBibliothekesDemouKarditsas, καθώς και στην ιστοσελίδα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στη διεύθυνση: http://network.nlg.gr/library/.

Στις δράσεις μπορούν να συμμετέχουν παιδιά που τέλειωσαν την Α΄ Δημοτικού και πάνω. Παιδιά μικρότερα μπορούν να συμμετέχουν επίσης, ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΕΝΗΛΙΚΑ καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης.

Έλα κι εσύ μαζί μας, να κάνουμε τις βιβλιοθήκες μας «Σημείο Αναφοράς»!!!


2 3 5