Τόποι εγκλήματος

13/07/2018
image_print

Η ζέστη χτύπησε κόκκινο και στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, με αποτέλεσμα η προσέλευση των παιδιών να είναι μικρή, την Πέμπτη 12 Ιουλίου, αλλά οι δράσεις συνεχίστηκαν κανονικά με τους θαρραλέους ντετέκτιβ να ανακαλύπτουν τόπους εγκλημάτων, στα πλαίσια της 7ης Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2018, που οργανώνει και συντονίζει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, και υλοποιείται από περίπου 140 βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα.

Το θέμα της ημέρας: «ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ: Τόποι εγκλήματος». Μέσα στο δάσος, σε μια εγκαταλειμμένη έπαυλη, στο δρόμο μιας πολυσύχναστης πόλης, ενός μικρού χωριού, στην αυλή ενός σπιτιού, σ’ ένα εστιατόριο μόνο για μουσάτους!!! Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία μέσα από τα βιβλία να ανακαλύψουν σε ποιους τόπους εξελίσσονται οι αστυνομικές ιστορίες του επιθεωρητή Σπιθαμή και του βοηθού του Πα Λη Κάρι, του δαιμόνιου ντετέκτιβ Κλουζ, των μυστικών εφτά, των πέντε φίλων κι όλων γενικά των ηρώων της παιδικής Αστυνομικής Λογοτεχνίας.

Αγαπημένα βιβλία μυστηρίων από τα παιδιά, είναι οι περιπέτειες του SCOOBY-DOO. Επιλέξαμε το ROCΚ Φάντασμα του James Gelsey από τις εκδόσεις «Ελληνικά γράμματα» και… το αίμα μας πάγωσε όταν το είδαμε να χορεύει αλλόκοτα στριγκλίζοντας με την κιθάρα του. Ο τόπος του εγκλήματος το μεγαλύτερο θέατρο της πόλης το οποίο θέλουν να γκρεμίσουν τα φιλοχρήματα μυαλά της καλλιτεχνικής κουλτούρας. Είναι στοιχειωμένο? Και ποια στοιχεία πρόδωσαν τους ενόχους? Η ατρόμητη ομάδα των παιδιών και του Scooby-Doo θα εξιχνιάσει το μυστήριο!!!

Τα παιδιά έστησαν τόπους εγκλημάτων στα πρότυπα των ηρώων τους, έβαλαν αριθμούς στα στοιχεία και ανακάλυψαν τους ενόχους, καταδικάζοντάς τους να ποτίζουν για όλο το καλοκαίρι τα λουλούδια της βιβλιοθήκης!!!

Την Παρασκευή 13 Ιουλίου, ολοκληρώνεται και η τέταρτη εβδομάδα των δράσεων της καλοκαιρινής Εκστρατείας 2018, στις παιδικές βιβλιοθήκες συνοικίας «Αγίας Παρασκευής», «Παυσιλύπου» και Δημοτικού Διαμερίσματος Αρτεσιανού, με θέμα: «ΖΩΓΡΑΦΙΣΜΕΝΑ» ΔΕΔΟΜΕΝΑ: Έργα τέχνης με όλες τις αισθήσεις. Μια περιπλάνηση στα υλικά των καλλιτεχνών που μπορείς να τα αγγίξεις, να τα μυρίσεις, να τα ακούσεις. Τα έργα τέχνης δεν φτιάχνονται μόνο για να τα βλέπουμε!

Αναλυτικό πρόγραμμα με τις δράσεις της κάθε βιβλιοθήκης, μπορείτε να το δείτε στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας, στην ιστοσελίδα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο link: http://network.nlg.gr/library/ και στις σελίδες των παιδικών βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. στο Facebook.

Οι δράσεις θα πραγματοποιούνται κάθε πρωί από τις 11 έως τις 12:30 και απευθύνονται κυρίως σε παιδιά που έχουν τελειώσει την Α΄ Δημοτικού έως και 15 ετών. Παιδιά κάτω των 7 ετών, πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων.

Κι αυτό το καλοκαίρι, τα δεδομένα στις βιβλιοθήκες μας, «θα είναι υπέρ μας»!!!