Το παλάτι της μνήμης!!!

25/06/2018
image_print

Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 22 Ιουνίου, στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, η πρώτη «μισή» εβδομάδα της 7ης Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2018, που οργανώνει και συντονίζει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, και υλοποιείται σε περίπου 140 βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα.

Το θέμα της ημέρας ήταν τα «ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΜΕΝΑ: Το παλάτι της μνήμης».

Τα παιδιά. έχτισαν το δικό τους παλάτι της μνήμης, ζωγραφίζοντας το καθένα το δικό τους φανταστικό ή πραγματικό δωμάτιο. εφαρμόσαμε μνημοτεχνικές μεθόδους για την εξάσκηση της παρατηρητικότητας της δημιουργικής φαντασίας και μνήμης με τεστ εικόνων, λέξεων, αριθμών, χρονογραμμών και στήσαμε το παλάτι της μνήμης!!!

Τέλος έπαιξαν ένα παιχνίδι, προσπαθώντας τα παιδιά  να συνδέσουν τις λέξεις που τους δώσαμε μεταξύ τους, δημιουργώντας αστείες προτάσεις και διαβάσαμε αποσπάσματα από το πολύ ωραίο βιβλίο, «Το αγόρι που κολύμπησε με τα πιράνχας», του David Almond, από τις εκδόσεις Ψυχογιός, όπου ο ήρωάς του πήρε θάρρος, από τις αναμνήσεις του για το δύσκολο εγχειρημά του να κολυμπήσει με πιράνχας!!!

Τη Δευτέρα 25 Ιουνίου, παίζουμε ΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΤΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ . Μάντεψε το βιβλίο βρίσκοντας το όνομα του ήρωα, κάνοντας παντομίμα τον τίτλο του, αναγνωρίζοντας μια εικόνα του, συμπληρώνοντας τις λέξεις που λείπουν στον τίτλο του, διαβάζοντας ένα απόσπασμα. Η ομάδα με τα περισσότερα σημαιάκια κερδίζει. Περιμένουμε τα παιδιά στις παιδικές βιβλιοθήκες συνοικιών Αγίου Γεωργίου, Αγίου Φανουρίου και «Αγγελική βαρελλά».

Το απόγευμα της Δευτέρας, από τις 6 έως τις 8 στο άλσος του Παυσιλύπου, οι Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, θα παίξουν παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού, συμμετέχοντας έτσι, στις παράλληλες εκδηλώσεις του φεστιβάλ των Καραϊσκακίων που πραγματοποιείτε αυτές της μέρες στην πόλη μας.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο κατάστημα ΙΚΕΑ Θεσσαλίας και τον Κύριο Σωκράτη Λεπενιώτη, που για 4η χρονιά τα τελευταία πέντε χρόνια, μας χορηγούν δωρεάν αναλώσιμα για την καλοκαιρινή μας Εκστρατεία!!!

Αναλυτικό πρόγραμμα με τις δράσεις της κάθε βιβλιοθήκης, μπορείτε να το δείτε στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας, στην ιστοσελίδα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο link: http://network.nlg.gr/library/ και στις σελίδες των παιδικών βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. στο Facebook.

Οι δράσεις θα πραγματοποιούνται κάθε πρωί από τις 11 έως τις 12:30 και απευθύνονται κυρίως σε παιδιά που έχουν τελειώσει την Α΄ Δημοτικού έως και 15 ετών. Παιδιά κάτω των 7 ετών, πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων.

Όσοι θέλουν ν’ αφήσουν το «στίγμα» του και να συμμετέχουν ως εθελοντές στην καλοκαιρινή μας περιπέτεια, δεν έχουν παρά να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά την αίτηση τους, στο παρακάτω link : https://goo.gl/forms/UsoM82muyS2rERKl1

Κι αυτό το καλοκαίρι, τα δεδομένα στις βιβλιοθήκες μας, «θα είναι υπέρ μας»!!!