08/03/2013
image_print

foto_8_martiΚάθε χρόνο τιμάμε την 8η Μάρτη, ως ημέρα μνήμης των αγώνων του γυναικείου κινήματος, ως ημέρα αποτίμησης των κατακτήσεων των γυναικών και ως αφετηρία νέων στόχων σε κοινωνικό, ατομικό και σε πολιτικό επίπεδο για την ουσιαστική κατοχύρωση της Ισότητας των δύο φύλων σε όλες τις εκφράσεις της ζωής.

Το γυναικείο κίνημα καταγράφεται από πολιτικούς και ιστορικούς αναλυτές ως το πλέον πετυχημένο, ανατρεπτικό, προοδευτικό κίνημα του 20ου αιώνα.

Οι σκανδιναβικές χώρες- η Νορβηγία, η Φινλανδία, η Σουηδία – επιβεβαιώνουν τη φήμη τους ως πρωταθλήτριες στις ίσες ευκαιρίες, ενώ η Υεμένη, το Τσαντ και η Σαουδική Αραβία εμφανίζουν τη μεγαλύτερη ανισότητα μεταξύ των φύλων. Σε ολόκληρο τον κόσμο, ωστόσο, επισημαίνουν οι ερευνητές, τα ταλέντα και τα προσόντα εκατομμυρίων γυναικών πηγαίνουν χαμένα: παρότι οι γυναίκες και οι άνδρες έχουν επιτύχει μια σχετική ισότητα όσον αφορά τη μόρφωση και την υγεία, οικονομικά και πολιτικά το χάσμα παραμένει.

Η Ελλάδα σήμερα διαθέτει ένα προοδευτικό νομοθετικό πλαίσιο για την οικογένεια, την εργασία και την ισότητα των δύο φύλων. Παρόλα αυτά, σήμερα, περισσότερο ίσως από κάθε άλλη φορά τα τελευταία χρόνια, οι γυναίκες έχουν να αντιμετωπίσουν:

Αυξημένη ανεργία η οποία καταγράφεται σε ποσοστό περίπου 25%.
Στους 10 εργαζόμενους οι 4 είναι γυναίκες με την πλειοψηφία αυτών στις πιο ανασφαλείς θέσεις εργασίας. Οι μισθοί τους κατά μέσο στην Ε.Ε. είναι κατά 16,4% μικρότεροι από τους μισθούς των ανδρών.
Χαμηλή παρουσία στα κέντρα λήψης αποφάσεων, ανατροπή της οποίας απαιτεί συνδυασμένα μέτρα πολιτικής και ανάπτυξης
Βία κατά των γυναικών,  φαινόμενο διαταξικό, παγκόσμιο, με πολλά «πρόσωπα». Μπορεί να είναι σεξουαλική παρενόχληση, μπορεί να είναι εκμετάλλευση της εικόνας της γυναίκας για εμπορικούς λόγους, μπορεί να είναι σωματική κακοποίηση μέσα ή έξω από την οικογένεια, μπορεί να φτάσει στον βιασμό.

Το ΚΕΝΤΡΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ, Νομικό Πρόσωπο του Δήμου Καρδίτσας, υποστηρίζει τις γυναίκες με ένα ευρύ πλαίσιο υπηρεσιών. Ειδικότερα:

1) Ενημερώνει, υποστηρίζει, παρέχει υπηρεσίες συμβουλευτικής σε θέματα απασχόλησης και επιχειρηματικότητας γυναικών

2) Λειτουργεί τμήμα υποστήριξης γυναικών – θυμάτων βίας

3) Λειτουργεί Χώρο Δημιουργικής Απασχόλησης για παιδιά εργαζόμενων το απόγευμα μητέρων, προσχολικής ηλικίας 3- 6 ετών

4) Λειτουργεί τον μοναδικό δημοτικού χαρακτήρα Βρεφονηπιακό Σταθμό στην πόλη για παιδιά 2 μηνών – 2,5 ετών.

5) Υλοποιεί ενέργειες επιμόρφωσης, ευαισθητοποίησης για θέματα που συνάδουν με τους σκοπούς ίδρυσης και λειτουργίας του. Συμμετέχει για το σκοπό αυτό σε πρωτοβουλίες τοπικής, περιφερειακής, εθνικής και διακρατικής εμβέλειας, συμμετέχοντας σε ανάλογα δίκτυα.

Αναδεικνύεται λοιπόν ο πολύ σημαντικός ρόλος του Κέντρου Γυναικών! Σήμερα που διάγουμε την πιο δύσκολη περίοδο των τελευταίων ετών! Σήμερα που οι γυναίκες, μαζί με τους νέους, αποτελούν πάλι τα πρώτα θύματα της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης…  

«Ο φεμινισμός είναι κοινό αίτημα ανδρών και γυναικών, και οι άνδρες δεν θα καταφέρουν ποτέ να ζήσουν σ’ έναν πιο δίκαιο, καλύτερα οργανωμένο κόσμο, παρά μόνον όταν οι γυναίκες αποκτήσουν μια δικαιότερη και αξιολογότερη κοινωνική υπόσταση» γράφει η Σιμόν ντε Μπωβουάρ.

Αυτό που πρέπει όλοι να αντιληφθούμε είναι ότι σήμερα υπάρχουν άνθρωποι, γυναίκες και άνδρες, με επαγγελματικές σχέσεις, με οικογενειακές σχέσεις, με κοινωνικές σχέσεις. Ενέργειες για την άρση των ανισοτήτων που υφίστανται οι γυναίκες, είναι θέμα δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι θέμα αξιοποίησης. Είναι μέρος του οράματος όπου άνθρωποι, ανεξάρτητα από φύλο, φυλή, χρώμα, θρησκεία, συνυπάρχουν, συνδημιουργούν, χωρίς περιορισμούς νομικούς, οικονομικούς, κοινωνικούς.

 

ΚΕΝΤΡΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Η Πρόεδρος Δήμητρα Κανούτα, το ΔΣ και τα Στελέχη
Καρδίτσα 8-3-2013