Το Φανταστικό μου Μουσείο του Στάθη Βατανίδη

26/11/2022
image_print

η Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας υποδέχεται την έκθεση: Το Φανταστικό μου Μουσείο του Στάθη Βατανίδη το Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2022, στις 19:30

Η Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού & Αθλητισμού Καρδίτσας (Δ.Ο.Π.Α.Κ.) παρουσιάζει την έκθεση: Το Φανταστικό μου Μουσείο του Στάθη Βατανίδη.

Ο Στάθης Βατανίδης γεννήθηκε στην Αθήνα (1943). Σπούδασε στο Art Students League of New York και είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έργα του υπάρχουν σε πολλές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στην έκθεση αυτή παρουσιάζει 35 έργα του που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια, κυρίως την περίοδο της πανδημίας και του εγκλεισμού. Σχετικά με αυτά ο Μάνος Στεφανίδης, Ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιμελητής της έκθεσης, επισημαίνει:

« […] Ο Στάθης Βατανίδης έχει χτίσει, όλα αυτά τα χρόνια, βήμα – βήμα και με πολύ κόπο, ένα προσωπικό κόσμο στον οποίο συμπλέκονται ερωτικές ιστορίες ή αφηγήματα μοναξιάς, στιγμές χαράς ή οδύνης των καθημερινών ανθρώπων, εικόνες από μία πόλη που συνέχεια αλλάζει κι όμως μένει βασανιστικά η ίδια στο βάθος, αναφορές σ΄ένα παρελθόν που άλλοτε δυναστεύει κι άλλοτε απελευθερώνει, ευρήματα πλαστικά αλλά και μικρές, ιλουζιονιστικές εκπλήξεις της πανάρχαιας προμάμμης που λέγεται ζωγραφική.

Τα τελευταία χρόνια, νομίζω, ο Βατανίδης, έχει δημιουργήσει το opus magnum του. Κατ΄ουσίαν φιλοτεχνεί μίαν εικονογραφημένη ιστορία της τέχνης ενσωματώνοντας στις δικές του συνθέσεις αρχετυπικές λεπτομέρειες από τα κλασικά αριστουργήματα, παλαιότερα και νεότερα, που τα γνώρισε είτε ζωντανά είτε από βιβλία και τον συγκλόνισαν. Κάνει δηλαδή αυτό που συνειδητά επιλέγει να πράξει ο κάθε δημιουργός μόνο που τώρα ο Βατανίδης δεν διαχέει την επίδραση μέσα στην προσωπική του γραφή αλλά αντίθετα της δίνει ρόλο πρωταγωνιστικό. Άρα επιλέγει με ταπεινοφροσύνη και αισθαντικότητα να διαλεχθεί με τους μεγάλους δασκάλους προσθέτοντας όμως και τη δική του προσωπική ματιά σ΄εκείνα τα έργα που ούτως ή άλλως εξελίσσονται μέσα στην πορεία του χρόνου και ξαναζωντανεύουν μαγικά κάτω από κάθε καινούριο βλέμμα. Κάθε εποχής.

Δεν έχουμε λοιπόν εν προκειμένω μία συλλογή φορμαλιστικών ασκήσεων αλλά μάλλον ένα μικρό μουσείο τσέπης με ουσιαστικό θέμα την διαχρονία και την ανθεκτικότητα της ζωγραφικής και ως έπαθλο τον διάλογο ενός σημερινού δημιουργού με τους προπάτορες που αυτός επιλέγει [….] ο Βατανίδης […] καταθέτει εδώ τους εικαστικούς ή τους φυσικούς έρωτές του, διαπραγματεύεται τα φαντάσματα ή τα όνειρά του και, παίζοντας όμως με τρόπο απόλυτα σοβαρό και υποψιασμένο, δημιουργεί μίαν ενότητα έργων τα οποία φιλοδοξούν να καταστήσουν τον κάθε θεατή, συμμέτοχο της μεγάλης τέχνης. Είναι, δηλαδή, σαν αν τον πιάνει από το χέρι ο Στάθης και με την γνωστή του ευγένεια και απλότητα να τον ξεναγεί στα πιο μεγάλα μουσεία του κόσμου. Ψιθυρίζοντάς του μάλιστα στο αυτί τα μυστικά του κάθε αριστουργήματος […] »

Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας, το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022, στις 19:30.

Την Κυριακή, 4.12.2022, στις 12:00 θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση και παρουσίαση του βιβλίου: Στάθης Βατανίδης – Το Φανταστικό μου Μουσείο (εκδόσεις: ΝΙΚΑΣ, 2022) από τον επιμελητή κ. Μάνο Στεφανίδη.

Για ξεναγήσεις σε σχολικές και άλλες ομάδες είναι απαραίτητη η προηγούμενη συνεννόηση με την πινακοθήκη (τηλ.: 24410 79937 και email: pinakothiki@dimoskarditsas.gov.gr).

Διάρκεια έκθεσης: 3 Δεκεμβρίου 2022 – 21 Ιανουαρίου 2023

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 8:00 – 14:00

Σχετικά έγγραφα