Το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας τιμά τη μνήμη του Χρήστου Τέγου

06/06/2014
image_print

Στην συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 10/6 θα αναρτηθεί η προσωπογραφία του αείμνηστου Δημάρχου στην αίθουσα συνεδριάσεων

Την μνήμη του αείμνηστου Δημάρχου Καρδίτσας Χρήστου Τέγου τιμά την Τρίτη 10/6 και ώρα 7.00 μμ. το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας, στην πρώτη συνεδρίασή του μετά τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το θάνατό του, με μια λιτή εκδήλωση στο ξεκίνημα της συνεδρίασης για την ανάρτηση της προσωπογραφίας του στην αίθουσα συνεδριάσεων, όπου βρίσκονται αναρτημένες οι προσωπογραφίες όλων των εκλιπόντων διατελεσάντων Δημάρχων από το 1899 έως σήμερα.


ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΣΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΤΕΓΟΥ

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Αγαπητά μέλη της οικογένειας του αείμνηστου Δημάρχου Χρήστου Τέγου
Φίλες και φίλοι,

Συμπληρώθηκε ήδη ένας χρόνος από τον αδόκητο και πρόωρο θάνατο του Χρήστου Τέγου που προκάλεσε μεγάλη θλίψη και πόνο στην οικογένειά του, αλλά και σε όλους, όσοι είχαμε τη χαρά και την τιμή να τον γνωρίσουμε ως συνάδελφο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που με τόσο πάθος και αφοσίωση υπηρέτησε.
Λένε οτι το ανθρώπινο και πολιτικό μέγεθος ενός δημόσιου προσώπου δεν αποτιμάται οριστικά και τελεσίδικα όσο αυτό βρίσκεται ανάμεσά μας. Συνήθως το μέγεθός του προσδιορίζεται, όταν έχει αποχωρήσει από την ενεργό δράση ή ακόμη κι από τη ζωή.
Τότε με ψυχραιμία και αντικειμενικότητα μπορούμε να εκτιμήσουμε τη βαρύτητα της δημόσιας δράσης του και να αποτιμήσουμε απροκατάληπτα τη συμβολή του στο δημόσιο βίο.
Σήμερα, ένα χρόνο μετά, οφείλουμε όλοι να ομολογήσουμε οτι η απώλεια του Χρήστου, ήταν πολύ μεγάλη.
Δεν λείπει μόνο από την οικογένειά του που έχασε έναν πιστό σύντροφο και έναν στοργικό πατέρα.
Λείπει από όλους μας και ιδιαίτερα από όσους ασχολούμαστε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην οποία ο ίδιος κυριολεκτικά αφιερώθηκε, με όραμα, συνέπεια, ήθος και αγωνιστικό πνεύμα.
Γιατί ο Χρήστος, μπορεί να έφυγε πρόωρα από κοντά μας, αλλά  με την διαδρομή και τη δράση του  σημάδεψε την πολιτική, κοινωνική, οικονομική και αυτοδιοικητική ζωή του τόπου μας.
Ο Χρήστος άφησε πίσω του ένα δυσαναπλήρωτο κενό.
Ίσως γιατί όλη του η ζωή, ήταν γεμάτη από αγώνες και μάχες: Για ιδανικά, αξίες, αρχές και για την πρόοδο του τόπου μας. Αξίες που οφείλουμε να σεβόμαστε και να υπηρετούμε όλοι.
Ο Χρήστος Τέγος γεννήθηκε την 1η Αυγούστου του 1953 στην Καρδίτσα, όπου τελείωσε τις υποχρεωτικές του σπουδές και το 1971 πέτυχε στο Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου της Αθήνας απ' όπου απεφοίτησε ως καθηγητής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Υπηρέτησε σε γυμνάσιο της Λειβαδιάς, διετέλεσε Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Βοιωτίας και στη συνέχεια υπηρέτησε σε σχολεία της Καρδίτσας.
Από τα νεανικά του χρόνια εντάχθηκε στο Κ.Κ.Ε. και ανέπτυξε σημαντική συνδικαλιστική δράση. Αγωνιστής του εκπαιδευτικού και γενικότερα του λαϊκού κινήματος και άριστος γνώστης των θεμάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία τον κέρδισε από νεαρή ηλικία.
Το 1982 ελέγεται για πρώτη φορά Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Καρδίτσας. Τη διετία 1995-1996 διατελεί Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Την πρώτη φορά που συμμετείχε στις εκλογές ως υποψήφιος Δήμαρχος και επικεφαλής της “Ριζοσπαστικής Κίνησης για την Καρδίτσα” έλαβε περισσότερο από 28% των ψήφων.
Το 1998 κερδίζει τις εκλογές με τον συνδυασμό “ΝΕΑ ΚΑΡΔΊΤΣΑ” του οποίου ηγείτο και εκλέγεται Δήμαρχος Καρδίτσας. Το ίδιο επανέλαβε και στην επόμενη εκλογική διαδικασία το 2002. Έτσι συμπλήρωσε 8 χρόνια ως Δήμαρχος Καρδίτσας (1999-2006)  σφραγίζοντας με το έργο του τη σημερινή της φυσιογνωμία.
Το 2006 διετέλεσε επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας, ενώ το 2010 επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης με το συδυασμό “ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ”.
Ο Χρήστος Τέγος ήταν ένας άνθρωπος με ισχυρή την αίσθηση του καθήκοντος, της προσφοράς και της κοινωνικής συμμετοχής.
Αυτό που εντυπωσίαζε  ήταν η μαχητικότητά του, το σθένος του, και η πίστη του σε όσα πρέσβευε. Η ευθύτητα, η αφοπλιστική ειλικρίνεια και το θάρρος του, κέρδιζαν το σεβασμό φίλων και αντιπάλων.
Σε οποιαδήποτε θέση κι αν βρέθηκε, δεν σταμάτησε ποτέ ν' αγωνίζεται για να γίνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση συμπαραστάτης και συμμέτοχος στους αγώνες για την προστασία και την ανάπτυξη των κοινωνικών, οικονομικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων.
Υλοποιώντας την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου από σήμερα η προσωπογραφία του Χρήστου Τέγου θα βρίσκεται αναρτημένη στην αίθουσα που ο ίδιος κόσμησε επί 27 ολόκληρα χρόνια με την δυναμική του παρουσία του και τον μεστό αυτοδιοικητικό του λόγο.
Αναμένουμε εντός των ημερών και την εγκριτική απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για την μετονομασία της οδού Ακαδημίας, – επι της οποίας βρίσκεται το σπίτι, όπου ζούσε ο ίδιος και συνεχίζει να ζει η οικογένειά του-  σε οδό Χρήστου Τέγου.
Για όσους υπηρετούμε την Αυτοδιοίκηση ο Χρήστος αποτελεί συνεχή πηγή έμπνευσης. Θα τον θυμόμαστε πάντα.