Θετικό κατά 1.100.000 € το ισοζύγιο του ταμείου του Δήμου Καρδίτσας το 2016

04/01/2017
image_print

Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια
Θετικό κατά 1.100.000 € το ισοζύγιο του ταμείου του Δήμου Καρδίτσας το 2016
“Μέρισμα στον Δημότη” δίνει το πλεόνασμα η Δημοτική Αρχή, καλώντας τους πολίτες να προτείνουν έργα και δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν το 2017 από το ποσό που εξοικονομήθηκε

Με θετικό ισοζύγιο κατά 1.100.000 € κλείνει – για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια-το “ταμείο” του Δήμου Καρδίτσας για το 2016 και η Δημοτική Αρχή έχει αποφασίσει να διαθέσει τα χρήματα αυτά ως “Μέρισμα στο Δημότη”, δηλαδή για έργα και δράσεις που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των δημοτών, οι οποίοι θα έχουν ενεργό λόγο στην διαδικασία αυτή, καθώς τους δίνεται η δυνατότητα μέχρι και τις 20 Ιανουαρίου να κάνουν τις δικές τους προτάσεις.

Ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Φωτ. Αλεξάκος σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε πλαισιωμένος από τους Αντιδημάρχους, αναφέρθηκε στα θετικά αποτελέσματα της συστηματικής προσπάθειας της Δημοτικής Αρχής για την οικονομική εξυγίανση και ανόρθωση του Δήμου Καρδίτσας και απηύθυνε ανοικτό κάλεσμα στους δημότες να συμμετάσχουν στην συμμετοχική διαδικασία κατανομής του πλεονάσματος.

Ειδικότερα ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Φωτ. Αλεξάκος τόνισε εισηγητικά:

“Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια στο Δήμο Καρδίτσας το έτος κλείνει με περίσσευμα στο ταμείο μας. Το θετικό ισοζύγιο στο ταμείο είναι αποτέλεσμα συστηματικής και ομαδικής δουλειάς και το όφελος από αυτό το θετικό αποτέλεσμα θα επιστρέψει στο Δημότη με μια σειρά δράσεων που στοχεύουν τόσο στη βελτίωση της καθημερινότητας, όσο και στους τομείς της αλληλεγγύης, του πολιτισμού της επιχειρηματικότητας κ.λπ.

Το θετικό ισοζύγιο στα οικονομικά του Δήμου μας δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι όμως το αποτέλεσμα του βασικού μας στόχου που ήταν και παραμένει, η αλλαγή νοοτροπίας όλων μας στην κατεύθυνση τήρησης του προγραμματισμού, της συνέπειας, του αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ μας και εν γένει της ισορροπίας ανάμεσα σε δικαιώματα και υποχρεώσεις.

Η σταθερή προσήλωσή μας σε αυτούς τους στόχους μπορεί να ξεβολεύει προσωρινά κάποιους, όμως έχει μια σειρά από θετικά αποτελέσματα όπως:

Ειδικότερα η οικονομική εξυγίανση ήταν αναγκαιότητα εξ αιτίας της υπερχρέωσης. Η υπερχρέωση που ήλθε από μακριά, σε συνδυασμό με την δραματική μείωση των κρατικών επιχορηγήσεων τα τελευταία χρόνια ήταν βρόγχοι στον λαιμό του Δήμου που αδυνατούσε να εκπληρώσει τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις του, πόσο μάλλον να αναλάβει αναπτυξιακές πρωτοβουλίες. Συγκεκριμένα τον Σεπτέμβρη του 2014 ο Δήμος αδυνατούσε να πληρώσει τους προμηθευτές του και να καταβάλλει μέρος των μισθών των εργαζομένων.

Για να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση, θέσαμε από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε τρεις στόχους:

Με σκληρή δουλειά και σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα πετύχαμε και τους τρεις στόχους.

Έτσι, πλέον, εξυπηρετούμε τα δάνεια χωρίς καμιά καθυστέρηση. Πληρώνουμε χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση τους εργαζόμενους, εξοφλήσαμε οφειλές προς αυτούς ύψους 350.000 €, εξοφλήσαμε την προκαταβολή από κρατική επιχορήγηση που είχε πάρει η προηγούμενη δημοτική αρχή, ύψους 760.000 €, εξοφλήσαμε παλιές υποχρεώσεις που δεν μπορούσαν καν να γραφούν στον προϋπολογισμό ύψους 1.100.000 €, εξοφλήσαμε όλες τις υποχρεώσεις των πρώτων 8 μηνών του 2014 προς τους προμηθευτές, είμαστε για πρώτη φορά μετά από 10ετίες ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΥΝΕΠΕΙΣ προς τους προμηθευτές πληρώνοντας ΜΕΤΡΗΤΟΙΣ, αλλάζοντας πλήρως την εικόνα του Δήμου προς την αγορά.

Πέραν των παραπάνω έχουμε την δυνατότητα πλέον να επιστρέφουμε, ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ, μετά από πολλά χρόνια «μέρισμα» στον Δημότη, ένα ποσό δηλαδή που θα δαπανηθεί από ιδίους πόρους του Δήμου προς την περαιτέρω βελτίωση της καθημερινότητας του Δημότη. Το 2017 θα κατανείμουμε ποσό 1.100.000 € και αντίστοιχο ποσό το επόμενο έτος.

Πιστεύοντας στην συμμετοχή του δημότη, δημοσιοποιούμε και αναρτούμε την πρόταση της εκτελεστικής επιτροπής στο site του Δήμου και περιμένουμε τις προτάσεις επ’ αυτής. Οι παρατηρήσεις μπορούν να αποστέλλονται στο mail: mayor@karditsa-city.gr, μέχρι την Δευτέρα 20 Ιανουαρίου. Οι προτάσεις μπορούν να αφορούν συγκεκριμένες δράσεις εντός της κάθε κατηγορίας καθώς και μικρές διαφοροποιήσεις στην κατηγοριοποίηση εφ’ όσον κρίνεται ότι κάποιες πρέπει να αναβαθμιστούν έναντι άλλων.

Σημειώνουμε ότι οι προτάσεις δεν συμπεριλαμβάνουν τις ανταποδοτικές υπηρεσίες (καθαριότητα, ύδρευση, άρδευση, αποχέτευση) – η ανταποδοτικότητα των οποίων παραμένει και σήμερα ελαφρώς αρνητική – καθώς το πλεόνασμα από την συνετή διαχείριση των οικονομικών του Δήμου, μπορεί να διατεθεί μόνο για αναπτυξιακούς σκοπούς και μη ανταποδοτικές υπηρεσίες.”

Η Πρόταση της Εκτελεστικής Επιτροπής

ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ 1.100.000 € ΑΠΟ ΙΔΙΑ ΕΣΟΔΑ

Α. ΥΠΟΔΟΜΕΣ: 770.000

1. ΧΩΡΙΑ: 340.000

(Κατανομή στα 33 χωριά του Δήμου για υποδομές, παρόχθια, κ.λπ.)

2. ΠΟΛΗ: 320.000

2α. Ασφαλτοστρώσεις δρόμων 200.000

2β. Πλατείες 120.000 (Συντήρηση Κεντρικής πλατείας, Δημοτικής αγοράς, πλατείας Πλαστήρα, Ακαδημίας, Λάππα, Κεντρικού πεζόδρομου, Αγ. Φανούριος, πεζοδρόμια)

3. Δημοτικά Κτίρια συντήρηση 70.000

(Μονώσεις – στεγανώσεις: Δημοτικής αγοράς, Δημαρχείου, Παυσίλυπο χώρος στέγασης παγωνιών)

4. ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ: 40.000

(Καταγραφή και κοστολόγηση πεζοδρομίων σε συνεργασία με σύλλογο ΑΜΕΑ)

Β. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ: 80.000

(Παυσιλυπούπολη, Αποκριές, εβδομάδα ποδηλάτου, εκθέσεις πινακοθήκη, μουσείο πόλης και Καρδιτσομάγουλας, στήριξη πολιτιστικών συλλόγων χωριών και πόλης, Φεστιβάλ ερασιτεχνικού θεάτρου, Καραϊσκάκεια, μόνωση Πινακοθήκης, παρεμβάσεις λαογραφικό μουσείο, κατασκευή ελεύθερη υπαίθριας βιβλιοθήκης)

Γ. ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ: 80.000

(Αίθουσα βαρών στο γήπεδο, Μόνωση κενής κερκίδας για να γίνει από κάτω αίθουσα στίβου, βάψιμο κερκίδας με χρώματα, γήπεδα πόλης και χωριών, Πλαστήριος δρόμος, κλειστό γυμναστήριο στεγάνωση, δίχτυα στα γήπεδα Παλέρμο, δοκάρια στο αθλητικό πάρκο)

Δ. ΠΡΑΣΙΝΟ: 60.000

(Προμήθεια 2ου καλαθοφόρου, υπόγειο πότισμα πλατειών χωριά, προμήθεια φυτών και δέντρων, διοργάνωση γιορτής λουλουδιών, προμήθεια ανατρεπόμενου φορτηγακίου, περίφραξη με λιγούστρα στο αθλητικό πάρκο, δεντροφυτεύσεις)

Ε. ΦΩΤΙΣΜΟΣ: 60.000

(Βελτίωση Δημοτικού φωτισμού)

ΣΤ. ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ: 30.000

(Σίτιση απόρων παιδιών σε σχολεία)

Ζ. ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: 20.000

(Φυλλάδια με τοπικές επιχειρήσεις, εκδήλωση Αθήνα προβολής τοπικών προϊόντων, τριήμερο τοπικών προϊόντων Καρδίτσα – κατασκευή μπατζίνας, λευκή νύχτα)

Υ.Γ. Η καθαριότητα, η ύδρευση, η άρδευση και η αποχέτευση είναι ανταποδοτικές υπηρεσίες και απαγορεύεται να χρηματοδοτηθούν από ίδια έσοδα.