Θέλεις να γίνουμε φίλοι;

23/06/2023
image_print

«Θέλεις να γίνουμε φίλοι;»

Με μια ωραία δράση σε 8 Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, ολοκληρώθηκε η πρώτη εβδομάδα της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2023, που διοργανώνεται από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και υλοποιείται χάρη στην αγαστή συνεργασία της ΕΒΕ και του Εργαστηρίου Παιδαγωγικών Εφαρμογών και Παραγωγής Εκπαιδευτικού Υλικού, του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, του ΕΚΠΑ!

«Θέλεις να γίνουμε φίλοι;», ήταν ο τίτλος της και το θέμα της φυσικά η φιλία!!! Ξεκινήσαμε με ένα απόσπασμα από το βιβλίο της Ζωρζ Σαρή «Όταν ο ήλιος», από τις εκδόσεις Πατάκη, όπου και αναφέρονταν στην πραγματική φιλία των δύο τιμώμενων φέτος συγγραφέων, της Ζωρζ Σαρή και της Άλκης Ζέη, που γνωρίστηκαν στην Α΄ Γυμνασίου, στα 12 τους χρόνια το μακρινό 1935 και η φιλία τους κράτησε σχεδόν έναν αιώνα!!!

Επίσης διαβάσαμε και το πολύ ωραίο βιβλίο του αγαπημένου Αμερικανού συγγραφέα των μικρών παιδιών Eric Carle «Για πάντα φίλοι», από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο. Συζητήσαμε με τα παιδιά για τη φιλία, μετρήσαμε τους φίλους μας και το καλύτερο το κρατήσαμε για το τέλος, όπου μικροί και μεγάλοι συμπληρώσαμε ένα μικρό ερωτηματολόγιο – παιχνίδι Μπίνγκο και μέσα από αυτό βρήκαμε τα κοινά μας σημεία, που μπορεί να μας οδηγήσουν σε μια παντοτινή φιλία!!!

Τη Δευτέρα και την Τρίτη, θα πραγματοποιηθεί η 3η στη σειρά δράση με τίτλο «Έχεις γράμμα!». Πώς επικοινωνούσαν τα καλοκαίρια τους η Άλκη και η Ζωρζ; Τα παιδιά επικοινωνούν και μοιράζονται καλοκαιρινές εμπειρίες με άλλους συνομήλικους από μακρινές βιβλιοθήκες και γνωρίζουν την αλληλογραφία ως μέσο επικοινωνίας με την παραδοσιακή της μορφή».

Πρόγραμμα λειτουργίας της κάθε βιβλιοθήκης, μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας και στις σελίδες των παιδικών βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. στο Facebook: Παιδικές Βιβλιοθήκες Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας & Παιδικές Βιβλιοθήκες Καρδίτσας, ενώ στην ιστοσελίδα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο link: http://network.nlg.gr/library/ μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα, με τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στις βιβλιοθήκες όλης της Ελλάδας.

Οι δράσεις πραγματοποιούνται κάθε πρωί από τις 10 έως τις 12:00 και απευθύνονται κυρίως σε παιδιά που έχουν τελειώσει την Α΄ Δημοτικού έως και 14 ετών. Παιδιά κάτω των 7 ετών, πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα (όχι μεγαλύτερο ανήλικο αδελφάκι) καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων.

Όσοι θέλουν ν’ αφήσουν το «στίγμα» του και να συμμετέχουν ως εθελοντές στην καλοκαιρινή μας περιπέτεια, δεν έχουν παρά να συμπληρώσουν την αίτηση που θα βρουν στις παιδικές βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας ή στον παρακάτω σύνδεσμο: https://forms.gle/gpNTmNS94HhY5FPMA.

Κι αυτό το καλοκαίρι, στις βιβλιοθήκες μας, «Κάνε μια αιώνια φιλία»!!!