Τελετή Λήξης Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας 2023 & έναρξη χειμερινής λειτουργίας παιδικών βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ.

17/09/2023
image_print

Δυστυχώς το κλείσιμο του καλοκαιριού για τις εκδηλώσεις  των  Παιδικών Βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, δεν ήταν αυτό που θέλαμε.

Η περιοχή μας ζει πρωτόγνωρες καταστάσεις και οι εικόνες καταστροφής από την κακοκαιρία Daniel είναι αυτές που μας συνοδεύουν καθημερινά και μονοπωλούν τις συζητήσεις μας. Τα παιδιά όμως είναι μια ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα που οφείλουμε να θωρακίσουμε με ασφάλεια, δύναμη και τις γνώσεις εκείνες ώστε όταν θα έρθει η ώρα και ως ενεργοί πλέον πολίτες πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, να είμαστε σίγουροι ότι θα δώσουν ένα καλύτερο αύριο στη χώρα μας.

Μ’ αυτό το σκεπτικό λοιπόν, στην παιδική βιβλιοθήκη «Παυσιλύπου» του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, πραγματοποιήθηκε η τελετή λήξης της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2023, που διοργανώθηκε από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και υλοποιήθηκε χάρη στην αγαστή συνεργασία της ΕΒΕ και του Εργαστηρίου Παιδαγωγικών Εφαρμογών και Παραγωγής Εκπαιδευτικού Υλικού, του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, του ΕΚΠΑ (Σελίδα στο Facebook: ΠΜΣ Επιστήμες της Αγωγής, ΠΤΔΕ ΕΚΠΑ

Διαβάσαμε στα παιδιά το πολύ ωραίο βιβλίο της Meredith Costain «Ο Θησέας και η θερμοκρασία», από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Στόχος του βιβλίου, να αποκαλύψει την επιστήμη μέσα από το παιχνίδι στο περιβάλλον του παιδιού και να εξηγήσει τις έννοιες με απλούς όρους. Μια τέτοια έννοια, που συζητήσαμε με τα παιδιά, ήταν και η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη και η κλιματική αλλαγή με τα ακραία καιρικά φαινόμενα που τα τελευταία χρόνια είναι όλο και πιο συχνά στην περιοχή μας και τη χώρα μας.

Τα παιδιά ψήφισαν ως πιο αγαπημένη τους δράση για όλο το καλοκαίρι τα «καλοκαιρινά τετράδια», αλλά και το «Θες να γίνουμε φίλοι;», που ήταν και το ζητούμενο του φετινού καλοκαιριού, όπου μέσα από τη φιλία και το έργο δύο μεγάλων συγγραφέων, της Ζωρζ Σαρή και της Άλκης Ζέη, πήραμε αφορμές για να χτίσουμε στις βιβλιοθήκες μοναδικές φιλίες!!!

Τέλος για να δώσουμε και μια νότα αισιοδοξίας, φάγαμε ποπ κορν, ήπιαμε χυμό και διαβάσαμε τα γράμματα που μας έστειλαν τα παιδιά από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας «Κωνσταντίνος Κούμας» και είχαμε μέσω webex μια διαδικτυακή συνομιλία μαζί τους, στα πλαίσια της πολύ ωραίας δράσης που είχαμε πραγματοποιήσει και οι δύο βιβλιοθήκες με τίτλο «Έχεις γράμμα»!!!

Η φετινή καλοκαιρινή εκστρατεία ήταν μία από τις πιο επιτυχημένες στα 11 συνεχόμενα χρόνια που τη διοργανώνουμε, με μεγάλη προσέλευση παιδιών (θύμισε τα καλοκαίρια προ covid) και πολλά θετικά σχόλια και χαμόγελα από γονείς και παιδιά.

Από 18 Σεπτεμβρίου, θα ξεκινήσει η χειμερινή λειτουργία των παιδικών βιβλιοθηκών σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας «Αγίας Παρασκευής». Βρίσκεται στη συμβολή των οδών Δραγατσανίου & Ευζώνων στο πάρκο της Αγίας Παρασκευής. Λειτουργεί καθημερινά από Δευτέρα έως και Παρασκευή  9– 12 το πρωί και 4 – 7 το απόγευμα.

Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας «Αγίου Γεωργίου». Βρίσκεται στο τέρμα της οδού Σαμαροπούλου, στα εργατικά του Αγίου Γεωργίου (δίπλα στη ψησταριά του Τσέλιου). Δε λειτουργεί προσωρινά, λόγω καταστροφής της από τον τυφώνα «Ιανό».

Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας «Αγίου Φανουρίου». Βρίσκεται στην οδό Σκιάθου 3, στα εργατικά της πλατείας του Αγίου Φανουρίου. Τηλ. Επικοινωνίας: 2441600663. Λειτουργεί κάθε Δευτέρα & Τετάρτη 4 – 7 το απόγευμα.

Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας «Λάκας Μαντζάρα». Βρίσκεται στην συμβολή των οδών Λαχανά και Ιθάκης στην πλατεία «Λάκας Μαντζάρα». Τηλ. Επικοινωνίας: 2441600661. Λειτουργεί κάθε Τρίτη & Πέμπτη 4 – 7 το απόγευμα.

Παιδική Βιβλιοθήκη «Παυσιλύπου». Βρίσκεται επί των οδών Γαρδικίου & Λάμπρου Σακελλαρίου στο πάρκο του Παυσιλύπου. Λειτουργεί κάθε Τρίτη & Παρασκευή 4 – 7 το απόγευμα.

Παιδική Βιβλιοθήκη «Αγγελική Βαρελλά». Βρίσκεται στην οδό Κώστα Βελή 18.  Τηλ. Επικοινωνίας: 2441600662. Λειτουργεί κάθε Δευτέρα & Τετάρτη 4 – 7 το απόγευμα.

Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας «Αγίου Νικολάου». Βρίσκεται επί της οδού Παναγίας Πελεκητής, στο πάρκο της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου.

Τηλ. Επικοινωνίας: 2441600660. Δε λειτουργεί προσωρινά, λόγω καταστροφής της από την κακοκαιρία «Daniel».

Παιδική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Διαμερίσματος «Αρτεσιανού». Βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του Αρτεσιανού. Λειτουργεί κάθε Τετάρτη & Παρασκευή 4 – 7 το απόγευμα.

Παιδική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Διαμερίσματος «Καρδιτσομαγούλας». Λειτουργεί σε αίθουσα του δημοτικού σχολείου Καρδιτσομάγουλας. Λειτουργεί κάθε Τρίτη 9 – 12 το πρωί.

Παιδική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Διαμερίσματος «Παλαιοκκλησίου».

Βρίσκεται στην πλατεία του Παλαιοκκλησίου, μέσα στο κοινοτικό κατάστημα.

Λειτουργεί κάθε Δευτέρα & Πέμπτη 4 – 7 το απόγευμα.

Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας «Σεισμόπληκτα – Καμινάδων». Βρίσκεται στην οδό Αισώπου 1 στις Καμινάδες. Είναι τα γραφεία των παιδικών βιβλιοθηκών.

Τηλ. Επικοινωνίας: 2441071346 & 2441600669

Λειτουργεί καθημερινά 8:30 – 11:30 το πρωί (για γονείς & εκπαιδευτικούς).

Πληροφορίες για τη λειτουργία των παιδικών βιβλιοθηκών καθώς και τους καταλόγους των βιβλίων τους. μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας, στην ενότητα πολιτισμός – Παιδικές Βιβλιοθήκες https://dimoskarditsas.gov.gr/paidikes-vivliothikes-pneymatiko-kentro-dimoy-karditsas/

Ευχόμαστε τέλος, στους συμπολίτες μας που δοκιμάζονται αυτές τις μέρες, καλή δύναμη και να γίνει όσο πιο γρήγορα και ομαλότερα η επισκευή των σπιτιών τους και η επιστροφή τους σε αυτά…

Κι αυτό το καλοκαίρι, στις βιβλιοθήκες μας, «Κάναμε αιώνες φιλίες»!!!