31/03/2015
image_print

Πανηγυρικά και με τις ευχές όλων για ακόμα πιο ανοδική πορεία του θεσμού ολοκληρώθηκε, το βράδυ της Κυριακής 29 Μαρτίου, το 31ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας το οποίο διοργάνωσε η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ.) Θεσσαλίας, το Δήμο Καρδίτσας και με τη συμπαράσταση της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων. Η μεγάλη αυτή γιορτή του θεάτρου που έζησε η πόλη μας επί ένα δεκαήμερο έφθασε στο τέλος της, με μια τελετή λήξης αντάξια του κύρους του θεσμού.

liji-9Η βραδιά ξεκίνησε με ένα υπέροχο μουσικό πρόγραμμα με το συγκρότημα Vin Doux, δηλαδή την Αναστασία Σπύρου, τον Βαγγέλη Παπαβασιλείου και την Ξένια Τσέλιγκα στο ακορντεόν, αλλά και τον μουσικοσυνθέτη Βασίλη Κολοβό και την Αγγελική Ράπτη που πρότειναν στο κοινό νέα τραγούδια, όπως αυτά παρουσιάστηκαν στην παράσταση της Θεατρικής Σκηνής Καρδίτσας και στο έργο «Γλυκοχαράζει…»

Στο δεύτερο μέρος, το Μουσικό Σχολείο Καρδίτσας δημιούργησε πανέμορφα νοσταλγικά χρώματα με τις ανεπανάληπτες μουσικές του Henry Mancini, που γράφτηκαν για αγαπημένες κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές. Έπαιξαν οι μαθητές : Ασκονίτης Ηρακλής – πιάνο, Κόκκινος Γιώργος – τρομπέτα, Μίσσας Γιώργος – ηλεκτρικό μπάσο, Μπακαλάκος Πέτρος -κλαρινέτο και πλήκτρα, Τρούκης Ανδρόνικος – Ντράμς και ο μουσικολόγος Γιαννής Αλέξανδρος – σαξόφωνο. Αφηγήθηκαν οι μαθητές : Αργυρίου Κων/να, Βλάστος Άγγελος, Κάγια Αλίσμα, Βασίγια Σέλια, Νατσιόπουλος Ηρακλής, Αλεξανδρή Δήμητρα, Παπαθανασίου Γιάννης, Καπέλας Γιάννης. Ενορχήστρωση – διδασκαλία : Λάππας Αναγνώστης, μουσικολόγος, καθηγητής θεωρητικών ευρωπαϊκής μουσικής.

Ήταν ένα πραγματικά ξεχωριστό πρόγραμμα «Σε Κόσμους … μουσικούς» που μάγεψε το κοινό. Η σκηνοθεσία της βραδιάς και η μουσική επιμέλεια ήταν του Αντώνη Νικολάου.

Ενδιάμεσα ανακοινώνονταν και τα αποτελέσματα της Κριτικής Επιτροπής, δίνοντας τέλος στην αγωνία των οχτώ συνολικά διαγωνιζόμενων θιάσων.

Τη λήξη του Φεστιβάλ κήρυξε ο δήμαρχος Καρδίτσας κ. Φώτης Αλεξάκος δίνοντας τα συγχαρητήριά του σε όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία του θεσμού και ιδίως στην Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων που, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, κάθε φορά θέτει τον πήχη όλο και υψηλότερα. «Δηλώνω αισιόδοξος γιατί η Καρδίτσα καταφέρνει και βγαίνει μπροστά» κατέληξε ο κ. Αλεξάκος.

Ο χαιρετισμός του Προέδρου της Ε.Π.Σ.Κ. κ. Μανώλη Στεργιόπουλου
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων κ. Μανώλης Στεργιόπουλος υπογράμμισε τα ακόλουθα :
«Πέρασαν χωρίς καν να το καταλάβουμε 10 μέρες γεμάτες θέατρο. Η Καρδίτσα μας χωρίς κομπασμό αλλά με πραγματική περηφάνια καλωσόρισε, φιλοξένησε, αγκάλιασε και αποχαιρέτισε όλες τις θεατρικές ομάδες που διαγωνίστηκαν. Τίμησε και τιμήθηκε από ανθρώπους που στην πορεία τους την τέχνη του θεάτρου και την ομορφιά του την κάνανε κτήμα και πίστη. Γιατί τη χρειαζόμαστε την ομορφιά. Την έχουμε ανάγκη. Για την Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας η αυλαία δεν πέφτει ποτέ. Σαν κλείσουν απόψε τα φώτα, όλοι μας θα σηκώσουμε πάλι τα μανίκια για να ξεκινήσει η οργάνωση  του 32ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας. Γιατί δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Η συμμετοχή σας και η αγάπη σας δεν μας δείχνει άλλο δρόμο. Να είστε σίγουροι πως αυτή η αγκαλιά δεν έχει αδύναμους κρίκους. Κι όλα αυτά τα νέα παιδιά που παρακολουθούσαν με τόσο πάθος τις παραστάσεις είναι η απόδειξη και η ελπίδα για τη συνέχεια. Όχι μόνο για τη διατήρηση του θεσμού, αλλά γιατί πιστεύω πως τα μηνύματα του θεάτρου θα τους κάνουν και καλύτερους πολίτες.
Ευχαριστούμε θερμά :
Τους Συνδιοργανωτές
και συγκεκριμένα :

Όπως επίσης και την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων για τη συμπαράστασή της.
Όλα τα μέσα, έντυπα, ηλεκτρονικά και διαδικτυακά, που κάλυψαν το Φεστιβάλ και τις 10 μέρες.

Τους Χορηγούς :

Ιδιαίτερες ευχαριστίες :

Θερμές  ευχαριστίες  και  σε όσους συνεργάστηκαν για την οργάνωση των παράλληλων εκδηλώσεων :

Ευχαριστούμε θερμά :
Τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής
που ανέλαβαν το δύσκολο έργο της αξιολόγησης και συγκεκριμένα :

Αλλά και τα μέλη της Επιτροπής Επιλογής Έργων που κλήθηκαν να αξιολογήσουν τις συμμετοχές που είχαμε φέτος για το διαγωνιστικό μέρος του Φεστιβάλ και ειδικότερα :

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

Βραβείο Καλύτερης Παράστασης (κατά πλειοψηφία)
Στη Θεατρική Ομάδα Πάτρας «ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ» για την παρουσίαση του έργου «2/1 φόνοι και 1 buldog»

Βραβείο Σκηνοθεσίας
Στη Λαμπρινή Μίχου για τη σκηνοθεσία του έργου «Ρώσικη Σαλάτα» που παρουσίασε η Θεατρική Ομάδα Μεγαλόπολης Αρκαδίας

Βραβείο Επιλογής Κειμένου (κατά πλειοψηφία)
Στη Θεατρική Ομάδα του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας για την επιλογή του έργου «Δον Καμίλο»

Βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου
Στη Νόνα Κοντοθόδωρα για την ερμηνεία της στο ρόλο «Γέρμα» στο έργο «Γέρμα» που παρουσίασε το Δημοτικό Θέατρο Μαραθώνα

Βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου
Στο Σπανό Βάϊο για την ερμηνεία του στο ρόλο «Δον Καμίλο» στο έργο «Δον Καμίλο» που παρουσίασε η Θεατρική Ομάδα του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας

Βραβείο Β’ Γυναικείου Ρόλου
Στη Δελή Γιολάντα για την ερμηνεία της στο ρόλο της «Ιουστίνης» στο έργο «2/1 φόνοι και 1 buldog» που παρουσίασε η Θεατρική Ομάδα Πάτρας «ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ»

Βραβείο Β’ Ανδρικού Ρόλου
Στον Μαζαράκη Κώστα για την ερμηνεία του στο ρόλο «Βούλης» στο μονόπρακτο «Ο Φώντας» του Μ. Ευθυμιάδη του έργου «Πες πως είναι αύριο, πες πως ήταν χθες» που παρουσίασε το Θεατρικό Εργαστήρι Δήμου Κορινθίων

Βραβείο Σκηνογραφίας (ομόφωνα)
Στο Γιάννη Κρανά για την σκηνογραφία του έργου «Γέρμα» που παρουσίασε το Δημοτικό Θέατρο Μαραθώνα

Βραβείο Ενδυματολογίας (ομόφωνα)
Στο Γιάννη Κρανά για τις ενδυμασίες στο έργο «Γέρμα» που παρουσίασε το Δημοτικό Θέατρο Μαραθώνα

Βραβείο Μουσικής Σύνθεσης (ομόφωνα)
Στο Γιάννη Ψειμάδα για τη μουσική σύνθεση του έργου «ΓΕΡΜΑ» που παρουσίασε το Δημοτικό Θέατρο Μαραθώνα

Βραβείο Μουσικής Επένδυσης (ομόφωνα)
Στον Πάνο Τσέγκα για τη μουσική επιμέλεια του έργου «Ο Πατέρας» που παρουσίασε ο Καλλιτεχνικός Πολιτιστικός Σύλλογος Δ.Ε. Βοιών Μονεμβασιάς Λακωνίας «ΤΕΧΝΗ ΧΡΩ»

Βραβείο Κοινού (με ποσοστό 82,24%)
Στον Πολιτιστικό, Γυμναστικό Σύλλογο «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» Βέροιας για το έργο «Ο βάλτος είναι πάντα εκεί…»

ΕΠΑΙΝΟΙ :

  1. Στον Κασσελούρη Χρήστο για το έργο «Πρόταση σε γάμο» του Τσέχωφ της Θεατρικής Ομάδας Μεγαλόπολης Αρκαδίας στο ρόλο του Τσιμπουκώφ
  2. Στον Χόβαρη Βασίλη για το έργο «Πρόταση σε γάμο» του Τσέχωφ της Θεατρικής Ομάδας Μεγαλόπολης Αρκαδίας στο ρόλο του Λομώφ
  3. Στην Μασούρα Κωνσταντίνα για το έργο «Πρόταση σε γάμο» του Τσέχωφ της Θεατρικής Ομάδας Μεγαλόπολης στο ρόλο της κόρης Ναταλίας Στεφάνοβνα
  4. Στη Στυλιανού Ναταλία για τη Χορογραφία – Κίνηση στην παράσταση «ΓΕΡΜΑ» του Δημοτικού Θεάτρου Μαραθώνα
  5. Στην Ταμβάκη Μαριλού για το ρόλο της «Παγώνας» στο έργο «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα» της Θεατρικής Ομάδας του Δήμου Κηφισιάς
  6. Στον Τσέγκα Παναγιώτη για το ρόλο του «Ίλαρχου» στο έργο «Ο Πατέρας» που παρουσίασε ο Καλλιτεχνικός, Πολιτιστικός Σύλλογος Δ.Ε. Βοιών Μονεμβασιάς Λακωνίας «ΤΕΧΝΗ ΧΡΩ»
  7. Στον Καλλιτεχνικό, Πολιτιστικό Σύλλογο Δ.Ε. Βοιών Μονεμβασιάς Λακωνίας «ΤΕΧΝΗ ΧΡΩ» για την επιλογή κειμένου