12/07/2017

Τα σημεία της πόλης, έγιναν σημεία λογοτεχνικής συνάντησης, σ’ ένα ταξίδι 80 ημερών, στην 6η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας 2017

image_print

Με τρεις όμορφες δράσεις συνεχίστηκε στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, η 6η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας 2017, που υλοποιείτε σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος!!!

Τίτλος της Φετινής Καλοκαιρινής Εκστρατείας «Περιπέτεια από σημείο σε σημείο!».

Λογοτεχνικές συναντήσεις ανάμεσα στα ζωάκια των βιβλίων και συζητήσεις των παιδιών που βρέθηκαν στην παιδική βιβλιοθήκη συνοικίας «Αγίου Νικολάου» είχαμε σήμερα. Ανοίξαμε ένα μονοπάτι βιβλίων και βοηθήσαμε τους ήρωές τους να κρυφτούν σε ένα όμορφο δάσος…

Στην Παιδική Βιβλιοθήκη «Παυσιλύπου» ζωντάνεψε η ιστορία του Φιλέα Φογκ και του πιστού του υπηρέτη Πασπαρτού. Διαβάσαμε στα παιδιά το βιβλίο του Αντώνη Παπαθεοδούλου, «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες ή ποιος είναι ο πιο πλούσιος», από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος, ώστε να μάθουν όλα την ιστορία.

Στη συνέχεια χωρισμένα σε ομάδες, τα παιδιά οργάνωσαν τα δικά τους ταξίδια, από την Καρδίτσα μέχρι το Παρίσι, το Πεκίνο και τη Βραζιλία!!! Αλλάζοντας μεταφορικά μέσα και υπολογίζοντας τις μέρες ή τις ώρες του ταξιδιού τους.

Τέλος έξω από τη βιβλιοθήκη παίξαμε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, με πιόνια κάποια παιδιά και περάσαμε ανάμεσα σε 3D κατασκευές γνωστών Παγκόσμιων μνημείων όπως το Μπιγκ Μπεν, ο Πύργος του Άιφελ, κ.α. που συνάρπασε μέχρι την τελευταία ζαριά τα παιδιά!!!

Παιδιά ηλικίας 7 – 12 ετών έλαβαν μέρος στη δράση που πραγματοποιήθηκε στην Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας "Λάκας Μαντζάρα" με θέμα  "Σημεία στην πόλη".

Τα παιδιά με αφορμή απόσπασμα του βιβλίου "Το μυστήριο του ριγκατόνι" του  Steihefel Andrea, εκδόσεις Μεταίχμιο, έγιναν νοερά συνοδοιπόροι των πρωταγωνιστών του βιβλίου, του Ρίκο και του Όσκαρ ανακαλύπτοντας μαζί τους, κάποια από τα παιδιά για πρώτη φορά, ποικίλα σημεία που μπορεί να συναντήσει κάποιος καθημερινά περπατώντας στην πόλη.

Στη συνέχεια τα ίδια τα παιδιά εντόπισαν διάφορα σημεία περπατώντας στους δρόμους της πόλης μας και τα οποία φωτογράφισαν αλλά και κατέγραψαν σε ένα φύλλο σημειώσεων όπου περιέγραφαν το αντικείμενο που βρήκαν σύμφωνα με το σχήμα του, το χρώμα του, το είδος, την αίσθηση.

Τα παιδιά συμμετείχαν και στη δράση αυτή με ιδιαίτερο ενθουσιασμό και καλλιεργώντας την παρατηρητικότητά τους σημείωσαν στο τέλος της δράσης ότι πλέον καμιά διαδρομή ακόμα και αυτή από το σπίτι στο σχολείο δε θα είναι από αύριο ποτέ η ίδια.  

Την Τετάρτη 12 Ιουλίου, η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας 2017, συνεχίζεται με τρεις δράσεις, στις παρακάτω βιβλιοθήκες:

Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας «Αγίου Φανουρίου», από σημείο σε σημείο. Ενώνουμε κουκίδες στο χαρτί και φτιάχνουμε εικόνες.

Παιδική Βιβλιοθήκη «Αγγελική Βαρελλά», το σημείο πήξης και τήξης. Οι πάγοι στο Βόρειο και το Νότιο Πόλο. Πόσο τους επηρεάζει η κλιματική αλλαγή; γιατί λιώνουν; Ποιοι ζουν σε αυτές τις περιοχές; Μέσα από παιχνίδια τα παιδιά θα μάθουν για την πήξη και την τήξη των αντικειμένων και όχι μόνο!!!

Παιδική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Διαμερίσματος «Αρτεσιανού», τα σημεία της πόλης. Βγαίνουμε βόλτα φωτογραφίζουμε και καταγράφουμε τα σημεία που ξεχωρίζουν στον χάρτη της πόλης.

Το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων ανά βιβλιοθήκη υπάρχει στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας στο παρακάτω link: http://dimoskarditsas.gov.gr/?page_id=7611, στις σελίδες των Παιδικών Βιβλιοθηκών στο Facebook στα παρακάτω link: https://www.facebook.com/Παιδικές-Βιβλιοθήκες-Καρδίτσας & https://www.facebook.com/PaidikesBibliothekesDemouKarditsas, καθώς και στην ιστοσελίδα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στη διεύθυνση: http://network.nlg.gr/library/.

Στις δράσεις μπορούν να συμμετέχουν παιδιά που τέλειωσαν την Α΄ Δημοτικού και πάνω. Παιδιά μικρότερα μπορούν να συμμετέχουν επίσης, ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΕΝΗΛΙΚΑ καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης.

Έλα κι εσύ μαζί μας, να κάνουμε τις βιβλιοθήκες μας «Σημείο Αναφοράς»!!!


2 3 4 1581110796