25/01/2017
image_print

Οι ενέργειες που συμφωνήθηκαν να γίνουν για την αντιμετώπισή τους

Σύσκεψη με θέμα το πρόβλημα υδροδότησης που αντιμετωπίζουν το τελευταίο διάστημα μεγάλα τμήματα των Τοπικών Κοινοτήτων Σταυρού, Προδρόμου, Μυρίνης, Μακρυχωρίου και Αγίου Θεοδώρου του Δήμου Καρδίτσας πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 23/1 στο Δημαρχείο.

Τη σύσκεψη συγκάλεσε ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Φωτ. Αλεξάκος και συμμετείχαν επίσης σ' αυτή ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ύδρευσης Καρδίτσας και υπολοίπων Δήμων κ. Ζαχ. Λέκκας μαζί με υπηρεσιακά στελέχη του Συνδέσμου, οι Πρόεδροι των Τ.Κ. Σταυρού κ. Απ. Οικονόμου, Μυρίνης κ. Β. Σκόνδρα, Προδρόμου κ. Β. Οικονόμου και Αγ. Θεοδώρου κ. Κων. Νταρακλίτσης, η Δ/ντρια Τεχνικών Υπηρεσιών της ΔΕΥΑΚ. Μαρ. Ρήγα και η μηχανικός της ΔΕΥΑΚ κ. Ντ. Ρίζου.

Όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, από την πλευρά του Συνδέσμου Ύδρευσης έχει εξαντληθεί κάθε δυνατότητα περαιτέρω παροχέτευσης νερού προς τον ανατολικό αγωγό, μέσω του οποίου υδρεύονται οι παραπάνω Κοινότητες, καθώς και Τ.Κ. των Δήμων Παλαμά και Σοφάδων, όπου επίσης υπήρξαν προβλήματα. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία του Συνδέσμου οι ποσότητες νερού που παροχετεύονται σήμερα είναι τουλάχιστον 3πλάσιες σε σχέση με τις ποσότητες από τις θεωρητικά απαιτούμενες.

Αιτία του προβλήματος, όπως τονίστηκε, είναι η υπερκατανάλωση νερού που αποδίδεται:

Για την επίλυση του προβλήματος ζητήθηκε η μέγιστη δυνατή ενεργοποίηση των Προέδρων και των Τοπικών Συμβουλίων, προκειμένου να ενημερώσουν μια προς μια τις οικογένειες στις Κοινότητές τους για την ανάγκη αφ' ενός να μην αφήνουν πλέον ανοικτές βρύσες και αφετέρου να ελέγξουν τις υδραυλικές τους εγκαταστάσεις και να αποκαταστήσουν άμεσα τυχόν ζημιές.

Επίσης κατά το επόμενο 5ήμερο οι Πρόεδροι, θα πραγματοποιούν καθημερινά αυτοψία από κοινού με τα στελέχη του Συνδέσμου Ύδρευσης και της ΔΕΥΑΚ στους κεντρικούς μετρητές, ώστε να αρθεί η οποιαδήποτε αμφισβήτηση για τις ποσότητες του νερού που παροχετεύονται σε κάθε Κοινότητα.

Αν δεν αποκατασταθεί η ομαλή υδροδότηση, τότε θα απαιτηθεί περαιτέρω εντατικοποίηση του ελέγχου του δικτύου από τη ΔΕΥΑΚ και τα Τοπικά Συμβούλια, για να εντοπιστούν με τη βοήθεια και των κατοίκων τυχόν “κρυφές” ζημιές του δικτύου.

Σε κάθε περίπτωση κατέστη σαφές οτι λύση στο πρόβλημα δεν μπορεί να δοθεί με επιπλέον παροχέτευση, παρά μόνον με μείωση της υπερκατανάλωσης, η οποία εκτός των άλλων επιβαρύνει οικονομικά και τα ίδια τα νοικοκυριά, αυξάνοντας το λογαριασμό τους και προς την κατεύθυνση αυτή συμφωνήθηκε να γίνουν εκτεταμένοι και αυστηροί έλεγχοι στα οικιακά ρολόγια.