Σύσκεψη στο Δημαρχείο για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πλημμύρας

04/10/2020
image_print

Βασίλης Τσιάκος: Θα πρέπει να επιστρέψει η ελπίδα στον τόπο μας

Σύσκεψη φορέων με στόχο να συζητηθεί η προσπάθεια αποκατάστασης των τεράστιων καταστροφών που υπέστη η Καρδίτσα από την πρόσφατη πλημμύρα πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου στο δημαρχείο της Καρδίτσας με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής. Στη σύσκεψη ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος υπογράμμισε τα εξής:

Αυτό που ζήσαμε πριν από δύο εβδομάδες είναι βιβλική καταστροφή. Θα πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να ανατάξουμε την τοπική οικονομία και την κοινωνική ζωή του τόπου. Αν δεν τα καταφέρουμε θα έχουμε μια «νεκρή» πόλη. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει βήματα. Ωστόσο χρειάζεται να γίνουν και άλλα. Χρειάζεται να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Έχουμε ξεκινήσει πρώτοι από όλους να δίνουμε το 600αρι. Θα ακολουθήσει η αποζημίωση έως 6000ευρώ για την οικοσκευή. Επίσης θα πρέπει να ανοίξουν άμεσα οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες ώστε να προχωρήσει η διαδικασία των αποζημιώσεων.  Ωστόσο τάχιστα θα πρέπει να γίνουν πράξη και οι παρακάτω προτάσεις:

Μηνιαίο στεγαστικό επίδομα για τους πλημμυροπαθείς της Καρδίτσας.  Να το δικαιούνται όσων  τα σπίτια έχουν χαρακτηριστεί κίτρινα ή κόκκινα.

Θέσπιση  Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης ΚΕΑ  τουλάχιστον για ένα χρόνο για τους πλημμυροπαθείς της Καρδίτσας.

Πρόσληψη 500 εργαζομένων στο Δήμο με το ειδικό πρόγραμμα ( 1+1) μέσω του υπουργείου Εργασίας για μείωση της ανεργίας και  100% χρηματοδότηση.

Παροχή τεχνικής βοήθειας από κλιμάκιο ειδικευμένων μηχανικών για τη σύνταξη Τεχνικών Δελτίων και Μελετών, ώστε να αποκατασταθούν οι ζημιές στις υποδομές που προκάλεσε η πλημμύρα.

Άμεση άτοκη δανειοδότηση στο ύψος της ζημιάς από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία των αποζημιώσεων τα χρήματα που θα δικαιούνται  να πάνε σε αποπληρωμή του δανείου. Το ποσό που θα απομείνει, να αποπληρωθεί σε βάθος πενταετίας άτοκο.

Πέραν τούτο θα σας στείλω το ψήφισμα που εξέδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας στην τελευταία συνεδρίαση του όπου συζητήθηκε το θέμα της αποκατάστασης των καταστροφών. Είμαστε εδώ σήμερα γιατί θα πρέπει να παλέψουμε για την ανάταξη ώστε σταδιακά να επιστρέψει η ελπίδα» κατέληξε ο Δήμαρχος.

Στη σύσκεψη τελικά αποφασίστηκε να συσταθεί ένα ολιγομελές άτυπο συντονιστικό όργανο, το οποίο θα παρακολουθεί και θα συντονίζει τις προσπάθειες αποκατάστασης της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου.

Στη σύσκεψη στην οποία προήδρευσε ο Δήμαρχος κ. Β. Τσιάκος, μετείχαν ο υπουργός Δικαιοσύνης κ.  Κων/νος Τσιάρας, ο βουλευτής κ. Γιώργος Κωτσός, η Βουλευτής κ. Ασημίνα Σκόνδρα, ο βουλευτής κ. Σπύρος Λάππας, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κων/νος Αγοραστός, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κων/νος Νούσιος, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Καρδίτσας κ. Κων/νος Ζυγογιάννης, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Κων/νος Παπαλός ο πρόεδρος της Ν.Ε. του ΤΕΕ κ. Θάνος Μπίτης,  ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ταυρωπού κ. Αθανάσιος Μαρκινός,  ο πρόεδρος των μελλισσοκόμων κ. Αρης Γαλιατσάτος και η αντιπρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Καρδίτσας κ. Ρούλα Νιάκα. Επίσης παραβρέθηκε ο εκπρόσωπος της Ι. Μητροπόλεως Πατήρ Γεώργιος Μπακούλας.

Σας  στέλνω επιγραμματικά και κάποιες σημειώσεις που κράτησα από τις τοποθετήσεις των βουλευτών και του περιφερειάρχη.

Τσιάρας: Η αντίδραση της ελληνικής πολιτείας ήταν ταχεία και πρωτόγνωρη. Πιστώθηκαν 11 εκ. ευρώ δυο μέρες μετά τη θεομηνία. Κυβερνητικό κλιμάκιο τέσσερις ώρες μετά το σταμάτημα της βροχής βρέθηκε στην Καρδίτσα. Μέσα σε τρείς ημέρες 150 μηχανικοί που μετέχουν στα κλιμάκια. Σχεδόν το σύνολο του ΕΛΓΑ με τη διοίκηση βρίσκονται στην περιοχή. Με απόφαση του πρωθυπουργού δεν καταβάλεται το τέλος της αίτησης. Όσα χρήματα χρειαστούν για αποζημιώσεις αγροτών – κτηνοτρόφων θα δοθούν από τον ΕΛΓΑ.  Θα ξεπεράσουμε σε ποσοστό αποζημίωσης και το 80% ωστόσο δεν θέλω να προκαταλάβω τις αποφάσεις του οργανισμού. Υπάρχει η πρόθεση να αποζημιωθούν πλήρως οι πληγέντες. Η πολιτεία καλύπτει την υποχρέωση της. Ο Δήμος Καρδίτσας είναι ο πρώτος που έχει ξεκινήσει τις πληρωμές. Σε ότι αφορά τα αιτήματα: Πρέπει να υπάρξει κωδικοποίηση των αιτημάτων. Ανά φορέα, Δήμο, Πολίτη δεχόμαστε αντιφατικά πολλές φορές αιτήματα. Πρέπει να δούμε λύσεις που θα μπορούν να προωθηθούν. Έχουμε κάνει βήματα αλλά ωστόσο χρειάζεται να υπάρχει συστηματική προβολή και διεκδίκηση αιτημάτων. Αλλιώς θα χανόμαστε σε μια «θάλασσα» αιτημάτων.

Αγοραστός: Αν δεν έρθουν αύριο χρήματα για την Καρδίτσα δεν μπορούμε να συνεχίσουμε. Σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα αλλά θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί καθώς στο παρελθόν και σε άλλες περιπτώσεις παρατηρήθηκαν λάθη. Έχουμε δεχτεί περίπου 3000 και πλέον αιτήσεις για τις επιχειρήσεις. Έχουμε ήδη κάνει εκτιμήσεις για 1000 επιχειρήσεις. Ο Δήμος προχωρά το δικό του κομμάτι. Δεν λειτούργησε το θέμα της εθελοντικής βοήθειας από ΤΕΕ.

Έχουμε αποκαταστήσει προσβασιμότητες σχεδόν παντού. Έχουμε ενισχύσει τα αναχώματα. Την προστασία των υδατορεμάτων στα ορεινά την έχει το Δασαρχείο. Τα κανάλια τα έχουν τα ΤΟΕΒ. Χρειάζεται να υπάρξει συντονισμός. Και βέβαια ο απαρχαιωμένος μηχανισμός της Αποκεντρωμένης ήταν απών. Το φαινόμενο ήταν εξαιρετικά σπάνιο. Συμβαίνει μια φορά στα 1000 χρόνια με βάση και τους χάρτες του υπουργείου υποδομών. Η Καρδίτσα με βάση αυτά τα σενάρια δεν περιλαμβανόταν  στις πλημμυρικές ζώνες. Μόνος στο ποταμό Μέγα έδειχνε ότι υπήρχε θέμα. Καθαρίσαμε όλα τα ποτάμια και έχουμε εκτελέσει μια σειρά από αντιπλημμυρικά έργα. Το φαινόμενο που ξέσπασε εκείνο το βράδυ δεν υπάρχει στα ιστορικά προηγούμενα. Και δεν το λέω εγώ το λένε οι ειδικοί. Είμαστε εδώ όλοι. Είναι πρωτόγνωρο αυτό που έγινε. Οι άνθρωποι πλέον περιμένουν γρήγορα τα χρήματα. Πήραμε 4,5 εκ. ευρώ έχουμε ανάγκη 270 εκ. εκ των οποίων τα 200 θα πάνε στη Καρδίτσα. Είχα πει παλαιότερα στον Σκουρλέτη ότι θα πρέπει να γίνει ο Αχελώος. Όμως είπαν όχι στο έργο. Ήρθε η ώρα να ξεκαθαρίσουν πράγματα αν θέλουμε να έχουμε αύριο. Δεν μπορεί να έχουμε υπηρεσίες που δεν επιτελούν έργο υπέρ των πολιτών.

Κωτσός: Πρωτοφανές φαινόμενο που χτύπησε ένα νομό. Θα πρέπει να βρεθεί λύση για τους αστέγους. Είτε με κοντέινερ είτε με στεγαστικό επίδομα. Γίνεται σοβαρή δουλειά στον ΕΛΓΑ. Όμως δεν έχουν καλυφτεί όλες οι περιπτώσεις. Για παράδειγμα Μαγούλα Μαγουλίτσα τα χωράφια έχουν γεμίσει λάσπη. Τα χωράφια είναι μη καλλιεργήσιμα. Κάτι πρέπει να γίνει. Αρδευτικά δίκτυα έχουν καταστραφεί. Να βρεθεί λύση με νέα αρδευτικά έργα.

Επιχειρηματικότητα. Καταστράφηκε ένα μεγάλο κομμάτι σοβαρών επιχειρηματιών. Η πρόταση που κατατέθηκε για δανειοδότηση είναι στη σωστή κατεύθυνση. Στις υποδομές: Ναι να βοηθήσουν οι μηχανικοί ωστόσο οι παραδοχές των νέων έργων θα πρέπει  να λάβουν υπόψη το φαινόμενο που είχαμε την Παρασκευή. Τρόπος λειτουργίας των συντονιστικών μας οργάνων. Εκπόνηση επιχειρησιακού σχεδίου για την επόμενη ημέρα  που θα αξιοποιεί την συσσωρευμένη εμπειρία. Τελειώνω με το Δασαρχείο. Μια υπηρεσία που θα πρέπει να την ξαναδούμε. Αν το δασαρχείο έχει μετεξελιχτεί από φορέα που προσέφερε έργο σε έναν καταγγελτικό και κατασταλτικό μηχανισμό, τότε φοβάμαι ότι δεν θα καταφέρουμε να απαντήσουμε στο πρόβλημα. Ίδρυση ενιαίο φορέα διαχείρισης των υδατικών πόρων της περιφέρειας Θεσσαλίας.  Την Καρδίτσα θα την αναγεννήσουμε.

Σκόνδρα: Το φαινόμενο με βάση τις επιστημονικές καταγραφές ήταν πρωτόγνωρο. Αυτό που θα γίνεται από εδώ και στο εξής θα πρέπει να γίνεται με άλλες προδιαγραφές καθώς τα φαινόμενα αυτά θα είναι πιο συχνά. Συντονισμός, καταγραφές, χρηματοδοτήσεις. Εγινε έργο  όπως λέει και ο κ. Αγοραστός. Θα πρέπει να  αλλάξει και το πλαίσιο που λειτουργούν κάποιες υπηρεσίες. Και φυσικά η τυπολατρία και η γραφειοκρατία δεν μπορεί να αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα. Η κυβέρνηση προτίθεται να σταθεί αρωγός στο να αποκατασταθεί η ζωή στην Καρδίτσα. Χρειαζόμαστε συντονιστικό όργανο. Να μην λειτουργούμε ο καθένας μόνος του. Υπάρχει η διάθεση να επιλυθούν τα προβλήματα. Χρειαζόμαστε συντονισμό.

Λάππας: Η οργή η αγανάκτηση, είναι αρνητικά συναισθήματα. Θα  πρέπει να μεταβάλουμε τάχιστα αυτά τα συναισθήματα. Δεν είναι αποδεκτό το 2020 να πνίγεσαι και ταυτόχρονα να μην έχεις νερό να  αρδεύσεις. Η πόλη πνίγηκε από την υπερχείλιση των ποταμών. Δεν έχει προηγούμενο. Αν ζούσαμε σε ευρωπαϊκό κράτος τα προβλήματα θα αντιμετωπιζόταν από την αυτοδιοίκηση. Το ποίος φταίει έχει καταγραφεί στη συλλογική συνείδηση του κόσμου. Όλα τα στραβά από  το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο είναι παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας.

Ο πολίτης έχει το αίσθημα ότι το κράτος θα κινηθεί αργά και όχι τάχιστα όπως χρειάζεται. Θα πρέπει να ξαναχτίσουμε την Καρδίτσα από την αρχή. Πήγα στα ορεινά. Είδα γέφυρες μέσα στη λάσπη. Τεράστιες καταστροφές στις υποδομές. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και συνεχώς θα επηρεάζει τη ζωή μας. Δεν είναι αποδεκτό και σε εμένα να πλημμυρίζει μια πόλη όπως η Καρδίτσα. Έχει αλλάξει πλέον το τοπίο. Έχουμε καταστροφή του επιχειρείν. Για τα μέτρα που είπε ο Δήμαρχος συμφωνώ απολύτως. Η θέση μας είναι ότι ο νόμος που ψηφίστηκε για τις αποζημιώσεις είναι άδικος. Θέλει τολμηρότερη αντιμετώπιση. Μια άλλη νομοθέτηση, η οποία θα είναι στοχευμένη και εξατομικευμένη.

Τσιάρας: Προσπαθούμε να το κλειδώσουμε για τους επιχειρηματίες αποζημίωση στο 70%