Σύσκεψη για τη λειτουργία της λαϊκής αγοράς

23/10/2013
image_print

Σύσκεψη με θέμα τη λειτουργία της λαϊκής αγοράς πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 22/10 στο Δημαρχείο Καρδίτσας. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Βασ. Τσιάκος, ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Κων. Παπαλός, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Στ. Παπαγεωργίου, ο Γεν.Γραμματέας του Δήμου κ. Αντ. Κωνσταντέλλος, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Σωτ. Γούλας, η Δ/ντρια Ανάπτυξης της Π.Ε. Καρδίτσας κ. Μ. Κόντου, η Προϊσταμένη του Τμήματος Υπαίθριου Εμπορίου του Δήμου κ. Νατ. Τζέλλου και υπηρεσιακά στελέχη των τμημάτων Εμπορίου της Π.Ε. και του Δήμου, καθώς και της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν διάφορα ζητήματα που αφορούν την λαϊκή αγορά, όπως οι άδειες των παραγωγών, οι θέσεις τους στο χώρο, η υποχρεωτική χρήση των ταμειακών μηχανών, κ.α..

Κοινή ήταν η διαπίστωση οτι απαιτείται η επικαιροποίηση των στοιχείων των παραγωγών- πωλητών, λόγω των αλλαγών που υπήρξαν κατά τη διάρκεια της τελευταίας 10ετίας.

Ο Δήμος Καρδίτσας με έγγραφο που απέστειλε προς το Σωματείο Παραγωγών – καλλιεργητών κηπευτικών- λαχανικών Ν. Καρδίτσας, το Σύλλογο Επαγγελματιών πωλητών φρούτων και λαχανικών λαικών αγορών και την Ένωση Επαγγελματιών πωλητών λαϊκών αγορών Ν. Καρδίτσας “Αγιος Φανούριος”, ζητά άμεσα τα ακριβή στοιχεία των μελών τους που δραστηριοποιούνται στη λαϊκή αγορά της Καρδίτσας την Τετάρτη, τα νούμερα και τους αριθμούς των θέσεων που κατέχουν, ποιοι βγαίνουν κατά τη θερινή και την χειμερινή περίοδο και συνολικά τις απόψεις τους για τον καλύτερο έλεγχο και λειτουργία της λαϊκής αγοράς.

Αντίστοιχη επιστολή αναμένεται να σταλεί προς τα σωματεία και από την αρμόδια Δ/νση Ανάπτυξης της Π.Ε, η οποία έχει και την αρμοδιότητα επαναδημοπράτησης των χώρων της λαϊκής αγοράς, αν αυτό κριθεί αναγκαίο με βάση και τα στοιχεία που θα αποστείλουν τα σωματεία.

Από το Τμήμα Εμπορίου του Δήμου έχουν ενημερωθεί επίσης τα σωματεία οτι σύμφωνα με το άρθρο 33 του Ν. 4177/2013 τα μέλη τους θα κληθούν να καταβάλουν ημερήσιο τέλος ύψους 5€, το οποίο προορίζεται για την κάλυψη των πάσης φύσεως λειτουργικών αναγκών, τη διασφάλιση συνθηκών δημόσιας υγείας, τη φύλαξη των χώρων λειτουργίας των λαϊκών αγορών, τον εκσυγχρονισμό, τη βελτίωση και την προβολή αυτών.

Για το έλεγχο καταβολής του τέλους θα οριστεί Επιτροπή από το Δήμο, ο οποίος ζητά τις προτάσεις των σωματείων για τον τρόπο καταβολής.

Όπως τονίστηκε, η Περιφερειακή Ενότητα και ο Δήμος Καρδίτσας επιζητούν και επιδιώκουν τη συνεργασία των σωματείων και αναμένουν τη θετική ανταπόκρισή τους.