Συντηρήθηκαν και επέστρεψαν στη θέση τους τα πορτραίτα των αείμνηστων Δημάρχων Καρδίτσας

22/02/2024
image_print

Είχαν βανδαλιστεί από αγνώστους τον περασμένο Σεπτέμβριο

Ολοκληρώθηκε επιτυχώς η συντήρηση των πορτραίτων των εκλιπόντων διατελεσάντων Δημάρχων από το 1899 έως σήμερα, τα οποία στα μέσα Σεπτεμβρίου άγνωστοι είχαν βανδαλίσει με μαύρο σπρέι. Την επίθεση των βανδάλων υπέστησαν τα πορτραίτα των αείμνηστων δημάρχων: Αθανάσιου Μπλατσούκα, Βαΐου Τζέλλα, Νικολάου Χαρίτου, Χαραλάμπου Γιούτσικου, Χρήστου Τέγου και Κώστα Παπαλού που ήταν τοποθετημένα σε εσωτερικό χώρο – αίθριο, έξω από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Την ευθύνη συντήρησης των έργων ανέλαβε ο Καρδιτσιώτης συντηρητής έργων Τ.Ε. Νικολής Δημήτριος. Στο έργο συμμετείχε η επίσης Καρδιτσιώτισα Δ.Ε. Κουτρουμάνου Πολυξένη. Συντηρήθηκαν στο σύνολο πέντε έργα τέχνης τα οποία και καθαρίστηκαν πλήρως από το μαύρο χρώμα και ήδη επέστρεψαν στη φυσική τους θέση, στο αίθριο του νέου Δημαρχείου. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δυο πορτραίτα των εκλιπόντων δημάρχων Αθανάσιο Μπλατσούκα, Βάϊου Τζέλλα και Νικολάου Χαρίτου, φιλοτεχνήθηκαν από τον Δημήτριο Γιολδάση. Τα δύο πιο σύγχρονα έργα φιλοτεχνήθηκαν από τους συμπολίτες ζωγράφους Γιάννη Αντωνόπουλο (πορτραίτο Δημάρχου Χρήστου Τέγου) και Άκη Κοτρώτσιο (πορτραίτο Δημάρχου Κώστα Παπαλού).

Το πορτραίτο του Χαράλαμπου Γιούτσικου που επίσης είχε βανδαλιστεί αποκαταστάθηκε με ευθύνη του δημιουργού του συμπολίτη ζωγράφου Δ. Νούκα ο οποίος έκανε δωρεάν την όλη αποκατάσταση.