Σύγχρονες παιδικές χαρές με πιστοποίηση αποκτά η Καρδίτσα

07/05/2014
image_print

Υπογράφηκε από το Δήμαρχο Καρδίτσας η σύμβαση του έργου “Αναβάθμιση και εξοπλισμός παιδικών χαρών στην Καρδίτσα” προϋπολογισμού 570.000 €

Τρεις παιδικές χαρές με σύγχρονο εξοπλισμό που θα πληρούν αυστηρές  προδιαγραφές ποιότητας και ασφάλειας  και θα μπορούν να πιστοποιηθούν, προκειμένου να λειτουργήσουν θα διαθέτει σε λίγους μήνες η πόλη της Καρδίτσας.
Ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ..Κων. Παπαλός υπέγραψε την Τετάρτη 7/5 τη σύμβαση του  έργου   “Αναβάθμιση και εξοπλισμός παιδικών χαρών στην Καρδίτσα” προϋπολογισμού 570.000 € παρουσία του Αντιδημάρχου κ. Φιλ. Κωτούλα και του Δ/ντη Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Β. Ελευθερίου.
Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΤΠΑ μέσω του ΕΠ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ-ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΗΠΕΙΡΟΥ 2007-2013 και η συμβατική προθεσμία ολοκλήρωσης και παράδοσής του είναι 9 μήνες.

Τι περιλαμβάνει το έργο

Το έργο αφορά τη διαμόρφωση χώρων και την προμήθεια οργάνων για την  ανακαίνιση και τον εκ νέου εξοπλισμό παιδικών χαρών που ήδη λειτουργούν, ώστε να ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές της 28492/18-5-2009 Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ B 931/18-5-2009) και να μπορούν να πιστοποιηθούν προκειμένου να λειτουργήσουν.
Πρόκειται για τις παιδικές χαρές στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής (2380μ2), στην περιοχή του 5ου Δημοτικού Σχολείου (800μ2) και στη συμβολή των οδών Σαμαροπούλου και Επαμεινώνδα (1390μ2)
Σύμφωνα και με τα οριζόμενα στην Υπ. Απόφαση, οι χώροι περιφράσσονται, χωρίς να απομονώνονται οπτικά από την ευρύτερη περιοχή, δημιουργείται ιδιαίτερος χώρος για το παιχνίδι των νηπίων, προβλέπεται στεγασμένος χώρος για την προστασία των επισκεπτών από τον ήλιο και τη βροχή, ενώ ο όλος σχεδιασμός γίνεται  με  στόχο να εξασφαλισθεί στα παιδιά χώρος για ατομικό και ομαδικό παιχνίδι με όργανα υψηλών προδιαγραφών, με ασφάλεια, μέσα σε ένα τοπίο χωρίς αυστηρή διάταξη και οργάνωση.
Έτσι το δάπεδο αφήνεται στρωμένο με  χώμα  κατάλληλα  επιπεδωμένο, ενώ στην περιοχή ασφαλείας των οργάνων στρώνεται με άμμο σε βάθος 30 εκ.
Τα όργανα που θα τοποθετηθούν θα φέρουν πιστοποίηση C.E., θα είναι κατασκευασμένα από πιστοποιημένους κατασκευαστές από υλικά απολύτως ασφαλή για τα παιδιά, ενώ θα φέρουν ένδειξη καταλληλότητας για την ηλικιακή ομάδα που μπορεί να τα χρησιμοποιήσει.
Όλες οι παιδικές χαρές  θα είναι προσβάσιμες από ΑΜΕΑ ,ενώ προβλέπεται η εγκατάσταση σε κάθε μία  ενός τουλάχιστον οργάνου κατάλληλου για παιδιά με μειωμένη κινητικότητα.
Σε όλες τι παιδικές χαρές θα τοποθετηθεί  ξύλινη πέργκολα  12 μ2 περίπου με επικάλυψη από διαφώτιστο υλικό για την προστασία από τη βροχή και ο απαραίτητος αστικός εξοπλισμός – παγκάκια, βρύσες, φωτιστικά, καλάθια απορριμμάτων και πινακίδες σήμανσης.
Σύμφωνα με τη μελέτη φύτευσης  που εκπονήθηκε από  το τμήμα Πρασίνου, στις περιοχές επέμβασης διατηρούνται  όλα τα υγιή δένδρα και  προβλέπεται η φύτευση νέων  φυλλοβόλων δέντρων για να εξασφαλισθεί ο σκιασμός και η αίσθηση θερμικής άνεσης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Σε όλες τις παιδικές χαρές προβλέπεται  χαμηλή φύτευση περιμετρικά μέσα από την περίφραξη καθώς και ως στοιχείο για τον διαχωρισμό των περιοχών παιδιών – νηπίων, ενώ στην Αγ. Παρασκευή και Σαμαροπούλου προβλέπονται και περιοχές πρασίνου  με χλοοτάπητα .

Δήλωση του Δημάρχου Καρδίτσας

Ο Δήμαρχος Καρδίτσας δήλωσε σχετικά με το έργο:

“Οι παιδικές χαρές είναι ένας πολύ σημαντικός χώρος στη ζωή και λειτουργία μιας πόλης, καθώς αφορά τα παιδιά μας, γι' αυτό και οφείλουμε να διαμορφώνουμε το κατάλληλο περιβάλλον ώστε να παίζουν με ασφάλεια. Ως Δημοτική Αρχή, διαπιστώνοντας οτι οι παιδικές χαρές που βρίσκονται τόσο στην πόλη, όσο και στις Τοπικές Κοινότητες δεν πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις, θέσαμε την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό τους στις πρώτες προτεραιότητές μας. Προετοιμάσαμε μελέτη και αξιοποιώντας σχετική προκήρυξη εντάξαμε στο ΕΠ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ-ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΗΠΕΙΡΟΥ 2007-2013 την αναβάθμιση 3 παιδικών χαρών σε συνοικίες της Καρδίτσας, που θα αποτελέσουν πρότυπο για τη σταδιακή ανάπλαση και των υπολοίπων.
Το έργο που ξεκινάει σε συνδυασμό με το έργο της ανάπλασης και διαμόρφωσης 20 παιδικών χαρών σε Τοπικές Κοινότητες του Δήμου, μέσω Leader αποτελούν πολύ σημαντικές παρεμβάσεις που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής στο Δήμο μας.