Στο κτίριο του πρώην 1ου Λυκείου το νέο Δημαρχείο Καρδίτσας

26/06/2018
image_print

Εξασφαλίσθηκε χρηματοδότηση 2.257.142 €
Στο κτίριο του πρώην 1ου Λυκείου το νέο Δημαρχείο Καρδίτσας
Φώτης Αλεξάκος: «Υλοποιούμε ένα διαχρονικό αίτημα της Καρδίτσας που θα αναβαθμίσει τη λειτουργία του Δήμου και την εξυπηρέτηση των δημοτών αξιοποιώντας και αναδεικνύοντας ταυτόχρονα ένα εμβληματικό κτίριο της πόλης

Τη διαχρονική βούληση όλων των δημοτικών αρχών του Δήμου Καρδίτσας από την μεταπολίτευση και μετά, για εγκατάσταση του Δημαρχείου στο χώρο όπου μέχρι το 2013 στεγάζονταν το 1ο Λύκειο κάνει πράξη η παρούσα Δημοτική Αρχή.

Η σχετική πρόταση με τίτλο «Επανάχρηση Δημοτικού Κτιρίου (πρώην Α Λύκειο) για μετεγκατάσταση και λειτουργία υπηρεσιών του Δήμου Καρδίτσας» προϋπολογισμού 2.257.142€ που προετοίμασαν οι Υπηρεσίες του Δήμου και υποβλήθηκε στο πλαίσιο της Πρόσκλησης «Δημιουργική Επανάχρηση Δημοτικής Ακίνητης Περιουσίας» του Ε.Π «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία», αξιολογήθηκε ως άρτια και είναι μια από τις 12 προτάσεις αντίστοιχων έργων που εντάχθηκαν με απόφαση της Ειδικής Γραμματέα Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων ΕΤΠΑ & ΤΣ, Ευγενία Φωτονιάτα και θα χρηματοδοτηθούν εξολοκλήρου από πόρους του προγράμματος.

Ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ.Φώτης Αλεξάκος σε συνέντευξη τύπου, παρουσία των Αντιδημάρχων κ.κ. Ιωάννη Σβάρνα, Γιώργου Γούλα, Κωνσταντίνου Ξυλομένου, Παναγιώτη Μαντζιάρα, Τριαντάφυλλο Τίκα και Ευαγγελία Διαμαντή και των Διευθυντών των Υπηρεσιών του Δήμου (Τεχνικές Υπηρεσίες, Υπηρεσία Δόμησης και Υπηρεσία Προγραμματισμού, Πληροφορικής & Διαφάνειας) κ.κ. Βάιου Ελευθερίου, Περσεφόνης Ράγκου και Βάιου Ανυφαντή αντίστοιχα, που ασχολήθηκαν με την προετοιμασία της πρότασης, χαρακτήρισε ιστορική μέρα για την Καρδίτσα την ένταξη και χρηματοδότηση του έργου του νέου Δημαρχείου:

«Είναι μια ιστορική μέρα για το Δήμο Καρδίτσας, καθώς ένα διαχρονικό αίτημα των δημοτικών αρχών των τελευταίων 40 χρόνων γίνεται πράξη.

Η απόφαση ένταξης του έργου «Επανάχρηση Δημοτικού Κτιρίου (πρώην Α Λύκειο) για μετεγκατάσταση και λειτουργία υπηρεσιών του Δήμου Καρδίτσας» με προϋπολογισμό 2.257.142€ στη δράση «Δημιουργική Επανάχρηση Δημοτικής Ακίνητης Περιουσίας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ), είναι το αποτέλεσμα μιας συστηματικής προσπάθειας που κατέβαλε η Δημοτική μας Αρχή με την άριστη συνεργασία των υπηρεσιών μας για την άρτια προετοιμασία και την έγκαιρη υποβολή της σχετικής πρότασης και την τεκμηριωμένη διεκδίκηση του έργου.

Με την ανάληψη των καθηκόντων μας θέσαμε το έργο σε πρώτη προτεραιότητα και με δεδομένο οτι δεν υπήρχε τότε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα κινηθήκαμε άμεσα προς τέσσερις βασικές κατευθύνσεις:

– Εκπονήσαμε τη μελέτη ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου
– Ξεκινήσαμε την εκπόνηση της αρχιτεκτονικής μελέτης
– Προχωρήσαμε στη διαμόρφωση του βόρειου τμήματος του οικοπέδου σε χώρο στάθμευσης
– Δρομολογήσαμε την εκπόνηση της μελέτης διαμόρφωσης του προαύλιου χώρου σε πλατεία

Έτσι, όταν προκηρύχθηκε η Πρόσκληση «Δημιουργική Επανάχρηση Δημοτικής Ακίνητης Περιουσίας» του Ε.Π «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία», ήμασταν έτοιμοι και σπεύσαμε να υποβάλουμε την πρότασή μας.

Η άμεση αξιοποίηση του πρώην 1ου Λυκείου και η μετατροπή του σε Δημαρχείο, όπως προβλέπεται από το σχέδιο πόλης και το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο με τη στέγαση όλων των Υπηρεσιών του Δήμου μας, οι οποίες σήμερα είναι κατακερματισμένες σε διάφορα ενοικιασμένα κτίρια που βρίσκονται το ένα μακριά από το άλλο σε ένα ενιαίο, κεντρικό, ιδιόκτητο κτίριο συνολικού εμβαδού 2.400 τ.μ. περίπου και σε μια έκταση 8 στρεμμάτων, θα έχει ως αποτέλεσμα:

• την αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής
• την αποδοτικότερη λειτουργία όλων των Υπηρεσιών του Δήμου
• την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των δημοτών
• την επανάχρηση του εμβληματικού κτιρίου με ανάδειξη της ιστορίας του και των αρχιτεκτονικών του στοιχείων
• την εξοικονόμηση πόρων, αφού δεν θα πληρώνονται πλέον ενοίκια και μάλιστα για κτίρια που πολλές φορές δεν είναι σχεδιασμένα για να στεγάσουν Υπηρεσίες, ενώ στο έργο περιλαμβάνεται και η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους, όσοι συνέβαλαν στην ένταξη του έργου, συμπεριλαμβανομένων και όλων των προηγούμενων Δημοτικών Αρχών που «ωρίμασαν» ως ένα σημαντικό βαθμό την ιδέα και τις συνθήκες για την δρομολόγηση του έργου από την Δημοτική μας Αρχή και ευχαριστώ ιδιαίτερα όλους τους νυν και πρώην Αντιδημάρχους και όλα τα μέλη της Δημοτικής μας ομάδας που θέσαμε εξ’ αρχής σε προτεραιότητα το έργο, θεωρώντας το θεμέλιο για να «χτίσουμε» ένα σύγχρονο και ισχυρό Δήμο Καρδίτσας με αναβαθμισμένες υπηρεσίες προς τους δημότες, όπως είναι το όραμά μας.

Θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω ταυτόχρονα για την προσπάθειά τους να “ωριμάσουμε” και να εντάξουμε το έργο τον Δ/ντη Τεχνικών Υπηρεσιών κ Β. Ελευθερίου, τη Δ/ντρια Πολεοδομίας κ. Περσεφ. Ράγκου, τον Δ/ντη Προγραμματισμού και Ανάπτυξης κ. Β. Ανυφαντή, τους μηχανικούς κ.κ. Λαμ. Παρθένη, Γεωργ. Γιαννουλάκη, Βασ. Βασίλογλου, Χαρ. Τσιλίκα, Καικ. Βελεσιώτου, Ουρ. Φατόλα και Αλ. Λάππα και τους υπόλοιπους εργαζόμενους που συνέβαλαν, ενώ θέλω να εξάρω τη συνεισφορά της αρχιτέκτονος κ. Κυρ. Κοτσάμπαση που αν και συνταξιοδοτήθηκε από το Δήμο, ανέλαβε να ολοκληρώσει μια απαιτητική μελέτη αφιερώνοντας πολύ χρόνο και επιδεικνύοντας ιδιαίτερο ζήλο και αγάπη για την πόλη.

Πιστεύουμε ότι το νέο Δημαρχείο θα σηματοδοτήσει μια νέα εποχή για το Δήμο Καρδίτσας δίνοντας ώθηση στην αναπτυξιακή του πορεία. Σε συνδυασμό μάλιστα με την ανάπλαση του προαύλιου χώρου και τη μετατροπή του σε πλατεία, όπως περιλαμβάνεται στα έργα του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου συνολικού προϋπολογισμού 7,5 εκατομμυρίων € θα αναβαθμίσει όλη την περιοχή συνθέτοντας μαζί με το άλσος του Παυσιλύπου και την πλατεία Πλαστήρα ένα σημαντικό πόλο μια πόλης με σύγχρονο και ταυτόχρονα ανθρώπινο πρόσωπο».

Να σημειωθεί ότι το έργο πέρα από τη διαμόρφωση του κυρίως κτιρίου σε Δημαρχείο περιλαμβάνει την ενεργειακή του αναβάθμιση (εξωτερική θερμομόνωση, αντικατάσταση κουφωμάτων, σκίαστρα κ.α.), τον εξοπλισμό του για την λειτουργία του με τη νέα του χρήση και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου της βόρειας πλευράς (φυτεύσεις πλακοστρώσεις), καθώς και την παροχή τεχνικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών του Δήμου για την υλοποίηση του.