Στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα “Youth Democracy Academy” συμμετέχει ο Δήμος Καρδίτσας

21/11/2018
image_print

Τετραμελής αντιπροσωπεία νέων του Δήμου συμμετέχει στη διεθνή συνάντηση στο Πορτιμάο της Πορτογαλίας

Στο Πορτιμάο της Πορτογαλίας βρίσκεται από την Τρίτη 20/11 και θα παραμείνει μέχρι και την Κυριακή 25/11 η αντιπροσωπεία νέων του Δήμου Καρδίτσας που συμμετέχει στη διεθνή εκπαιδευτική συνάντηση του προγράμματος “Youth Democracy Academy”, το οποίο υλοποιεί ως εταίρος ο Δήμος. Στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν ως εταίροι μέλη του πανευρωπαϊκού δικτύου DYPALL (www.dypall.com), που προωθεί την ανάπτυξη της συμμετοχής των νέων σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Επικεφαλής της αποστολής είναι ο αντιδήμαρχος Ψηφιακής Πολιτικής, Καινοτομίας & Δράσεων Νεολαίας κ. Βασ. Κουρκούνας, ο οποίος συνοδεύει τους τρεις νέους, την Μάρθα Γκορίλλα, τον Ηλία Μιχαλάκη και τον Ευάγγελο Κάσσο που δήλωσαν συμμετοχή έπειτα από τη δημόσια πρόσκληση που απηύθυνε ο Δήμος.

Ενόψει της αποστολής ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Φωτ. Αλεξάκος συναντήθηκε τη Δευτέρα παρουσία του Αντιδημάρχου κ. Β. Κουρκούνα και της Εντεταλμένης Δημοτικής Συμβούλου Ευρωπαϊκών & Εθνικών Αναπτυξιακών Προγραμμάτων & Πολιτιστικών Δράσεων κ. Σωτ. Μπακαλάκου με τους νέους που επελέγησαν να συμμετάσχουν, στους οποίους έδωσε συγχαρητήρια για την επιλογή τους υπογραμμίζοντας οτι θα αποκομίσουν πολύτιμες εμπειρίες.

Το πρόγραμμα έχει τους ακόλουθους κύριους στόχους:

-Να κατανοήσουν οι νέοι πώς η δημοκρατία λειτουργεί σήμερα εστιάζοντας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

-Να κατανοήσουν οι νέοι τα αντιπροσωπευτικά και συμμετοχικά σχήματα και τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων στην ΕΕ.

-Να ενθαρρύνουμε τους νέους για συμμετοχή στο στάδιο της επανεξέτασης του υπάρχοντος δημοκρατικού συστήματος και να προτείνουμε νέες και καινοτόμες μορφές συμμετοχής.

-Να ενισχύσει την ανάπτυξη νέων υπέρμαχων των ευρωπαϊκών αξιών και του Ευρωπαϊσμού.

– Να αυξήσει τη συμμετοχή των νέων στις ευρωπαϊκές εκλογές και την προσέλευση των πρώτων ψηφοφόρων.

– Να δημιουργήσει χώρο για διάλογο μεταξύ των νέων και των υπεύθυνων για τη λήψη των αποφάσεων.

Το πρόγραμμα θα διαρκέσει για 24 μήνες. Οργανώνεται σε 3 διαφορετικές φάσεις: Προπαρασκευαστική φάση, Εφαρμογή, Αξιολόγηση & συνέχεια.

Η διεθνής εκπαιδευτική συνάντηση στο Πορτιμάο υλοποιείται στο πλαίσιο της πρώτης φάσης του προγράμματος και οι συμμετέχοντες θα εκπαιδευτούν σε θέματα συμμετοχικής δημοκρατίας, τους θεσμούς της ΕΕ και τον τρόπο ανάπτυξης, μετασχηματισμού και μετάδοσης της συμμετοχής από τοπικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο.