11/06/2013
image_print

garifalo

Τον Χρήστο τον γνώρισα το 2001. Από τότε ζήσαμε πολλά μαζί. Είχαν να κάνουν με την γοητευτική περιπέτεια γύρω από το ποδήλατο και τις πρώτες πεταλιές του.Με τον Χρήστο η Καρδίτσα έγινε η πρώτη πόλη στην Ελλάδα που ξεκίνησε έργα για το ποδήλατο και επίσης η μοναδική πόλη που πήρε πάνω της την ευθύνη να το προωθήσει και να γίνει παράδειγμα για τις άλλες πόλεις. Ο Χρήστος το είχε πάρει πολύ ζεστά. Τρέχαμε στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε εκδηλώσεις και Συνέδρια. Παίρναμε ιδέες, δοκιμάζαμε λύσεις και μεταφέραμε εμπειρίες. Φτιάξαμε το ‘Δίκτυο Πόλεων για το Ποδήλατο’, οργανώσαμε Συνέδρια. Αισθανόμαστε σκαπανείς του ποδηλάτου. Δεν γνώρισα άλλο Δήμαρχο που να είναι με τόσο κέφι πάνω από τα συνεργεία στο δρόμο, να εξηγεί ακούραστα και πειστικά το τι σήμαιναν αυτά τα παράξενα έργα και να απορροφά τις όποιες αντιδράσεις. Στα μαθήματά μου πολύ συχνά αναφέρομαι στον Χρήστο, σε εκείνο το Δήμαρχο που ήξερε πραγματικά πώς να κάνει τους συμπολίτες του να αγαπήσουν ένα έργο. Σε κάθε μου νέα επίσκεψη στην πόλη με περίμενε,έτοιμος με φρέσκες ιδέες, για να γυρνάμε με τις ώρες και να μου δείχνει τα όνειρά του και τα όσα είχε προλάβει να φτιάξει μέσα σε ελάχιστους μήνες.

Σήμερα στην Καρδίτσα έρχονται για να δουν πώς είναι μια πόλη του ποδηλάτου. Έρχονται σχολεία για να διδάξει η πόλη τα παιδιά και να τα εμπνεύσει στα οράματά τους για την αυριανή Ελλάδα. Έρχονται για να δουν μια πόλη που, ενώ ήταν σαν τις άλλες, κατάφερε να ξεφύγει από το σωρό και να γίνει κάτι τόσο ριζικά διαφορετικό, ανθρώπινο, πολιτισμένο, όμορφο και συνεπές με τις υποχρεώσεις της χώρας μας για το περιβάλλον στην παγκόσμια κοινότητα. Αυτή την κληρονομιά άφησε στην Καρδίτσα και σε όλους μας ο Χρήστος με την ευγένεια, το χαμόγελο και την ικανότητά του να βλέπει μακριά.

Τα παιδιά θα συνεχίσουν να έρχονται. Πάντα η Καρδίτσα θα έχει κάτι καινούριο να τους δείξει. Κι άλλους ποδηλατόδρομους και ακόμη περισσότερους ποδηλάτες γιατί ο Χρήστος έκανε Σχολή και όσοι ακολούθησαν συνέχισαν στον ίδιο δρόμο. Τα παιδιά θα βλέπουν την Καρδίτσα αλλά δικαιολογημένα ίσως δεν θα πηγαίνει ο νους τους στις προσπάθειες που έγιναν για να είναι σήμερα έτσι αυτή η πόλη. Εγώ είχα την τύχη να γνωρίσω τον Χρήστο και να μπορώ να ξέρω κάτι παραπάνω από αυτά τα παιδιά: ότι καλό γίνεται σε αυτή τη χώρα έχει πάντα μια σφραγίδα πίσω του. Εκείνου που αγκάλιασε τον τόπο του και έδωσε τη ζωή του με αγάπη και πάθος για να το πετύχει.

Αθήνα, 10/6/2013

Θάνος Βλαστός

Συγκοινωνιολόγος, Καθηγητής ΕΜΠ

Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας


Τον Δήμαρχο Καρδίτσας Χρήστο Τέγο τον γνώρισα το 2004 όταν με κάλεσε, ως γλύπτη τοπίου, να επέμβω στην υπό διαμόρφωση Κεντρική Πλατεία της πόλης. Είχα την ευκαιρία με τη μακρά διαμονή μου, κατά διαστήματα, στην πόλη σας να γνωρίσω τον ίδιο και την υπέροχη οικογένειά του, καθώς και τους πολύ αξιόλογους συνεργάτες του. Η συνεργασία μας αυτή ήταν ανεπανάληπτη και αλησμόνητη.

Ο Χρήστος Τέγος υπήρξε για μένα η ενσάρκωση της ανθρώπινης κλίμακας. Με το μέτρο του έμαθα να διακρίνω πολύτιμες ποιότητες που χαρακτηρίζουν τους Καρδιτσιώτες και τον τρόπο που ζουν μέσα στον κλονισμό της σύγχρονης ζωής. Το αρχέτυπο Τέγου με τις ανεκτίμητες αρετές του εύχομαι και ελπίζω να περνά από γενιά σε γενιά ως το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό στοιχείο του κόσμου της περιοχής σας.

 

Π. Φάληρο, 30/5/13

Νέλλα Γκόλαντα

Γλύπτης Τοπίου

1ο Επ. Μέλος Αρχιτεκτόνων Τοπίου

Νηρέως 34

Π. Φάληρο, ΤΚ 17561