Σεισμός: η ενημέρωση και η προετοιμασία νικούν τον φόβο

13/02/2017
image_print

Το περιβαλλοντικό πρόγραμμα “KARDITSA EARTHQUAKE PROJEKT,” που υλοποιεί το 1ο ΕΠΑΛ με την υποστήριξη των φορέων της περιοχής μας στοχεύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας, αλλά και όλων των Καρδιτσιωτών σε θέματα αντισεισμικής προστασίας

H ενημέρωση και εκπαίδευση, μαθητών και καθηγητών, σχετικά με τον σεισμό και τα μέτρα πρόληψης και προστασίας, η συνεργασία των σχολείων και η δημιουργία ενεργών πολιτών είναι οι βασικοί στόχοι του “KARDITSA EARTHQUAKE PROJEKT,” ενός περιβαλλοντικού προγράμματος που με φορέα υλοποίησης το 1ο ΕΠΑΛ, και την υποστήριξη των τοπικών φορέων επιδιώκει μέσω των πολύμορφων δράσεών του να ευαισθητοποιήσει όχι μόνο την εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά όλους τους Καρδιτσιώτες σχετικά με θέματα αντισεισμικής προστασίας.

Οι στόχοι και οι δράσεις του προγράμματος που θα κορυφωθεί με την πραγματοποίηση γενικής άσκησης σεισμού από όλα τα συμμετέχοντα σχολεία στις 6 Απριλίου 2017, παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10/2 στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας.

Αναλυτικά στοιχεία για το πρόγραμμα παρουσίασαν ο Δ/ντης του 1ου ΕΠΑΛ κ.κ. Σωκ. Παππάς και ο κ. Ι. Παπαιωάννου, υπεύθυνος καθηγητής του σχολείου για την υλοποίηση του προγράμματος

Ειδικότερα το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις εξής δράσεις:

 1. Δημιουργία και διανομή ερωτηματολογίου με θέμα τον σεισμό σε μαθητές και καθηγητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της πόλης της Καρδίτσας με στόχο την διερεύνηση της ετοιμότητάς τους.
 2. Δημιουργία σελίδας στο Facebook για τους μαθητές με σκοπό την ενημέρωση και την επικοινωνία με θέμα τον σεισμό.
 3. Ανοιχτός διαγωνισμός: Video, graffiti, Σχέδιο, Ζωγραφική – Στοίχο, Μουσική – Επικοινωνία, με θέματα τον σεισμό για να δοθεί βήμα έκφρασης στους μαθητές.
 4. Διανομή 4000 φυλλαδίων του ΟΑΣΠ με οδηγίες προστασίας από σεισμούς.
 5. Πραγματοποίηση ενημερωτικής ημερίδας για τους γονείς με κεντρικούς ομιλητές ψυχολόγο και γιατρό με θέμα “ Πρώτες βοήθειες για όλους σε ένα σεισμό και οι ψυχολογικές συνέπειές του στα παιδιά”
 6. Εκπαιδευτική Ημερίδα με ομιλητές από τον ΟΑΣΠ για τους καθηγητές και τους δασκάλους του νομού Καρδίτσας.
 7. Έκθεση με θέμα τον σεισμό, από το μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης
 8. Έκθεση με θέμα τον σεισμό των Σοφάδων 1954, από τη ΛΕ.Φ.Κ.
 9. Πραγματοποίηση γενικής άσκησης σεισμού από όλα τα συμμετέχοντα σχολεία.
  (06 Απριλίου 2017, 10.00 πμ.)
 10. 10. Συναυλία από μαθητικά συγκροτήματα στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας, συνδιοργάνωση του Μουσικού Σχολείου με το1ο ΕΠΑΛ.
  (06 Απριλίου 2017, 12 μ.)
 11. Συνδιοργάνωση ημερίδας με τον σύλλογο Μηχανικών ελευθέρων επαγγελματιών Καρδίτσας και το Επιμελητήριο Καρδίτσας, με θέμα “ Σεισμός και κτήρια “με έγκριτους επιστήμονες και τοπικούς φορείς. (06 Απριλίου 2017, 18.00 στην αίθουσα του ΕΒΕ)

Οι κ.κ. Παππάς και Παπαιωάννου ευχαρίστησαν όλα τα σχολεία Δευτεροβάθιας Εκπαίδευσης που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και ιδιαίτερα το Μουσικό Σχολείο που θα πλαισιώσει και μουσικά δράσεις του προγράμματος, ενώ δεν παρέλειψαν να ευχαριστήσουν όλους τους φορείς που υποστηρίζουν την υλοποίηση του προγράμματος και οι οποίοι είναι: Η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, ο Δήμος Καρδίτσας, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας, το Γραφείο Σχολικών Συμβούλων Καρδίτσας, το Τμήμα Γεωλογίας και Περιβάλλοντος του Τομέα Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, το Επιμελητήριο Καρδίτσας, το Νοσοκομείο Καρδίτσας, ο Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Διπλωματούχων Μηχανικών Νομού Καρδίτσας , ο Ερυθρός Σταυρός Παράρτημα Καρδίτσας, ο Εμπορικός Σύλλογος Καρδίτσας , η Λέσχη Φωτογραφίας Καρδίτσας, η Ελληνική Ομάδα Ειδικών Αποστολών.

“Σύνθημά μας είναι: ‘Σεισμός: η ενημέρωση και η προετοιμασία νικούν τον φόβο”.

Τόσο ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Β. Τσιάκος, όσο και ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Φωτ. Αλεξάκου, ο Πρόεδρος του ΕΒΕ κ. Βυρ. Παππάς, ο Δ/ντης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας κ. Μιχ. Παπανούσκας και ο εκπρόσωπος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη κ. Τιμόθεου. π. Στεφ. Σταμούλης εξήραν τη σημασία της έγκυρης ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης των πολιτών και ιδιαίτερα των παιδιών σε θέματα αντισεισμικής προστασίας και δήλωσαν την στήριξη των φορέων τους σ' αυτή την προσπάθεια.

“ Η πρόληψη και η ενημέρωση σώζουν ζωές” τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιάκος υπογραμμίζοντας οτι η πρωτοβουλία ενισχύει μεταξύ άλλων και το στόχο για ένα σχολείο ανοικτό στην κοινωνία.