30/06/2017

To σημεία πήξης & τήξης, στους σταθμούς ενός ταξιδιού που κράτησε 80 ημέρες, στην 6η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας 2017

image_print

Με οργάνωση ταξιδιού 80 ημερών, από το Νότιο ως το Βόρειο Πόλο, μιμούμενοι το Φιλέα Φογκ, κι άλλες όμορφες δράσεις, συνεχίστηκε και την Πέμπτη 29 Ιουνίου, η 6η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας 2017, στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος!!!

Τίτλος της Φετινής Καλοκαιρινής Εκστρατείας «Περιπέτεια από σημείο σε σημείο!».

Δύο μεγάλα παγόβουνα έκαναν την εμφάνισή τους νωρίς το πρωί, στην παιδική βιβλιοθήκη Δημοτικού Διαμερίσματος «Παλαιοκκλησίου» και έδωσαν την ευκαιρία στους φίλους των βιβλίων, εξερευνώντας τα με τα παγοθραυστικά χεράκια τους, να ανακαλύψουν τα όρια μεταξύ πάγου και νερού, έλυσαν τις απορίες τους και παρακολούθησαν την ιστορία για τη ζωή ενός μικρού εσκιμώου.

Στην Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας «Αγίου Νικολάου», τα παιδιά άκουσαν την ιστορία του Άγγλου ευγενή Φιλέα Φογκ και του πιστού του Γάλλου υπηρέτη Πασπαρτού, που έβαλαν στοίχημα να γυρίσουν τον κόσμο στα τέλη του 19ου αιώνα σε 80 ημέρες, μέσα από την πολύ όμορφη διασκευή της ιστορίας του Ιούλιου Βερν, από το βιβλίο του Αντώνη Παπαθεοδούλου, «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες ή ποιος είναι ο πιο πλούσιος», από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με την ιστορία και στη συνέχεια χωρισμένα σε ομάδες και ξεκινώντας άλλα από την Καρδίτσα κι άλλα από την Πορτογαλία!, οργάνωσαν περιπετειώδη ταξίδια από το Όσλο ως τον Άγιο Δομήνικο και τη Βοσνία Ερζεγοβίνη!!!

Τέλος έφτιαξαν το δικό τους επιτραπέζιο παιχνίδι, με θέμα το γύρο του κόσμου σε 80 μέρες.

Στην Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας «Λάκας Μαντζάρα» αρχικά, πραγματοποιήθηκε η ανάγνωση του βιβλίου " Αισθάνομαι, αισθάνομαι… τον κόσμο" του Godwin Sam, εκδόσεις Πατάκη.

Τα ίδια τα παιδιά με αφορμή την ανάγνωση του βιβλίου εξέφρασαν διάφορα συναισθήματα που αισθάνονται καθημερινά και τρόπους έκφρασης των συναισθημάτων τους. Στο σημείο αυτό τα παιδιά χρησιμοποίησαν εκφράσεις του προσώπου τους για να περιγράψουν ποικίλα συναισθήματα. 

Στη συνέχεια ζητήθηκε από τα παιδιά να αποτυπώσουν σε χαρτί αλλά και σε χαρτόνι σε σχήμα κύκλου κάποιο από τα συναισθήματα χρησιμοποιώντας σημεία στίξης και γράμματα δημιουργώντας πρόσωπα άλλοτε χαρούμενα άλλοτε λυπημένα ή και θυμωμένα κ.ο.κ.

Τα παιδιά ανταποκρίθηκαν με μεγάλη χαρά και στη σημερινή δράση και το διασκέδασαν με την ψυχή τους.

Την Παρασκευή 30 Ιουνίου, ολοκληρώνεται και η 2η εβδομάδα της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας 2017, με δράσεις στις παρακάτω βιβλιοθήκες:

Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας «Αγίας Παρασκευής», εργαστήριο emoticons. Μετακομίζουν σε άλλη γειτονιά οι μικρές όμορφες, άσχημες, περίεργες φατσούλες, φτιαγμένες με σημεία στίξης!!!

Παιδική Βιβλιοθήκη «Παυσιλύπου», από σημείο σε σημείο. Με διάφορα υλικά, τραπουλόχαρτα, πλαστικά πιάτα, ποτήρια, ρολά από χαρτί κουζίνας και υγείας, φτιάχνουμε τρισδιάστατες κατασκευές που ισορροπούν, αλλά και παιχνίδια δράσης και αντίδρασης!!!

Παιδική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Διαμερίσματος «Αρτεσιανού», σημεία και τέρατα.

Τα παιδιά θα συναντήσουν όλα τα τέρατα των παραμυθιών και των μύθων. Θα προσπαθήσουν στο χαρτί να τα απομυθοποιήσουν και να φτιάξουν τα δικά τους τέρατα!!!

Το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων ανά βιβλιοθήκη υπάρχει στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας στο παρακάτω link: http://dimoskarditsas.gov.gr/?page_id=7611, στις σελίδες των Παιδικών Βιβλιοθηκών στο Facebook στα παρακάτω link: https://www.facebook.com/Παιδικές-Βιβλιοθήκες-Καρδίτσας & https://www.facebook.com/PaidikesBibliothekesDemouKarditsas, καθώς και στην ιστοσελίδα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στη διεύθυνση: http://network.nlg.gr/library/.

Στις δράσεις μπορούν να συμμετέχουν παιδιά που τέλειωσαν την Α΄ Δημοτικού και πάνω. Παιδιά μικρότερα μπορούν να συμμετέχουν επίσης, ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΕΝΗΛΙΚΑ καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης.

Έλα κι εσύ μαζί μας, να κάνουμε τις βιβλιοθήκες μας «Σημείο Αναφοράς»!!!


kd kd-01 kd-02 kd-03 OLYMPUS DIGITAL CAMERAkd-09  kd-05 kd-06 kd-07 kd-08 kd-10 kd-11