06/09/2017

Σημεία και τέρατα, ανάμεσα στη Χιονάτη και τα σήματα Μορς, στην 6η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας 2017

image_print

Φτάνει σιγά σιγά προς το τέλος της, η 6η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας 2017, στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, που υλοποιείται σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος!!!

Τίτλος της Φετινής Καλοκαιρινής Εκστρατείας «Περιπέτεια από σημείο σε σημείο!».

Στην Παιδική Βιβλιοθήκη «Παυσιλύπου», τα παιδιά είχαν τη χαρά να πάρουν μέρος σ’ ένα θεατρικό παιχνίδι με θέμα το Λαβύρινθο του Μίνωα και το Μινώταυρο, μιας και το θέμα μας ήταν τα «Σημεία και Τέρατα»!!!

Οι Κυρίες Όλγα Μητσοπούλου και Μαριλένα Παπαγεωργίου, από το θεατρικό εργαστήρι «Ρόδα» στην πλατεία στρατολογίας, φαντάστηκαν μαζί με τα παιδιά το λαβύρινθο, τον αποτύπωσαν στο χαρτί και έγιναν οι μάστορές του.

Στη συνέχεια προβληματίστηκαν, τέθηκαν διάφορα ηθικά διλήμματα, αλά με τον αυθορμητισμό που τα διακρίνει και την ειλικρίνειά τους βρήκαν λύσεις σε όλα τα προβλήματα!!!

Στην Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας «Λάκας Μαντζάρα» πραγματοποιήθηκε η δράση με θέμα «Τα σήματα Μορς». Στόχος της σημερινής δράσης ήταν τα παιδιά να γνωρίσουν και να εξοικειωθούν με το αλφάβητο Morse καθώς  και να εξασκηθούν ως προς τη σωστή μέτρηση του ρυθμού.

Για το λόγο αυτό, αρχικά τα παιδιά παρακολούθησαν βίντεο κατά τα οποία προβλήθηκαν τα γράμματα του αλφάβητου Μορς καθώς και ο ρυθμός του κάθε γράμματος. Στη συνέχεια ζητήθηκε από τα παιδιά να γράψουν τα ονόματά τους, διάφορες λέξεις και μικρές φράσεις χρησιμοποιώντας αρχικά το ελληνικό αλφάβητο και έπειτα το αλφάβητο Μορς.

Το σημείο που τα παιδιά διασκέδασαν περισσότερο ήταν εκείνο κατά το οποίο χωρισμένα σε δυο ομάδες των πέντε ατόμων μετέτρεψαν τις λέξεις και τις φράσεις σε ρυθμικά ηχητικά μηνύματα σε μια προσπάθεια αναπαράστασης – απόδοσης  του ρυθμού του αλφαβήτου Μορς χτυπώντας παλαμάκια, όπου υπήρχαν τελείες, η μια ομάδα και χτυπώντας το τραπέζι όπου υπήρχαν παύλες η άλλη ομάδα.

Τέλος, χρησιμοποιώντας υλικά όπως κλωστή και χάντρες τα παιδιά δημιούργησαν κολιέ και βραχιόλια με τα όνομά τους ή τις αγαπημένες τους αθλητικές ομάδες που φυσικά ήταν γραμμένες σε μορφή Μορς!!!

Το αγαπημένο παραμύθι μικρών και μεγάλων εδώ και τόσα χρόνια, τη Χιονάτη, άκουσαν οι πιστοί φίλοι της παιδικής βιβλιοθήκης συνοικίας «Αγίου Νικολάου».

Το είδαν όμως με τον τρόπο της εικαστικού Warja Lavater που έφτιαξε την αναδιπλούμενη ιστορία με σημεία, τελείες, γραμμές και χρώματα, δηλαδή με σύμβολα και όχι λέξεις.

Τα παιδιά την μιμήθηκαν φτιάχνοντας το δικό τους βιβλίο-ακορντεόν.

Την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου, συνεχίζεται η τελευταία εβδομάδα της φετινής Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας 2017, με τρεις δράσεις στις παρακάτω βιβλιοθήκες:

Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας «Αγίου Φανουρίου», Οι σταθμοί ενός ταξιδιού που κράτησε 80 ημέρες. Φτιάχνουμε το δρομολόγιο του Φιλέα Φογκ με ημερομηνίες και ώρες.

Παιδική Βιβλιοθήκη «Αγγελική Βαρελλά», Τα σημεία του ορίζοντα. Θ’ απαντήσουμε δε ερωτήματα, όπως: Πώς ταξίδευαν τα παλιότερα χρόνια; Πώς χρησιμοποιούμε την πυξίδα; Και θα παίξουμε ένα παιχνίδι προσανατολισμού, σε ολόκληρη τη γειτονιά!!!

Παιδική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Διαμερίσματος «Αρτεσιανού», Γλυκά και αλμυρά σημεία.

Φτιάχνουμε μικρές στρογγυλές γλυκές και αλμυρές βούλες για να κεράσουμε τους επισκέπτες στη γιορτή λήξης της καλοκαιρινής εκστρατείας στη βιβλιοθήκη μας.

Το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων ανά βιβλιοθήκη υπάρχει στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας στο παρακάτω link: http://dimoskarditsas.gov.gr/?page_id=7611, στις σελίδες των Παιδικών Βιβλιοθηκών στο Facebook στα παρακάτω link: https://www.facebook.com/Παιδικές-Βιβλιοθήκες-Καρδίτσας & https://www.facebook.com/PaidikesBibliothekesDemouKarditsas, καθώς και στην ιστοσελίδα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στη διεύθυνση: http://network.nlg.gr/library/.

Στις δράσεις μπορούν να συμμετέχουν παιδιά που τέλειωσαν την Α΄ Δημοτικού και πάνω. Παιδιά μικρότερα μπορούν να συμμετέχουν επίσης, ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΕΝΗΛΙΚΑ καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης.

Έλα κι εσύ μαζί μας, να κάνουμε τις βιβλιοθήκες μας «Σημείο Αναφοράς»!!!


4 35 203