Σε πλήρη λειτουργία το δημοτικό σύστημα κοινοχρήστων ποδηλάτων της καρδίτσας

08/10/2013
image_print

Παρουσιάστηκαν οι άξονες, πάνω στους οποίους οργανώθηκε η κανονική λειτουργία του πρωτοποριακού συστήματος που ξεκινά τη Δευτέρα 14/10

Σε πλήρη και κανονική λειτουργία εισέρχεται από τη Δευτέρα 14/10 το αυτοματοματοποιημένο σύστημα κοινοχρήστων ποδηλάτων του Δήμου Καρδίτσας, καθώς ολοκληρώθηκε με επιτυχία και χρήσιμα συμπεράσματα η πιλοτική φάση λειτουργίας του που ξεκίνησε την περασμένη άνοιξη και η αναγκαία ολιγοήμερη συντήρησή του.

Τους άξονες, πάνω στους οποίους οργανώθηκε η κανονική λειτουργία του πρωτοποριακού συστήματος, παρουσίασαν σε συνέντευξη τύπου η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας, Πολιτισμου και Τουρισμού κ. Ελ. Αγραφιώτου, ο Δημοτικός Σύμβουλος και Αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Δικτύου Ποδηλάτου και Βιώσιμης Κινητικότητας κ. Νικ. Μουζιούρας και αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου.

Ειδικότερα ο κ. Νικ. Μουζιούρας τόνισε μεταξύ άλλων: “ Μετά από 5 μήνες χρήσης το σύστημα χρησιμοποιήθηκε από περίπου 500 συνδρομητές και για περίπου 30.000 διελεύσεις, πράγμα που σημαίνει ότι πραγματοποιήθηκαν κάπου 200 χρήσεις του συστήματος ημερησίως. Όπως αντιλαμβάνεται κάποιος, η επιτυχία ήταν τεράστια, τόσο διότι το σύστημα αφορούσε ένα κοινό που ως επί το πλείστον έχει στην κατοχή του ποδήλατο, όσο γιατί και για την εταιρεία εγκατάστασης το εν λόγω σύστημα ήταν το πρώτο, οπότε τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίστηκαν ήταν αρκετά. Να αναφερθεί δε ότι σε αυτό το διάστημα παρατηρήθηκαν πολλά φαινόμενα βανδαλισμού, ανεπιτυχών αποπειρών μερικής ή ολικής κλοπής και οικειοποιήσεων των ποδηλάτων λόγω της πειραματικής φάσης του συστήματος και της έλλειψης κάθε είδους κοινωνικής παιδείας.

Οι άξονες, πάνω στους οποίους οργάνωσε η Δημοτική Αρχή τη λειτουργία του συστήματος, είναι οι ακόλουθοι:

Ποδήλατα για όλους: Η χρέωση για τους χρήστες είναι μόλις 1 λεπτό το λεπτό και αυτό μετά το πρώτο μισάωρο που είναι δωρεάν.

Πρόσβαση σε όλους: Η διαδικασία έκδοσης κάρτας (η οποία κοστίζει 20€, διαρκεί ένα χρόνο και έχει την έννοια της κάρτας ταυτοποίησης και χρονοχρέωσης) απλοποιείται προς όφελος των πολιτών.

Υποστήριξη 24h/24h: Οποιαδήποτε επίλυση προβλήματος ή αναφοράς δυσλειτουργίας μπορεί να γίνει στο call center της εταιρείας υποστήριξης. Ταυτόχρονα ο Δήμος έχει ορίσει εξουσιοδοτημένο υπάλληλο που θα χειρίζεται προβλήματα του συστήματος, ώστε να παρακολουθείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Συντήρηση: Έχει υπογραφεί 3ετής σύμβαση συντήρησης από εξουσιοδοτημένο κατάστημα υποχρεωτικά της πόλης μας, ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του συστήματος.

 Διαφήμιση: Η Καρδίτσα, δεδομένων των υποδομών μας, είναι Η πρωτοπόρα πόλη στο χώρο του ποδηλάτου και αυτό έγινε μεγάλη προσπάθεια να προωθηθεί σε όλη την Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια. Αποκορύφωμα της προσπάθειας ήταν η παρουσία της πόλης μας στο ποδηλατικό γεγονός της χρονιάς – bike festival – όπου έτυχε της αναγνώρισης ή γνωριμίας 30000 και πλέον φίλων του ποδηλάτου.

Απόρροια αυτής της προσπάθειας είναι και τα αφιερώματα που αναμένεται να γίνουν τις επόμενες μέρες σε μεγάλα έντυπα μέσα των Αθηνών προς προσέλκυση πολλών τουριστών στην περιοχή μας.

Εν κατακλείδι, το σύστημα, μετά από μία επιτυχία πιλοτική χρήση, περνάει στην τελική και μόνιμη μορφή του. Τις τελευταίες 3 εβδομάδες έμεινε κλειστό, ώστε να γίνει μία πολύ καλή συντήρηση για να δοθεί σε λειτουργία την επόμενη Δευτέρα.

Ελπίζουμε οι πολίτες μας να το αγκαλιάσουν με περισσότερη θέρμη, να το χρησιμοποιήσουν, να το χαρούν, να το προστατεύσουν και να αντιληφθούν κάτι που βλέπουν οι άλλοι εκτός πόλης: ότι κάποια πράγματα σε αυτή την πόλη είναι όντως μοναδικά, αξιοζήλευτα και κυρίως δικά μας.”