01/03/2013

Σε πιλοτική εφαρμογή το αυτοματοποιημένο σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων του Δήμου Καρδίτσας

image_print

???????????????????????????????Τοποθετήθηκαν στους σταθμούς τα ποδήλατα που θα χρησιμοποιούνται για λίγες ημέρες από  περιορισμένο αριθμό χρηστών, ώστε το πρωτοπορικό σύστημα να δοκιμαστεί στην πράξη πριν τεθεί σε πλήρη λειτουργία

Σε πιλοτική εφαρμογή και χρήση του από περιορισμένο αριθμό χρηστών για ένα μικρό χρονικό διάστημα, προκειμένου να δοκιμαστεί στην πράξη πριν τεθεί σε πλήρη λειτουργία,  και αποδοθεί σε χρήση σε όλους τους δημότες και επισκέπτες της πόλης θέτει ο Δήμος Καρδίτσας το αυτοματοποιημένο σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων.

Τα ποδήλατα του συστήματος τοποθετήθηκαν την Παρασκευή 1/3 από τους υπεύθυνους της αναδόχου εταιρείας, παρουσία του Αντιδημάρχου Διοικητικών Υπηρεσιών, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Προγραμματισμού & Διαφάνειας κ. Χαρ. Παπαδημητρίου, του Γενικού Γραμματέα του Δήμου κ. Αντ. Κωνσταντέλλου και στελεχών της Δ/νσης Προγραμματισμού, στους σταθμούς που έχουν εγκατασταθεί στα εξής σημεία:

– Κεντρική Πλατεία (Ελευθερίας)

– Παυσίλυπο,

– Δημοτικό Στάδιο- Αθλητικό Πάρκο Καρδίτσας

– Πλατεία Λάππα,

– Κτηνιατρική Σχολή και ΟΑΕΔ

– ΟΣΕ (έναντι Σταθμού)

 Οι σταθμοί περιλαμβάνουν 102 θέσεις κλειδώματος ποδηλάτων (17ανά σταθμό)  ενώ διαθέτουν οθόνη αφής απ΄ όπου,??????????????????????????????? όταν το σύστημα τεθεί σε λειτουργία, θα μπορούν οι χρήστες να εγγραφούν απευθείας στο σύστημα, καθώς και αναγνώστη πιστωτικής κάρτας. Οι χρήστες θα μπορούν να παραλαμβάνουν ποδήλατα από τους σταθμούς, αφού προηγηθεί διαδικασία ταυτοποίησής τους και χωρίς την παρέμβαση του ανθρώπινου παράγοντα και εν συνεχεία, μετά την ολοκλήρωση της χρήσης τους να τα επιστρέφουν σ’ αυτούς.

Από τα 70 ποδήλατα που παρέλαβε ο Δήμος τα 60 θα βρίσκονται στους σταθμούς και τα 10  θα είναι εφεδρικά και θα επιστρατεύονται σε περιόδους υψηλής ζήτησης, θα αντικαθιστούν άλλα που επισκευάζονται ή δεν μπορούν να διατεθούν για χρήση για οποιονδήποτε άλλο λόγο.

Υπενθυμίζεται οτι το έργο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Αστική Αναζωογόνηση» με πόρους του Πράσινου Ταμείου, όπου εντάχθηκε η σχετική πρόταση που υπέβαλε ο δήμος, ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός του είναι 231.024,75 € και η σχετική σύμβαση για την προμήθεια και την εγκατάσταση του αυτοματοποιημένου συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων υπεγράφη στις 11 Οκτωβρίου 2012.

 Τα Συστήματα Κοινόχρηστων Ποδηλάτων γνωρίζουν ιδιαίτερη ανάπτυξη ανά τον κόσμο τα τελευταία χρόνια, ενώ η προώθησή τους και στη χώρα μας αποτελεί εθνική επιλογή και προτεραιότητα του Πράσινου Ταμείο, σε μια προσπάθεια να προωθηθεί η χρήση του ποδηλάτου στα αστικά κέντρα. Ο δήμος Καρδίτσας περιλαμβάνεται μεταξύ των 17 Δήμων της χώρας, που προχώρησαν στην εγκατάσταση και θα λειοτυργήσουν ανάλογα συστήματα.