Σε εξέλιξη η κατασκευή 3 σύγχρονων παιδικών χαρών στην Καρδίτσα

03/06/2014
image_print

Επίσκεψη του Δημάρχου Καρδίτσας κ. Κων. Παπαλού στους χώρους εργασιών

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για την κατασκευή τριών παιδικών χαρών στην πόλη της Καρδίτσας, οι οποίες θα διαθέτουν  σύγχρονο εξοπλισμό, θα πληρούν αυστηρές  προδιαγραφές ποιότητας και ασφάλειας  και θα μπορούν να πιστοποιηθούν.

Ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ.Κων. Παπαλός συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολεοδομίας κ. Φιλ. Κωτούλα και υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου επισκέφθηκε την Τρίτη 3/6 τις υπό κατασκευή παιδικές χαρές στην συμβολή των οδών Σαμαροπούλου και Επαμεινώνδα (1390μ2)  και στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής (2380μ2), όπου εκτελούνται χωματουργικές εργασίες διαμόρφωσης του εδάφους.

Όπως διαπιστώθηκε, οι εργασίες στις δύο παιδικές χαρές ( η κατασκευή της τρίτης, στην περιοχή του 5ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας (800μ2) θα ξεκινήσει σε λίγες ημέρες) προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς και εκτιμάται οτι θα ολοκληρωθούν πριν από την συμβατική προθεσμία παράδοσης του έργου που εκπνέει τον Φεβρουάριο του 2015.

Το έργο προυπολογισμού 570.000 € που χρηματοδοτείται από το ΕΤΠΑ μέσω του ΕΠ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ-ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΗΠΕΙΡΟΥ 2007-2013 αφορά τη διαμόρφωση χώρων και την προμήθεια οργάνων για την  ανακαίνιση και τον εκ νέου εξοπλισμό παιδικών χαρών που ήδη λειτουργούν, ώστε να ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές της 28492/18-5-2009 Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ B 931/18-5-2009) και να μπορούν να πιστοποιηθούν προκειμένου να λειτουργήσουν.

Σύμφωνα και με τα οριζόμενα στην Υπ. Απόφαση, οι χώροι περιφράσσονται, χωρίς να απομονώνονται οπτικά από την ευρύτερη περιοχή, δημιουργείται ιδιαίτερος χώρος για το παιχνίδι των νηπίων, προβλέπεται στεγασμένος χώρος για την προστασία των επισκεπτών από τον ήλιο και τη βροχή, ενώ ο όλος σχεδιασμός γίνεται  με  στόχο να εξασφαλισθεί στα παιδιά χώρος για ατομικό και ομαδικό παιχνίδι με όργανα υψηλών προδιαγραφών, με ασφάλεια, μέσα σε ένα τοπίο χωρίς αυστηρή διάταξη και οργάνωση.

Έτσι το δάπεδο αφήνεται στρωμένο με  χώμα  κατάλληλα  επιπεδωμένο, ενώ στην περιοχή ασφαλείας των οργάνων στρώνεται με άμμο σε βάθος 30 εκ.

Τα όργανα που θα τοποθετηθούν θα φέρουν πιστοποίηση C.E., θα είναι κατασκευασμένα από πιστοποιημένους κατασκευαστές από υλικά απολύτως ασφαλή για τα παιδιά, ενώ θα φέρουν ένδειξη καταλληλότητας για την ηλικιακή ομάδα που μπορεί να τα χρησιμοποιήσει.

Όλες οι παιδικές χαρές  θα είναι προσβάσιμες από ΑΜΕΑ, ενώ προβλέπεται η εγκατάσταση σε κάθε μία  ενός τουλάχιστον οργάνου κατάλληλου για παιδιά με μειωμένη κινητικότητα.

Σε όλες τι παιδικές χαρές θα τοποθετηθεί  ξύλινη πέργκολα  12 μ2 περίπου με επικάλυψη από διαφώτιστο υλικό για την προστασία από τη βροχή και ο απαραίτητος αστικός εξοπλισμός – παγκάκια, βρύσες, φωτιστικά, καλάθια απορριμμάτων και πινακίδες σήμανσης.

Σύμφωνα με τη μελέτη φύτευσης  που εκπονήθηκε από  το τμήμα Πρασίνου, στις περιοχές επέμβασης διατηρούνται  όλα τα υγιή δένδρα και  προβλέπεται η φύτευση νέων  φυλλοβόλων δέντρων για να εξασφαλισθεί ο σκιασμός και η αίσθηση θερμικής άνεσης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Σε όλες τις παιδικές χαρές προβλέπεται  χαμηλή φύτευση περιμετρικά μέσα από την περίφραξη καθώς και ως στοιχείο για τον διαχωρισμό των περιοχών παιδιών – νηπίων, ενώ στην Αγ. Παρασκευή και Σαμαροπούλου προβλέπονται και περιοχές πρασίνου  με χλοοτάπητα .