19/03/2013

Σε δημόσια διαβούλευση ο νέος Κανονισμός Χρήσης Παραχωρούμενων Κοινόχρηστων Χώρων του Δήμου Καρδίτσας

image_print

Βασική επιδίωξη της Δημοτικής Αρχής είναι να διασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία και η προσβασιμότητα της πόλης και να προστατεύεται αποτελεσματικά ο δημόσιος χώρος προς όφελος του συνόλου των δημοτών.

trapezakiaΣε δημόσια διαβούλευση, θέτει η Δημοτική Αρχή του Δήμου Καρδίτσας τον νέο Κανονισμό Χρήσης Παραχωρούμενων Κοινόχρηστων Χώρων που συνέταξαν οι μηχανικοί και αρχιτέκτονες της Τεχνικής Υπηρεσίας και της Πολεοδομίας του Δήμου, προκειμένου να λάβουν γνώση όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς και οι δημότες, ώστε να κάνουν παρατηρήσεις και βελτιωτικές προτάσεις .

Σχετικές ανακοινώσεις έγιναν από το Δήμαρχο Καρδίτσας κ. Κων. Παπαλό κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε μαζί με τους συναρμόδιους αντιδημάρχους Τεχνικών Υπηρεσιών & Πολεοδομίας – Περιβάλλοντος κ. Φιλ. Κωτούλα, Οικονομικών και Διοικητικών Πραξεων κ. Στ. Παπαγεωργιου, Διοικ.Υπηρεσιων Ηλεκτρ.Διακυβέρνησης Προγρ/σμου & Διαφάνειας κ. Χαρ. Παπαδημητρίου, Καθαριότητας & Δημοτικής Αστυνομίας κ. Δημ. Κωστόπουλο.

Ο κ. Παπαλός στην εισηγητική του τοποθέτηση επισήμανε:

Όπως σας είχαμε προαναγγείλει κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που είχαμε δώσει τον Ιανουάριο για το ζήτημα των τραπεζοκαθισμάτων, είχαμε αναθέσει στις υπηρεσίες του Δήμου μας την σύνταξη νέου Κανονισμού Χρήσης Παραχωρούμενων Κοινόχρηστων Χώρων, καθώς ήταν πλέον φανερό οτι ο υπάρχων Κανονισμός που εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο και χρονολογείται από το 2003 δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της πόλης.

Ήταν επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουμε στην αναμόρφωσή του ενσωματώνοντας όλη η κείμενη νομοθεσία, προκειμένου να διασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία και η προσβασιμότητα της πόλης και να προστατεύεται αποτελεσματικά ο δημόσιος χώρος προς όφελος του συνόλου των δημοτών.

Οι μηχανικοί και οι αρχιτέκτονες της Τεχνικής Υπηρεσίας και της Πολεοδομίας του Δήμου υπό την εποπτεία του αρμόδιου αντιδημάρχου κ. Φιλ. Κωτούλα ξεκίνησαν ουσιαστικά από μηδενικό σημείο, διερευνώντας το ισχύον νομικό πλαίσιο που διέπει τη χρήση του δημόσιου χώρου και τη δόμηση και λαμβάνοντας επίσης υπόψιν τις ιδιαιτερότητες της πόλης.

Είμαστε πλέον στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι η σχετική προεργασία έχει ολοκληρωθεί με τη σύνταξη ενός νέου Κανονισμού που δίνουμε σήμερα στη δημοσιότητα και σε δημόσια διαβούλευση, για εύλογο χρονικό διά προκειμένου να λάβουν γνώση όλοι οι δημότες.

Το πλήρες προσχέδιο του Κανονισμού Χρήσης Παραχωρούμενων Κοινόχρηστων Χώρων θα βρίσκεται από σήμερα αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Δήμου μας (dimoskarditsas.gov.gr) και καλούμε κάθε φορέα, ιδιαίτερα το Επιμελητήριο, τον Εμπορικό Σύλλογο, την Ν.Ε. ΤΕΕ και το Σύλλογο Διπλωματούχων Μηχανικών Ελευθέρων Επαγγελματιών, τον Σύλλογο Καταστηματαρχών, το Σύλλογο Περιπτερούχων κ.α. αλλά και όποιον πολίτη επιθυμεί να συνδράμει σ' αυτή τη διαδικασία να καταθέσουν τις προτάσεις και τις απόψεις τους, οι οποίες θα ληφθούν σοβαρά υπόψη πριν ο Κανονισμός έρθει για συζήτηση και έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Θέλω να ευχαριστήσω τους υπαλλήλους του Δήμου και τον κ. Κωτούλα που ολοκλήρωσαν σε σύντομο χρονικό διάστημα το δύσκολο έργο της σύνταξης του Κανονισμού, σκοπός του Κανονισμού είναι:

– Η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και της ασφάλειας των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης

– Η βελτίωση της αισθητικής εικόνας και λειτουργικότητας των κοινοχρήστων χώρων.

– Η ασφάλεια και προστασία της κίνησης των πεζών στους κοινόχρηστους χώρους και ειδικότερα των Ατόμων με ειδικές Ανάγκες και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων ( ηλικιωμένοι, παιδιά, συνοδοί βρεφικών αμαξιδίων κ.λ.π.

Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στο στάδιο της διαβούλευσης και ζητάμε την ενεργό συμμετοχή των δημοτών, γιατί θέλουμε ο Κανονισμός που θα εγκρίνει τελικά το Δημοτικό Συμβούλιο να θέτει ξεκάθαρους κανόνες και όρια και να έχει ορίζοντα τουλάχιστον 10ετίας.

Η παρούσα – αλλά και η εκάστοτε Δημοτική Αρχή -αναλαμβάνουμε την ευθύνη της πιστής τήρησης του Κανονισμού από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, όμως πάνω απ' όλα η τήρησή του επαφίεται στην ευσυνειδησία όλων μας ως πολίτες.

► http://http://dimoskarditsas.gov.gr/?forum=%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B5%CF%8D%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82