15/06/2015
image_print

Ανάμεσα στη ρύθμιση των 100 δόσεων και την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων

Μέσα στο πλαίσιο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα σχολεία μας έχει προστεθεί και ένα ακόμα που αφορά στη μη καταβολή του μισθώματος της ενοικίασης των κυλικείων στις Σχολικές Επιτροπές. Οι αιτίες είναι πολλές. Εκτός από την οικονομική κρίση αναφέρουμε ως παράδειγμα τον αθέμιτο ανταγωνισμό που υφίστανται τα σχολικά κυλικεία από επιχειρήσεις εστίασης οι οποίες κατά μη σύννομο τρόπο διαθέτουν προϊόντα που παραβιάζουν τις σχετικές υγειονομικές και αγορανομικές διατάξεις εντός σχολικών μονάδων.

Για την επιλογή των μισθωτών και την ανάθεση της εκμετάλλευσης των σχολικών κυλικείων διενεργούνται πλειοδοτικοί δημόσιοι διαγωνισμοί με σφραγισμένες προσφορές. Η κυβέρνηση σήμερα  βρίσκεται σε διαδικασία αλλαγής του σχετικού νομοθετικού πλαισίου καθώς αυτό έχει δημιουργήσει πολλές στρεβλώσεις και αδιέξοδα. Για παράδειγμα, πολλοί άνθρωποι επάνω στην απόγνωση τους να αποκτήσουν μια δουλειά προχωρούν σε απίστευτα μεγάλες προσφορές. Οδηγούνται δηλαδή σε μισθώματα τα οποία αποκλείεται να καταβάλλουν στη Σχολική Επιτροπή.    

Η κατάσταση σήμερα, όχι μόνο στην Καρδίτσα αλλά σε πολλές περιοχές της χώρας, είναι έκρυθμη. Οι μισθωτές δεν καταβάλλουν τα μισθώματα με αποτέλεσμα να δημιουργούν πολλαπλά προβλήματα όχι μόνο στη λειτουργία των σχολείων αλλά και στη Σχολική Επιτροπή, η οποία έχει τη δέσμια υποχρέωση να υπερασπιστεί τα δημόσια έσοδα. Για το Δήμο μας, η κατάσταση μέχρι πρότινος ήταν υποφερτή. Κάθε τρίμηνο, όπως ο νόμος ορίζει, οι επιχειρηματίες των κυλικείων κατέβαλαν τις δόσεις, με την εξαίρεση του προτελευταίου τριμήνου όπου υπήρξε πρόβλημα. Με την έλευση όμως του ν. 4321/15 και τη ρύθμιση των 100 δόσεων παρατηρείται πλέον ολική άρνηση για την καταβολή της τελευταίας τριμηνιαίας δόσης, υπό το πρίσμα της ρύθμισης των οφειλών με την υπαγωγή των κυλικείων στη ρύθμιση.

Ενόψει αλλαγών στο νομοθετικό πλαίσιο των δημοπρασιών των σχολικών κυλικείων, παραλάβαμε εγκύκλιο σύμφωνα με την οποία αναστέλλεται ρητά η δημοπράτηση των κυλικείων δίχως καμία εξαίρεση. Η εγκύκλιος αυτή ενισχύει την πεποίθηση των μισθωτών ότι παραμένουν όπως και να έχει στα κυλικεία. Η λογική αυτή όμως είναι λάθος. Παραμένουν εφόσον τηρούν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις, όχι σε κάθε περίπτωση.

Στη συνεδρίαση της Παρασκευής που μας πέρασε (12/6) ως Σχολική Επιτροπή μελετήσαμε τον ν.4321/15 (100 δόσεις) καθώς και το συνολικό πλαίσιο. Σταθμίσαμε τα εξής:    

  1. Σύμφωνα με τον ν.4321/15 και με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Σχολικής Επιτροπής είναι δυνατό να ρυθμιστούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές.
  2. Δεν είναι δυνατό να ρυθμιστούν οφειλές άνω των πέντε χιλιάδων ευρώ καθώς οι Σχολικές Επιτροπές δε διαθέτουν Οικονομική Υπηρεσία ώστε να επιβαρύνονται οι δόσεις με τον τόκο του 3% που προβλέπει η ρύθμιση.
  3. Οι μισθωτές των κυλικείων έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν στην Επιτροπή Διακανονισμού Εμπορικών Μισθώσεων της Π.Ε. Καρδίτσας και να επιτύχουν σημαντική μείωση του μισθώματος ώστε να αντιμετωπίσουν με σύννομο τρόπο την οικονομική κρίση. Πρόσφατα συνομολογήσαμε με τον εκμεταλλευτή του κυλικείου του Μουσικού Γυμνασίου μείωση κατά 20% στο μίσθωμα. Υπάρχει λοιπόν η νόμιμη οδός. 
  4. Η αποδοχή από πλευράς μας, ως Σχολική Επιτροπή, της εν λόγω ρύθμισης με το μέγιστο αριθμό δόσεων, διαταράσσει τη λειτουργία των σχολείων. Οι διευθυντές αξιοποιούν στο τέλος της σχολικής χρονιάς την τελευταία δόση για να προετοιμάσουν το σχολείο για τη νέα σχολική χρονιά. Εάν για παράδειγμα αντί για 3.000 ευρώ εισπράξουν τον Ιούνιο 30 ευρώ, δε μπορούν ούτε να βάψουν ούτε να συντηρήσουν τίποτα.

Υπό αυτό το πρίσμα αναζητήσαμε τη χρυσή τομή. Καταλήξαμε στην εξής απόφαση:

Με την απόφαση που λάβαμε προσπαθούμε να προλάβουμε μια κατάσταση πριν αυτή εξαιτίας υπέρογκων χρεών καταστεί μη αναστρέψιμη. Οι νόμιμες διαδικασίες για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης υπάρχουν και οφείλουμε να τις υποδείξουμε στους μισθωτές των κυλικείων ώστε να τους ενθαρρύνουμε να τις ακολουθήσουν. Παράλληλα οφείλουμε να είμαστε πρόθυμοι για μειώσεις εντός του πλαισίου και να διευκολύνουμε τους μισθωτές. Έτσι μόνο θα επιτύχουμε ένα κλίμα συνεργασίας, αμοιβαίας εκτίμησης και εμπιστοσύνης. Το κλίμα αυτό προϋποθέτει βέβαια τόσο τη συμπαράστασή μας στα θέματα που απασχολούν τους μισθωτές των κυλικείων όσο και την άρση του κλίματος της ολικής άρνησης από πλευράς τους να καταβάλουν τα μισθώματα ανταποκρινόμενοι στις συμβατικές τους υποχρεώσεις.

Γιάννης Γεννάδιος

Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών Δήμου Καρδίτσας