25/05/2016
image_print

Οργανώνεται το Σάββατο 28 Μαΐου στις 9:00 μ.μ από το Ωδείο Καρδίτσας -Κωνσταντίνος Ευθυμιάδης στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ωδείου

trio-mithosΈνα σπάνιο και σημαντικό Ρεσιτάλ Μουσικής Δωματίου θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 28 Μαΐου 2016 στις 9:00 μ.μ., στην Αίθουσα Λόγου και Τέχνης του Ωδείου Καρδίτσας-Κωνσταντίνος Ευθυμιάδης, με την εμφάνιση ενός κορυφαίου μουσικού συνόλου, από Ρώμη του “Τrio Mythos” που αποτελείται από τρεις πολύ αξιόλογους μουσικούς, από την Ν. Κορέα, Ιταλία και Ελλάδα.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στα πλαίσια του 34ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας, σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Καρδίτσας και το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Καρδίτσας και στόχο έχει να ευαισθητοποιήσει ευρύτερα στρώματα της Κοινωνίας για το σημαντικό έργο που επιτελεί το Κοινωνικό Παντοπωλείο.

Σε μια προσπάθεια προώθησης μηνυμάτων για την ανιδιοτελή προσφορά και τον εθελοντισμό οι οποίοι είναι δείκτες πολιτισμού μιας χώρας και συντελούν στην κοινωνική εξέλιξη και στην συνοχή του κοινωνικού ιστού, οι διοργανωτές της εκδήλωσης προτρέπουν τους συμπολίτες σε ευγενική προσφορά τροφίμων μακράς διάρκειας και ειδών προσωπικής υγιεινής για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Καρδίτσας.

Πρόκειται για μια εξαιρετική συναυλία, από τις λίγες του είδους που πραγματοποιούνται στην Καρδίτσα, την οποία θα προλογίσει και θα παρουσιάσει μια από τις σημαντικότερες πνευματικές φυσιογνωμίες, ο Αλέξης Κωστάλας. Σπάνια δίνεται η ευκαιρία, τόσο ξεχωριστοί μουσικοί να συνθέτουν ένα τόσο αξιόλογο τρίο και να ασχολούνται σοβαρά και επαγγελματικά με τη μουσική δωματίου.

Το Τρίο “Mythos” της Ρώμης

Το Τρίο Mythos -ένα σύνολο με σπουδαίες περγαμηνές και πολλές συναυλίες στην Ευρώπη – θα πραγματοποιήσει την εμφάνιση του στην Αίθουσα Λόγου και Τέχνης του Ωδείου Καρδίτσας Κωνσταντίνος Ευθυμιάδης, με έργα Clara Wieck-Schumann (1819-1896) και Domenico Bartolucci (1917-2013).

Το τρίο της Clara Wieck-Schumann, συζύγου του γνωστού ρομαντικού συνθέτη, θεωρείται ίσως το κορυφαίο έργο της συνθέτριας. Γραμμένο το 1846 αποτελείται από 4 αντιθετικά μέρη με πολλές στιγμές βαθιάς έκφρασης, εσωστρεφούς λυρισμού, φρεσκάδας, απλότητας αλλά και μεγαλοπρέπειας.

Στη συνέχεια ο Ιταλός συνθέτης Domenico Bartolucci με το νεανικό του Τρίο σε Λα, μας μεταφέρει σε άλλο κλίμα. Γραμμένο σε 4 μέρη, σε ύφος ύστερου ρομαντισμού και μουσική γλώσσα ως επί το πλείστον τονική, χαρακτηρίζεται από μυστηριώδη ατμόσφαιρα, διάχυτο λυρισμό, απλότητα αλλά και χιούμορ.

Το Trio Mythos γεννήθηκε στη Ρώμη και αποτελείται από τρεις νέους μουσικούς (έναν Ιταλό βιολινιστα, μια Κορεάτισσα τσελίστα και έναν Έλληνα πιανίστα) που αποφοίτησαν από το Ωδείο "Santa Cecilia" της Ρώμης, και αργότερα σπούδασαν σε μεταπτυχιακό στην Accademia Nazionale di Santa Cecilia της Ρώμης (diploma di perfezionamento). Επίσης, μελέτησαν ως τρίο για ένα χρόνο στην τάξη Μουσικής Δωματίου του Trio di Parma στη Scuola di Musica di Fiesole (Φλωρεντία).

Ο καθένας από τους τρεις έχει ολοκληρώσει τις μουσικές του σπουδές στο όργανό του με μερικούς από τους μεγαλύτερους δασκάλους και ερμηνευτές: Sergio Perticaroli, Noel Flores, Tatiana Sarkissova, Camillo Grasso, Sonig Tchakerian, Felix Ayo, Giovanni Sollima, Francesco Strano.

Το τρίο έκανε το ντεμπούτο του το Μάρτιο του 2012 στην ιστορική Ακαδημαϊκή αίθουσα του Ωδείου Santa Cecilia της Ρώμης, με την τιμητική παρουσία του συνθέτη Domenico Bartolucci, του οποίου το τρίο για βιολί, τσέλο και πιάνο περιέλαβαν στο πρόγραμμα. Τον Απρίλιο του 2012, εμφανίζονται σε δύο συναυλίες στις Ηνωμένες Πολιτείες (στο φημισμένο Oberlin College και στη Ουάσιγκτον), με θερμή υποδοχή από το κοινό.

Έκτοτε, το μουσικό σύνολο πραγματοποίησε συναυλίες σε διάφορες ιταλικές πόλεις σε σημαντικούς μουσικούς συλλόγους και σε σαιζόν συναυλιών όπως: Amici della Musica di Trapani, Amici della Musica di Siracusa, Associazione "A. Mariani" (Ravenna), Associazione Musicale Etnea (Catania), Filarmonica Laudamo (Messina), Società dei concerti di Ravello (Villa Rufolo), Toscana Classica (Firenze), Σαιζόν του πανεπιστημίου Tuscia (Viterbo). Το Τρίο Mythos κλήθηκε επίσης να λάβει μέρος σε διάφορα φεστιβάλ όπως: Jeux d'art στο Tivoli (Villa d'Este), “Musica Insieme” (Panicale) κλπ. Ιδιαίτερης σημασίας ήταν η συμμετοχή στο Victoria Arts Festival 2013 (Μάλτα), του οποίου η συναυλία εγκωμιάστηκε από κριτικούς.

Προσεχείς εμφανίσεις του τρίο περιλαμβάνουν διάφορες πόλεις σε Ιταλία, τουρνέ και Αγγλία (Λονδίνο, Aylesbury, Matlock). Όσον αφορά το ρεπερτόριο του Mythos Trio, εμπλουτίζεται διαρκώς με ιδιαίτερη προσοχή σε συνθέσεις 20ου αιώνα αλλά και σύγχρονων συνθετών.

Το Σάββατο 28 Μαΐου 2016 στις 9:00 μ.μ στην Αίθουσα Λόγου και Τέχνης του Ωδείου Καρδίτσας Κωνσταντίνος Ευθυμιάδης, οι φιλόμουσοι του Ν. Καρδίτσας, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα εξαιρετικό μουσικό σύνολο στην πόλη μας, σε μια σπάνια εμφάνιση.

Είσοδος Ελεύθερη.