26/03/2013
image_print

          foto-sinadisi-z. makri-1 Την προσφορά του  Κέντρου Γυναικών Καρδίτσας στην προώθηση των γυναικείων ζητημάτων εξήρε η Γ.Γ. Ισότητας των Φύλων κ. Ζ. Μακρή, η οποία επισκέφθηκε το Δήμο Καρδίτσας, με την ευκαιρία της έναρξης υλοποίησης δράσεων παρέμβασης του Κέντρου στην εκπαιδευτική κοινότητα

            Την σημασία υλοποίησης προγραμμάτων και δράσεων που συμβάλουν στην προώθηση της ισότητας των φύλων και τη λειτουργία δομών όπως το Κέντρο Γυναικών Καρδίτσας εξήρε μεταξύ άλλων η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων κ. Ζ. Μακρή, η οποία επισκέφθηκε την Παρασκευή 22/3 την Καρδίτσα με την ευκαιρία της παρουσίασης του προγράμματος “Δράσεις Παρέμβασης του Κέντρου Γυναικών Καρδίτσας στην εκπαιδευτική κοινότητα για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας” που υλοποιεί το Κέντρο σε συνεργασία με τη Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με χρηματότηση της Γ.Γ. Ι.Φ.

            Η κ. Μακρή είχε αρχικά την ευκαιρία να συζητήσει για θέματα της αρμοδιότητάς της με τον βουλευτή κ. Σπ. Ταλιαδούρο και  τους δημάρχους Καρδίτσας, Μουζακίου, Παλαμά και Σοφάδων κ.κ. Κ. Παπαλό, Γ. Κωτσό, Κ. Πατσιαλή και Μπ. Παπαδόπουλο ενώ ακολούθησε συνέντευξη τύπου και στη συνέχεια επίσκεψή της στο Κέντρο Γυναικών, όπου ενημερώθηκε αναλυτικά για τη δράση του από τη Διοίκηση και τις εργαζόμενες και είχε συνάντηση με εκπροσώπους των γυναικείων οργανώσεων της περιοχής.

Με την ευκαιρία της συνάντησης ο κ. Παπαλός έθεσε υπ' όψιν της κ. Ζ. Μακρή το οικονομικό πρόβλημα του Κέντρου Γυναικών, ζητώντας και τη δική της στήριξη για την αντιμετώπισή του, προκειμένου να ομαλοποιηθεί και η μισθοδοσία των εργαζομένων που προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες στην τοπική κοινωνία.

Η συνέντευξη τύπου

 Ο κ. Κ. Παπαλός στην τοποθέτησή του τόνισε τα εξής:
“Με ιδιαίτερη χαρά υποδεχόμαστε στο Δημαρχείο τη Γενική Γραμματέα Ισότητας των Φύλων και αγαπητή φίλη κ. Ζέττα Μακρή, με την οποία θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, κυρίως σε ό,τι αφορά την εφαρμογή πολιτικών και την υλοποίηση δράσεων προώθησης της ισότητας των φύλων στην πράξη, ζήτημα για το οποίο ως Δημοτική Αρχή επιδεικνύουμε έμπρακτο ενδιαφέρον,  δίνοντας μάλιστα και το παράδειγμα:

Στη θέση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, όσο και στις δύο από τις 7 θέσεις αντιδημάρχων βρίσκονται γυναίκες, ενώ και η τέταρτη γυναίκα της δημοτικής μου ομάδας, θήτευσε ως αντιδήμαρχος την προηγούμενη διετία. Γυναίκα είναι και η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης, του Κέντρου Ορίζοντες και οι Πρόεδροι των δύο Δημοτικών Κοινοτήτων του Δήμου μας!

Ως Δήμος Καρδίτσας με πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου προχωρήσαμε στη συγκρότηση Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας, ενώ πριν λίγους μήνες υπογράψαμε μαζί με άλλους Δήμους της χώρας την  Ευρωπαϊκή Χάρτα για την Ισότητα των Φύλων στις Τοπικές Κοινωνίες αναλαμβάνοντας την υποχρέωση να καταρτίσουμε Πρόγραμμα Δράσης για την προαγωγή της Ισότητας, στο οποίο θα καθορίζονται οι προτεραιότητες, οι ενέργειες και τα μέσα για την επίτευξη του σκοπού αυτού.

Στην προσπάθειά μας αυτή έχουμε την τύχη να  διαθέτουμε  το Κέντρο Γυναικών Καρδίτσας, – φυσικά με γυναίκα Πρόεδρο…- μια  πρωτοπόρα και μοναδική σε επίπεδο χώρας Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΟΤΑ,στο οποίο λειτουργούν:

            – Τμήμα προώθησης της γυναικείας απασχόλησης και υποστήριξης της γυναικείας επιχειρηματικότητας

            -Τμήμα υποστήριξης γυναικών που υφίστανται βία και άλλων ευπαθών ομάδων του νομού Καρδίτσας

            – Χώρος Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και

            – Βρεφικός Σταθμός

Το Κέντρο Γυναικών υλοποιεί ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες και  προγράμματα που στόχο έχουν την προώθηση των ίσων ευκαιριών, την καταπολέμηση των διακρίσεων και ανισοτήτων σε σχέση με την αγορά εργασίας, την ενθάρρυνση της κατάργησης του επαγγελματικού διαχωρισμού,καθώς και το συνδυασμό επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής.

Επίσης  προγράμματα που αποσκοπούν στην ενημέρωση και ενεργοποίηση των πολιτών σε θέματα κοινωνικών ανισοτήτων εις βάρος των γυναικών, την ευαισθητοποίηση και την δραστηριοποίηση σε θέματα βίας εις βάρος των γυναικών, εφήβων και παιδιών και τέλος τη διάδοση ορθών πρακτικών για την πραγματοποίηση των παραπάνω.

Ένα τέτοιο πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από την Γενική Γραμματεία Ισότητας από το ΕΣΠΑ και υλοποιείται από το Κέντρο Γυναικών σε συνεργασία με τη Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είναι και οι “Δράσεις Παρέμβασης του Κέντρου Γυναικών Καρδίτσας στην εκπαιδευτική κοινότητα για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας”  το οποίο έχουμε τη χαρά να παρουσιάζουμε σήμερα παρουσία της Γενικής Γραμματέως,.”

            Ο  κ. Σπ. Ταλιαδούρος καλωσόρισε την κ. Μακρή, τη συνεχάρη για τις προσπάθειές της από τη θέση που??????????????????????????????? κατέχει για την προώθησης της ισότητας των φύλων και χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικά τα προγράμματα και τις δράσεις που υλοποιεί, τα οποία έχουν έντονο κοινωνικό χαρακτήρα και αμβλύνουν κοινωνικά προβλήματα.

            Η κ. Ζετ. Μακρή στην τοποθέτησή της, αφού έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή στα ζητήματα της γυναικείας χειραφέτησης, επισημαίνοντας οτι παρά τα σημαντικά βήματα που έγιναν, “ο δρόμος παραμένει μακρύς”, εξέφρασε την χαρά της που βρίσκεται στην Καρδίτσα η οποία είναι μια πόλη που όπως τόνισε χαρακτηριστικά έχει καταγράψει αποτελέσματα στα γυναικεία ζητήματα.

“Είναι σημαντικό ότι εδώ στην Καρδίτσα ξεκίνησε να λειτουργεί το Κέντρο Γυναικών που έχει γράψει ιστορία εικοσαετίας. Δεν ήταν ένα ευκαιριακό πυροτέχνημα. Είναι μια κοινωνική δομή που μπορεί να προσμετρηθεί στα καλά του κοινωνικού κράτους και της οργανωμένης, υποψιασμένης κοινωνίας.  

Θεωρώ θετικό το ότι οι κάτοικοι αυτής εδώ της πόλης, αυτού του νομού αντιληφθήκατε ότι υπάρχουν τρόποι να ενισχυθούν οι δομές, με κοινοτικά κονδύλια. Το έργο του Κέντρου Γυναικών Καρδίτσας είναι διαχρονικό και συμβάλλει στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και της καθημερινής ζωής των γυναικών.

Θέλω να επικεντρώσω στην μεγάλη σημασία που έχει το Κέντρο Γυναικών Καρδίτσας για τις γυναίκες. Πέρα άλλων δράσεων χαιρετίζω τις ενέργειες για τη στήριξη θυμάτων βίας. Μόνο πέρσι 200 γυναίκες ζήτησαν βοήθεια για να χειριστούν ζητήματα ξυλοδαρμού.  

Το Κέντρο με το εξειδικευμένο προσωπικό μπορεί να αλλάξει τις ζωές των ανθρώπων, μπορεί ακόμη και σήμερα, σε μια δύσκολη εποχή να μετατρέψει μια δυστυχισμένη ζωή σε μια κανονική ζωή.

Θέλω να σταθώ και σε άλλες ενέργειες, τις οποίες θεωρώ σημαντικές και για τις οποίες διαπιστώνω ότι υπάρχει κινητικότητα. Εννοώ το πρόγραμμα στα σχολεία, «Δράσεις παρέμβασης του Κέντρου Γυναικών Καρδίτσας, στην εκπαιδευτική κοινότητα, για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας».  

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε ο Σύλλογος Γυναικών Καρδίτσας. Χαιρετίζω την πρωτοβουλία του συλλόγου να παρουσιάσει στους μαθητές της τρίτης λυκείου μια σύντομη ιστορική αναδρομή σχετική με την Ημέρα της Γυναίκας, το γυναικείο ζήτημα και το γυναικείο κίνημα. Χαιρετίζω την πρωτοβουλία να συνομιλήσουν με τα παιδιά.   

Οι πρωτοβουλίες στα σχολεία για ζητήματα φύλων δεν είναι μια αγωνία της Καρδίτσας. Απασχολούν όλη την Ευρώπη. Πριν από λίγες ημέρες το Ευρωκοινοβούλιο με ψήφισμά του, αναγνώρισε ότι συγκεκριμένες πολιτικές και νομοθετικές παρεμβάσεις είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση των στερεοτύπων των φύλων.

Για να αυξηθεί η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας και στα κέντρα λήψης αποφάσεων, τονίστηκε ότι πρέπει να εξαφανιστούν τα στερεότυπα  στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση επειδή επηρεάζουν την αντίληψη των μικρών παιδιών και των νέων για το πώς οι άνδρες και οι γυναίκες πρέπει να συμπεριφέρονται.

Όλα τούτα τα αγωνιστικά υπέρ των γυναικών για ορισμένους ίσως ακούγονται ως πολυτέλειες. Ο ελληνικός λαός έχει τον οικονομικό καημό του, λένε και η χειραφέτηση είναι θέμα πολυτελείας. Αυτό είναι πέρα για πέρα λάθος.

Η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο σε όλα τα επίπεδα, οικονομικά, πολιτικά, κοινωνικά. Η ελληνική κοινωνία απεγκλωβίζεται από ξεπερασμένες αντιλήψεις και προχωρά σταθερά προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης και της προόδου.

 Η προσαρμογή είναι σίγουρα δύσκολη κυρίως λόγω του νέου οικονομικού τοπίου. Οι νέες οικονομικές συνθήκες, ωστόσο, δεν θα πρέπει να λειτουργήσουν ανασταλτικά ως προς την επίτευξη των στόχων για την ισότητα των φύλων.

Όταν αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματα των γυναικών δεν κάνουμε τίποτα περισσότερο από το να υπερασπιζόμαστε τις αρχές της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας. Σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Ο αγώνας για να αποκτήσει το ήμισυ του πληθυσμού τα δικαιώματά του και να συμμετέχει ενεργά σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δράσης.

Έχουν γίνει πολλά τις τελευταίες δεκαετίες αλλά ο στόχος για την πλήρη ισότητα των φύλων παραμένει ανεκπλήρωτος. Γι αυτό άλλωστε βρίσκομαι μαζί σας, γι αυτό υπάρχει ακόμη η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, επειδή ο στόχος παραμένει ανεκπλήρωτος

Θέλω να πω σε όλες και σε όλους ότι οι δικές σας ενέργειες είναι που αλλάζουν το τοπίο στα ζητήματα της γυναίκας. Εσείς παρεμβαίνετε στα κύτταρα, εσείς έχετε επαφή με τον άνθρωπο, με την οικογένεια, με την κοινότητα. Ο δικός μου ρόλος είναι να σας βοηθώ. Ο δικός μου ρόλος είναι να στηρίζω κάθε πρωτοβουλία, να προτείνω εναλλακτικές λύσεις, να ενθαρρύνω τις καινοτόμες ιδέες, να δείχνω τρόπους για οικονομική αυτονομία.

Το γραφείο μου είναι ανοιχτό σε κάθε πρωτοβουλία που βοηθά την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, που συμβάλλει στην εξάλειψη της βίας, που αγωνίζεται για μια ισόνομη κοινωνία.

???????????????????????????????Δεν με ενδιαφέρει η κομματική προέλευση των προσώπων που δραστηριοποιούνται σε ζητήματα χειραφέτησης. Ας συμβάλλει ο φορέας στη χειραφέτηση κι ας καρπωθεί  τα αποτελέσματα. Δεν βρίσκομαι εδώ για να έχω κάποιο προσωπικό πολιτικό όφελος αλλά για να διαβεβαιώσω ότι σας βλέπω όλους ως συμμάχους και συναγωνιστές. Τα γυναικεία θέματα είναι θέματα όλων μας.” κατέληξε η κ. Μακρή, η οποία αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα “Δράσεις Παρέμβασης του Κέντρου Γυναικών Καρδίτσας στην εκπαιδευτική κοινότητα για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας” ωφελούμενοι του οποίου είναι:

-Μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ Τάξης των γυμνασίων και της Α΄ τάξης των Λυκείων της πόλης αλλά και μαθητές/τριες αντίστοιχων σχολικών τάξεων των τριών Περιφερειακών Δήμων (Μουζακίου, Παλαμά και Σοφάδων) του Νομού Καρδίτσας, ηλικίας 15-16 ετών

 -Εκπαιδευτικοί – άνδρες και γυναίκες- της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

 -Γονείς και κηδεμόνες των παιδιών που θα συμμετάσχουν στην παρέμβαση

 Οι δράσεις του προγράμματος ωστόσο θα «εμπλέξουν» στη διαδικασία υλοποίησης τους κοινωνικούς επιστήμονες του φορέα, ειδικούς σε θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας, καθώς και ανθρώπους από τα τοπικά μέσα επικοινωνίας.

 Η διάρκεια του προγράμματος είναι δύο χρόνια.

 Βασικός στόχος του Σχεδίου Δράσης είναι η προώθηση της ισότητας των φύλων, η ευαισθητοποίηση και η ενεργή εμπλοκή των εφήβων σε δράσεις πρόληψης κάθε μορφής βίας μεταξύ των δύο φύλων, ενώ παράλληλα περιλαμβάνονται δράσεις ενημέρωσης και ενεργοποίησης της εκπαιδευτικής κοινότητας του Νομού, ώστε να αντιμετωπίζουν κατάλληλα φαινόμενα βίας στο σχολικό περιβάλλον και να παραπέμπουν στοχευμένες περιπτώσεις στους αρμόδιους φορείς πρόληψης και αντιμετώπισης αντικοινωνικών συμπεριφορών.

             Η Πρόεδρος του Κέντρου Γυναικών Καρδίτσας κ. Δημ. Κανούτα ευχαρίστησε την κ. Μακρή για τα θερμά της λόγια και την έμπρακτη στήριξή της προς το Κέντρο, καθώς και για την άψογη συνεργασία της δομής με την Γενική Γραμματεία Ισότητας για την υλοποίηση του προγράμματος

            Η εκπρόσωπος της Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Φεβ.  Καραγιάννη ευχαρίστησε εκ μέρους του Δ/ντη Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Θωμ. Καρανίκα, -ο οποίος δεν μπόρεσε να παραβρεθεί λόγω της συμμετοχής του σε σεμινάρια στελεχών της εκπίαιδευσης- την κ. Μακρή για τη στήριξη και συμπαράστασή της στην υλοποίησης της συγκεκριμένης δράσης. Επισήμανε επίσης οτι είναι δεδομένη η ευαισθησία της εκπαιδευτικής κοινότητας τόσο για θέματα ισότητας των δύο φύλων, όσο και για θέματα αντιμετώπισης φαινομένων βίας στο σχολικό περιβάλλον.” Είμαστε αρωγοί αυτής της προσπάθειας και αναμένουμε με ενδιαφέρον τα θετικά αποτελέσματα αυτής της δράσης”