25/09/2014
image_print

Την πολιτική βούληση και την αποφασιστικότητα της Δημοτικής Αρχής να προστατεύσει με συγκεκριμένες άμεσες παρεμβάσεις το δημόσιο χώρο από φαινόμενα αυθαιρεσίας τόνισε ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Φωτ. Αλεξάκος

Την πολιτική βούληση και την αποφασιστικότητα της Δημοτικής Αρχής να προστατεύσει με συγκεκριμένες  παρεμβάσεις το δημόσιο χώρο από φαινόμενα αυθαιρεσίας, υπογράμμισε ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Φωτ. Αλεξάκος στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, όπου ανακοίνωσε μια σειρά άμεσων ενεργειών που δρομολογήθηκαν. Ειδικότερα ο κ. Αλεξάκος τόνισε τα εξής:

“Μια από τις βασικές προτεραιότητες της Δημοτικής μας Αρχής, για την οποία δεσμευτήκαμε προεκλογικά έναντι των δημοτών είναι να δρομολογήσουμε και να υλοποιήσουμε παρεμβάσεις που θα συντείνουν στην βελτίωση της  καθημερινής λειτουργία της πόλης και κατ' επέκταση στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Παρεμβάσεις που δεν έχουν οικονομικό κόστος για το Δήμο, αλλά απαιτούν κυρίως δύο βασικά στοιχεία:

– Πρώτον, πολιτική βούληση για την υλοποίησή τους, την οποία ως Δημοτική Αρχή έχουμε και

– Δεύτερον, την κοινωνική αποδοχή που είμαι βέβαιος ότι θα εξασφαλίσουμε, καθώς οι παρεμβάσεις αυτές δεν απηχούν μόνο τη δική μας αντίληψη για τον δημόσιο χώρο, αλλά αποτελούν πρωτίστως απαίτηση της ίδιας της τοπικής κοινωνίας.

Είναι γεγονός ότι η εικόνα της πόλης της Καρδίτσας και ιδιαίτερα του κέντρου δεν είναι αυτή που όλοι θα θέλαμε, καθώς μικρές ή μεγάλες αυθαιρεσίες μιας μικρής μερίδας συμπολιτών, κυρίως επαγγελματιών, δυσχεραίνουν την προσβασιμότητα, τη δυνατότητα δηλαδή που δίνεται σε κάθε συμπολίτη ή επισκέπτη να κινείται με ανεξαρτησία, άνεση, ασφάλεια και αυτονομία σε όλους τους χώρους, αλλά και υποβαθμίζουν αισθητικά την πόλη.

Ως Δημοτική Αρχή έχουμε υποχρέωση να παρέμβουμε για την εξάλειψη ή έστω τον δραστικό περιορισμό τέτοιων αυθαιρεσιών και την καλύτερη οργάνωση της καθημερινής λειτουργίας της πόλης, διασφαλίζοντας στοιχειώδη δικαιώματα των πολιτών και δημιουργώντας  συνθήκες βιώσιμης αστικής ανάπτυξης. Και αυτό είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ξεκινώντας άμεσα από τα παρακάτω:

1. Προστασία των κοινόχρηστων χώρων

Από τις πρώτες ημέρες της θητείας μας, είχαμε διαδοχικές επαφές με τη Διοίκηση της Ένωσης Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής και τους επαγγελματίες του κλάδου, επιδιώκοντας τη συνεργασία στη βάση της αμοιβαίας τήρησης των υποχρεώσεων που έχουμε  απέναντί τους, αλλά και αυτοί έναντι του Δήμου και του συνόλου των πολιτών.

-Στο πλαίσιο αυτό με επιστολή μας προς τον Υπουργό Εσωτερικών ζητήσαμε την παράταση της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους Δήμους, ως το τέλος του έτους, – και έχουμε τη διαβεβαίωση ότι θα γίνει- ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όσους επαγγελματίες του κλάδου δεν μπόρεσαν για διάφορους λόγους να ρυθμίσουν τις οφειλές τους ως τον περασμένο Αύγουστο, να το κάνουν τώρα, ώστε να ξεκινήσουμε μια νέαυγιή σχέση μαζί τους.

-Καταστήσαμε σαφές ότι δεν θα ανεχθούμε αυθαίρετες καταλήψεις κοινοχρήστων χώρων. Η έκταση που θα καταλαμβάνουν τα τραπεζοκαθίσματα που θα αναπτύσσουν, καθώς και ο αριθμός τους, -αφού προηγουμένως οι επαγγελματίες θα εκπληρώνουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις στο Δήμο- θα καθορίζεται με βάση την άδεια λειτουργίας και δεν θα ξεπερνά τους οριοθετημένους χώρους.

-Δεν θα επιτραπούν επίσης αυθαιρεσίες με προπετάσματα, ζαρντινιέρες και άλλα αντικείμενα που περιορίζουν την προσβασιμότητα των πολιτών.

Γενικότερα είμαστε αποφασισμένοι να τηρήσουμε τον εγκεκριμένο από το Δημοτικό Συμβούλιο Κανονισμό Παραχώρησης Κοινοχρήστων Χώρων του Δήμου.

2. Σεβασμός στους πεζόδρομους

Τήρηση του ωραρίου εφοδιασμού των καταστημάτων: Ένα ζήτημα που είμαστε αποφασισμένοι να διευθετήσουμε, γιατί πιστεύουμε ότι δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία της πόλης, εγκυμονώντας κινδύνους ατυχημάτων είναι ο εφοδιασμός των καταστημάτων και ιδιαίτερα αυτών που βρίσκονται σε πεζοδρόμους, που σήμερα γίνεται σχεδόν όλες τις ώρες της ημέρας.

Όπως συζητήσαμε και με τη Διοίκηση του Επιμελητηρίου σε συνάντηση που είχαμε πρόσφατα πρέπει αφ' ενός μεν να τηρηθεί πιστά το ωράριο των πεζοδρόμων που είναι 7.00 με 10.30 π.μ. και 16.00 με 17.00 και αφ' ετέρου αυτός  να γίνεται από μικρά οχήματα.

3. Αυθαίρετες καταλήψεις οδοστρώματος

Ένα φαινόμενο  που παρατηρείται έντονο στην πόλη μας είναι οι αυθαίρετες καταλήψεις του οδοστρώματος από εμπορεύματα που αναπτύσσουν εμπορικά καταστήματα ή άλλα αντικείμενα κατάληψης χώρων για τη στάθμευση οχημάτων. Είναι τριτοκοσμικές εικόνες που δεν συνάδουν με το προφίλ μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής πόλης. Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε τέλος σ' αυτό το φαινόμενο με τη συνεργασία όλων των επαγγελματιών και σε όποιες περιπτώσεις αυτή η συνεργασία δεν υπάρξει θα επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις.

4. Αφισοκόλληση

Η αφισοκόλληση και η αφισορύπανση που παρατηρείται στην πόλη συνιστά υποβάθμιση της αισθητικής της, αλλά και της καθαριότητας. Δεν μπορεί ο καθένας να κολλάει αφίσες, σε όποιο σημείο της πόλης θέλει και χωρίς μάλιστα να μεριμνά για την αποκαθήλωσή τους. Θα πρέπει να μπει μια τάξη σε όλη αυτή τη διαδικασία διαφήμισης εκδηλώσεων και επιχειρήσεων και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε άμεσα, εφαρμόζοντας την ισχύουσα νομοθεσία, καθορίζοντας συγκεκριμένους χώρους, όπου θα μπορεί κανείς να διαφημίζεται σε σταθερά ή κινητά πλαίσια που θα τοποθετήσουμε τηρώντας τους σχετικούς όρους και προϋποθέσεως.

5. Ελεγχόμενη στάθμευση

Αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι μετά την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας ατόνησε μεταξύ άλλων και η εφαρμογή της ελεγχόμενης στάθμευσης στο κέντρο της πόλης που μπορεί ως μέτρο να παραμένει σε ισχύ, αλλά στην πράξη έχει περιέλθει σε πλήρη αδράνεια.

Ποιες είναι όμως οι επιπτώσεις από την ανεξέλεγκτη στάθμευση;

α) Η μη λειτουργία της αγοράς. Οι ντόπιοι καταναλωτές θέλοντας να ψωνίσουν προϊόντα που απαιτούν αυτοκίνητο αφού δεν βρίσκουν θέση να παρκάρουν, δεν επιλέγουν την αγορά της πόλης μας και αναβάλλουν την αγορά μέχρι να βρεθούν σε πολυκατάστημα κυρίως της Λάρισας που διαθέτει πάρκιγκ.

β) Η δυσκολία στην προσβασιμότητα. Με το παρκάρισμα στις γωνίες των πεζοδρομίων γίνεται ανέφικτη η πρόσβαση των ΑΜΕΑ καθώς και των μητέρων με καροτσάκια. Η έλλειψη σεβασμού σε αυτά τα άτομα από ηθικής πλευράς είναι πολύ σημαντικότερη από οποιαδήποτε άλλη επίπτωση.

γ) Η ακύρωση των ποδηλατοδρόμων. Με τη στάθμευση στις απολήξεις των ποδηλατοδρόμων ακυρώνεται η λειτουργία τους καθώς αναγκάζονται ηλικιωμένα άτομα με φορτωμένα ποδήλατα να κατεβαίνουν στο οδόστρωμα με κίνδυνο να αυτοτραυματισμούν ή να παρασυρθούν από διερχόμενα οχήματα.

δ) Οι φθορές στις πλατείες. Η εικόνα των γεμάτων πλατειών με σταθμευμένα αυτοκίνητα ιδίως αργά το βράδυ είναι απογοητευτική. Οι πλατείες που δεν σχεδιάστηκαν για να δέχονται αυτά τα φορτία υπόκεινται σε φθορές.

Παράλληλα η εφαρμογή του μέτρου, ενισχύει τη χρήση του ποδηλάτου και απελευθερώνει το κέντρο από τα αυτοκίνητα.

Προχωράμε άμεσα στην ενεργοποίηση του μέτρου της ελεγχόμενης στάθμευσης, όπως έχουμε υποχρέωση με βάση της αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων, σε πρώτη φάση με τους ισχύοντες όρους, τους οποίους θα επαναπροσδιορίσουμε στην πορεία μέσα από μια διαδικασία διαβούλευσης με φορείς και πολίτες, ώστε να είναι φιλικότερη προς αυτούς. Από την ερχόμενη εβδομάδα τα περίπτερα θα εφοδιαστούν με  νέες κάρτες στάθμευσης, τις οποίες θα προμηθεύονται οι πολίτες για να τις τοποθετούν στα οχήματά τους. Παράλληλα θα ξεκινήσουμε καμπάνια ενημέρωσης του κοινού, διαρκείας 20 ημερών με έντυπο υλικό που θα υπενθυμίζει στους οδηγούς τις υποχρεώσεις τους, όσον αφορά τη στάθμευση στο κέντρο της πόλης.

Με την πάροδο αυτού του χρόνου θα υπάρχει αυστηρή τήρηση της ελεγχόμενης στάθμευσης χωρίς καμία παρέκκλιση, με συνέχιση της ενημερωτικής εκστρατείας και της διαβούλευσης. Στόχος μας είναι η δημιουργία κοινωνικής συνείδησης και συνευθύνης, με προβολή των ωφελειών και διευκολύνσεων που προκύπτουν στην καθημερινότητά μας από την τήρηση των κανόνων μιας ευνομούμενης κοινωνίας.

Έλεγχος εφαρμογής των μέτρων

Η εφαρμογή όλων των παραπάνω απαιτούν και τον συνεχή έλεγχο από την πλευρά μας.

Για το σκοπό αυτό έχουμε δρομολογήσει τα εξής:

– Προωθούμε τη σύσταση Τμήματος Ελέγχου Κοινοχρήστου Χώρου  με αρμοδιότητες την εποπτεία των κοινοχρήστων χώρων και την εφαρμογή της ελεγχόμενης στάθμευσης.

– Έχουμε ήδη συνεννοηθεί με την Αστυνομική Δ/νση Καρδίτσας και συμφωνήσαμε να διατίθενται καθημερινά άτομα, τα οποία θα ελέγχουν την εφαρμογή των μέτρων. Οφείλω να επισημάνω ότι η μέχρι τώρα συνεργασία μας με την Αστυνομική Δ/νση  είναι άψογη και είμαστε βέβαιοι ότι θα συνεχιστεί και στο μέλλον.

Ο έλεγχος της εφαρμογής όσων προανέφερα, όσο εντατικός και αυστηρός κι αν είναι, δεν θα έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, αν οι πολίτες, εμείς οι ίδιοι δηλαδή δεν στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια, δεν αναγνωρίσουμε και  δεν αναλάβουμε τις δικές μας υποχρεώσεις έναντι του Δήμου και των συμπολιτών μας, δεν σεβαστούμε τους κανονισμούς και τους κανόνες της ομαλής λειτουργίας της πόλης που ζούμε και δραστηριοποιούμαστε επαγγελματικά.

Γι' αυτό ζητάμε την ευαισθητοποίηση και την συνεργασία όλων των δημοτών, για ένα νέο ξεκίνημα στη σχέση μας με την πόλη και το δημόσιο χώρο ώστε να αναβαθμίσουμε την ποιότητα της ζωής μας.