«Πρόσφυγες: Από τη Μικρασιατική καταστροφή ως τις μέρες μας»

20/12/2021
image_print

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή το θέμα του 8ου Πανελλήνιου Συνεδρίου που θα γίνει στην Καρδίτσα

«Πρόσφυγες: Από τη Μικρασιατική καταστροφή ως τις μέρες μας»

Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα την Μικρασιατική Καταστροφή διοργανώνουν από κοινού το Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ», το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ο Δήμος Καρδίτσας, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων. Το συνέδριο έχει τίτλο «Πρόσφυγες: Από τη Μικρασιατική καταστροφή ως τις μέρες μας». Οι εργασίες του θα διεξαχθούν στην πόλη της Καρδίτσας το τριήμερο 16, 17 και 18 Σεπτεμβρίου 2022.

Τον Σεπτέμβριο του 2022 συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή, ένα σημείο καμπής για την εξέλιξη του νεοελληνικού κράτους. Σημειώθηκε μαζική μετακίνηση και ανταλλαγή πληθυσμών, που διαμόρφωσαν νέα δεδομένα. Στόχος του 8ου Πανελλήνιου Συνεδρίου είναι να αναδείξει πτυχές αυτών των καθοριστικών γεγονότων και να προσπαθήσει να κατανοήσει όσα συνέβησαν τότε, τα οποία προκάλεσαν μεγάλο αριθμό ανθρώπινων απωλειών, στοίχειωσαν τη συλλογική μνήμη και άλλαξαν τον χαρακτήρα και την εξέλιξη του νέου ελληνικού κράτους. Επίσης, με αφετηρία το επετειακό έτος, το συνέδριο θα επιχειρήσει να θέσει στη διαχρονία του το προσφυγικό ζήτημα, σε όλες τις διαστάσεις του.

Ενδεικτικές θεματικές του 8ου Πανελλήνιου Συνεδρίου:

Το συνέδριο θα διεξαχθεί στα ελληνικά και απευθύνεται σε:

Όποιοι επιθυμούν να πάρουν μέρος ως ομιλητές με μία 20/λεπτη ανακοίνωση παρακαλούμε να επικοινωνούν με την κ. Βάσω Κοζιού στο Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» Καρδίτσας Βασιλικής Μετάξη 7, τ.κ. 43100, Καρδίτσα, τηλ. 2441072337, κιν. 6938749249, ηλεκτρονική διεύθυνση: koziou51@gmail.com.