Προσεγγίζοντας τη σχολική βία και τον εκφοβισμό μέσα από τη ματιά της πρόληψης

01/04/2014
image_print

Χαιρετισμός του Δημάρχου Καρδίτσας στην ημερίδα “Προσεγγίζοντας τη σχολική βία και τον εκφοβισμό μέσα από τη ματιά της πρόληψης”
 

Θέλω να συγχαρώ την Περιφερειακή Δ/νση Εκπαίδευσης, το Παρατηρητήριο για την Πρόληψη της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού, το Δίκτυο Πρόληψης σχολικής βίας ν. Καρδίτσας και τις Δ/νσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Καρδίτσας για την πρωτοβουλία τους να διοργανώσουν την σημερινή ημερίδα για ένα θέμα που μας αφορά όλους.

Είναι γεγονός οτι το φαινόμενο του ενδοσχολικού εκφοβισμού και της βίας –γνωστό ως «bullying»– εκδηλώνεται όλο και πιο ανησυχητικά σε όλο και περισσότερα σχολεία στην Ευρώπη και την Ελλάδα, η οποία δυστυχώς βρίσκεται πολύ ψηλά στην κατάταξη των χωρών που το φαινόμενο βρίσκεται σε έξαρση. 

Με όποια μορφή κι αν εκδηλώνεται, δηλαδή με σωματική, λεκτική, σεξουαλική, ψυχολογική ακόμα και ηλεκτρονική-διαδικτυακή βία, το φαινόμενο αυτό συνιστά σοβαρή απειλή για την ψυχική και σωματική υγεία των μαθητών.

Ας μην γελιόμαστε: θύματα και θύτες είναι παιδιά «πιασμένα στα δίχτυα» της ίδιας νοσηρής και επικίνδυνης κατάστασης.

Όλοι οι μαθητές έχουν δικαίωμα να εκπαιδεύονται σε σχολικό περιβάλλον απαλλαγμένο από βία και εκφοβισμό και για τη δημιουργία αυτού του περιβάλλοντος χρειάζεται να προσπαθήσουμε όλοι και πρωτίστως οι φορείς της εκπαίδευσης.

Ως Δήμος Καρδίτσας, λαμβάνοντας τα μηνύματα της τοπικής κοινωνίας και  έχοντας πάντα στενή συνεργασία με τους τοπικούς φορείς της εκπαίδευσης, καθώς και με το  Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Πρόταση Κοινωνικής Παρέμβασης», αναλάβαμε πριν λίγους μηνες την πρωτοβουλία για τη δημιουργία Δικτύου Πρόληψης στη Σχολική Κοινότητα, πρωτοβουλία που αγκάλιασε η Περιφερειακή Δ/νση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας

Στο Δίκτυο συμμετέχουν οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  νομού Καρδίτσας, οι Σχολικοί σύμβουλοι Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και οι Πρόεδροι Σχολικών Επιτροπών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ το δίκτυο είναι ανοικτό και σε κάθε άλλο φορέα   που κρίνεται ότι μπορεί να ενισχύσει τους σκοπούς και στόχους του.

 Συντονιστές του Δικτύου είναι το Παρατηρητήριο Πρόληψης της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού Περιφερειακής Δ/νσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας και το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Καρδίτσας «Πρόταση Κοινωνικής Παρέμβασης”,

Το Δίκτυο κινείται σε τρεις άξονες: 1) πρόληψη της σχολικής βίας και του σχολικού εκφοβισμού, 2) πρόληψη της εξάρτησης από ουσίες   και 3) πρόληψη της εξάρτησης από το διαδίκτυο και σκοπός τους είναι να λειτουργήσει υποστηρικτικά προς τη σχολική κοινότητα και ιδιαίτερα προς τους εκπαιδευτικούς.

Αυτοί γνωρίζουν καλύτερα απ' όλους την τάξη τους και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε παιδιού και του οικογενειακού του περιβάλλοντος, γι' αυτό και ο ρόλος τους σ' αυτή την προσπάθεια είναι κυρίαρχος. 

Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες της ημερίδας.