Προωθείται η χρήση φυσικού αερίου σε σχολικές μονάδες του Δήμου Καρδίτσας

26/03/2014
image_print

Υπογράφηκε από το Δήμαρχο Καρδίτσας κ. Κ. Παπαλό η σύμβαση για την κατασκευή   των εσωτερικών εγκαταστάσεων και την αντικατάσταση των καυστήρων

Την σύνδεση σχολικών συγκροτημάτων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με το δίκτυο φυσικού αερίου, προωθεί ο Δήμος Καρδίτσας, με στόχο τη μείωση του κόστους θέρμανσής τους και την εξοικονόμηση πόρων για άλλες ανάγκες των σχολείων.
Ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Κων. Παπαλός , παρουσία του αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολεοδομίας κ. Φιλ. Κωτούλα, των Προέδρων των Σχολικών Επιτροπών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ.κ. Ι. Ζορμπά και Νικ. Καραγιάννη αντίστοιχα και του Δ/ντη Τεχνικών Υπηρεσιών του  Δήμου κ. Β. Ελευθερίου υπέγραψε την Τετάρτη 26/3 τη σύμβαση του έργου κατασκευής  των εσωτερικών εγκαταστάσεων και την αντικατάσταση των καυστήρων πετρελαίου με καυστήρες φυσικού αερίου, προυπολογισμού 144.000 €.
Τα σχολικά συγκροτήματα, όπου θα γίνουν οι εργασίες είναι:

  1. 3ο & 13ο Δημοτικό Σχολείο ,3ο, 13ο,21ο, & 37ο Νηπιαγωγεία
  2. 6ο  Δημοτικό Σχολείο –  6ο  Νηπιαγωγείο
  3. 7ο  Δημοτικό Σχολείο – 7ο & 23ο  Νηπιαγωγείο
  4. 10ο Δημοτικό Σχολείο & 10ο Νηπιαγωγεία  
  5. Ειδικό Σχολείο
  6. 1ο Γυμνάσιο
  7. 4ο Γυμνάσιο – 4ο Λύκειο
  8. 6ο Γυμνάσιο

Τεχνική περιγραφή εγκατάστασης
Η εγκατάσταση για κάθε κτίριο, περιλαμβάνει τα εξής:

Οι καυστήρες φυσικού αερίου θα διαθέτουν επαρκή ισχύ ώστε να καλύπτει την θερμική ισχύ του υπάρχοντος Λέβητα, θα είναι υψηλού βαθμού απόδοσης, καθαρής καύσης, χαμηλού επίπεδου θορύβου και με ευκολία στη συντήρηση,
Για την τοποθέτηση των συσκευών αερίου, θα τηρηθούν οι γενικοί κανόνες ασφαλείας σε ότι αφορά την θέση τους στο κτίριο, τις αποστάσεις των εξωτερικών επιφανειών της συσκευής από τα δομικά στοιχεία και τις απαιτήσεις αερισμού και απαγωγής καυσαερίων.
Επίσης θα ληφθούν τα μέτρα πυροπροστασίας που προβλέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Δήλωση Δημάρχου

Ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Κων. Παπαλός δήλωσε σχετικά με το έργο:
“ Με το έργο της κατασκευής των δικτύων εσωτερικών εγκαταστάσεων σε σχολικά κτίρια του Δ. Καρδίτσας προωθούμε τη σύνδεσή τους με το δίκτυο του φυσικού αερίου, με το οποία σταδιακά συνδέουμε και άλλα δημοτικά κτήρια, -όπως κάναμε και με το Κολυμβητήριο, – στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειάς μας  για ορθολογική διαχείριση και εξοικονόμηση πόρων.
Παράλληλα αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμη χρηματοδοτική πηγή,  προωθούμε την ενεργειακή αναβάθμιση του 2ου Δημ. Σχολείου και του συγκροτήματος του 2ου & 5ου Γυμνασίου και 2ου Λυκείου υποβάλλοντας σχετικές προτάσεις στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη»  του ΥΠΕΚΑ.
Ευελπιστούμε οτι με τις παραπάνω παρεμβάσεις, αλλά και αυτές που σχεδιάζουμε για το προσεχές διάστημα πέρα από τα περιβαλλοντικά οφέλη θα επιτύχουμε και μια σημαντική εξοικονόμηση πόρων.
Πόροι που θα αξιοποιηθούν για την ικανοποίηση άλλων αναγκών των σχολείων μας που βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας ”