Πρόγραμμα θεραπευτικής ιππασίας υλοποιεί το «Θεοδωρίδειο Κέντρο «Ορίζοντες»

20/06/2023
image_print

Το «Θεοδωρίδειο Κέντρο – Ορίζοντες» του Δήμου Καρδίτσας υλοποιεί πρόγραμμα Θεραπευτικής Ιππασίας – Ιπποκομίας, για τους νέους του Κέντρου το οποίο θα γίνεται δύο φορές την εβδομάδα και θα έχει διάρκεια μέχρι τέλη Οκτώβρη. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα με την κα. Φωτεινή Γκιώνη Θεραπεύτρια – Γυμνάστρια Ειδικής Αγωγής με εξειδίκευση στη θεραπευτική Ιππασία. Το πρόγραμμα παρέχεται δωρεάν στους νέους του Κέντρου και καλύπτεται εξ ολοκλήρου από το «Θεοδωρίδειο Κέντρο – Ορίζοντες» από χρηματοδότηση που πήρε το Κέντρο ως προνομιακός φορέας από την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Το πρόγραμμα υλοποιείται στο ειδικά διαμορφωμένο χώρο Ιππασίας που διαθέτει ο «Φιλόνεικος» , έναν προσεγμένο χώρο με όλα τα απαραίτητα που χρειάζεται κανείς για την Ιππασία.

Στην έναρξη του προγράμματος παραβρέθηκε και ο Πρόεδρος του Κέντρου κ. Γεώργιος Μάττας ο οποίος είναι πάντα δίπλα στους νέους του Κέντρου και σε όλες τις δράσεις που υλοποιούνται. Ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Β. Τσιάκος από την πλευρά του αφού ενημερώθηκε για το πρόγραμμα, δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος από την συστηματική δουλειά που γίνεται στο Κέντρο, το οποίο με επικεφαλής τον πρόεδρο του κ. Μάττα και τα άλλα μέλη της διοίκησης, αλλά και κυρίως με την εργώδη προσπάθεια των στελεχών του, προσφέρουν αναντικατάστατες υπηρεσίες.

Λίγα λόγια το πρόγραμμα της θεραπευτικής ιππασίας

Η θεραπευτική ιππασία είναι μία δραστηριότητα η οποία χρησιμοποιεί την κίνηση του αλόγου, για να βελτιώσει νευρολογικές και αισθητηριακές δυσλειτουργίες σε άτομα με κινητικά και νοητικά προβλήματα.

Ιππεύοντας ένα άλογο όσο αυτό περπατά ασκείται σταθερά ο κάθε μυς του σώματος, ελέγχεται αυτόματα η ισορροπία, ζωντανεύει όλα τα εσωτερικά όργανα καθώς και την κυκλοφορία του αίματος. Ο βηματισμός του αλόγου παράγει τρισδιάστατη κίνηση στον αναβάτη παρόμοια με το ανθρώπινο βάδισμα με αποτέλεσμα να βελτιώνει την κινητικότητα του ατόμου. Το άλογο είναι ένα ισχυρό κίνητρο για μάθηση και θεραπεία, γίνεται σύντροφος του ανθρώπου και δημιουργεί ενθουσιασμό.

Η θεραπευτική ιππασία προσφέρει τελικά στον αναβάτη ένα πολυαισθητηριακό περιβάλλον, με στόχο την ανάπτυξη του αισθητικοκινητικού και οπτικοκινητικού συστήματος και συνάμα τη βελτίωση της ισορροπίας, των αντανακλαστικών και του συντονισμού των κινήσεων. Επιπλέον, είναι έτσι σχεδιασμένη ώστε να παρέχει αισθητηριακή διέγερση στον αναβάτη, σε συνδυασμό με σκόπιμες μυϊκές δραστηριότητες, με στόχο να βελτιώσει τον τρόπο που ο εγκέφαλος επεξεργάζεται και οργανώνει τις αισθητηριακές πληροφορίες. Με αυτόν τον τρόπο, ο ωφελούμενος δουλεύει σε ένα υψηλά δομημένο περιβάλλον που μπορεί να περιλαμβάνει την φυσική οργάνωση ενός πολύ -αισθητηριακού περιβάλλοντος, καθαρά σχεδιασμένες περιοχές δράσης, και δομημένα προγράμματα που βασίζονται σε φυσικές εικόνες

Η ιπποκομία, δηλαδή η φροντίδα του αλόγου για την καλή κατάσταση της υγείας του είναι τόσο σημαντική, όσο και η ίππευση.

Η ιπποκομία έχει πολλά οφέλη τόσο για το ίδιο το άλογο αλλά και για τον ιππέα. Ο ιππέας επικοινωνεί και δένεται με το άλογο, μαθαίνει τη συμπεριφορά του και έτσι διατηρείται η υγεία και η ευημερία του αλόγου.

Η θεραπευτική ιππασία εξυπηρετεί και άλλους σκοπούς, όπως για παράδειγμα της ρύθμιση της αδρής και λεπτής κινητικότητας των χεριών, τον συντονισμό κινήσεων, τη βελτίωση του συντονισμού χέρι – μάτι και πολλά ακόμη.