Πρόγραμμα στέγασης και επανένταξης αστέγων υλοποιεί ο Δήμος Καρδίτσας

01/04/2015
image_print

Το γενικό πλαίσιο και οι στόχοι του προγράμματος παρουσιάστηκαν σε συνάντηση φορέων που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 1/4 στο Δημαρχείο

Στην υλοποίηση του Προγράμματος “Στέγαση και Επανένταξη ” που προκηρύχθηκε από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας – Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρωπίνου Δυναμικού στο πλαίσιο των δράσεων για τους Αστέγους, προχωρά ο Δήμος Καρδίτσας με την συνεργασία  τοπικών φορέων.

Το γενικό πλαίσιο και οι στόχοι του προγράμματος παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια συνάντησης εκπροσώπων τοπικών φορέων και Προέδρων Κοινοτήτων του Δήμου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 1/4 στο Δημαρχείο.

Όπως τόνισε εισηγητικά ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Φωτ. Αλεξάκος, ο Δήμος στο πλαίσιο της κοινωνικής του πολιτικής προσπαθεί να αξιοποιήσει κάθε πρόγραμμα ή δράση που στοχεύει στην στήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων και στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας επεδίωξε την ένταξή του στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, για την υλοποίηση και την καλύτερη αξιοποίηση του οποίου ζήτησε τη συνεργασία και τις προτάσεις όλων των φορέων που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μπορούν να βοηθήσουν, συγκροτώντας ένα δίκτυο.

Ειδικότερα το  πρόγραμμα, για το οποίο ο Δήμος εξασφάλισε χρηματοδότηση 103.440€  στοχεύει σε οικογένειες και άτομα που  έχουν καταγραφεί από τις κοινωνικές υπηρεσίες ως άστεγοι και δύναται άμεσα να επανενταχθούν. Επιπλέον, στοχεύει στην επανένταξη γυναικών που φιλοξενούνται σε Ξενώνες για γυναίκες θύματα βίας και σε άτομα που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και φιλοξενούνται σε Δομές Παιδικής Προστασίας, εφόσον στερούνται τη δυνατότητα, ή έχουν επισφαλή πρόσβαση σε επαρκή κατοικία.

Συγκεκριμένα, οι ομάδες-στόχος του προγράμματος είναι:

Ειδικοί Στόχοι του Προγράμματος:

Από το Πρόγραμμα επιδιώκεται να ωφεληθούν πανελλαδικά 1200 άτομα για διάστημα έως και ενός έτους.Από το σύνολο των ατόμων, ποσοστό 40% ανά εγκεκριμένο σχέδιο τουλάχιστον, πρέπει να συμμετέχει και στους δύο πυλώνες ενεργειών, με κόστος που δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 11.000 ευρώ, ανά ωφελούμενο άτομο. Σε περίπτωση που ωφελούμενος συμμετέχει μόνο στον πυλώνα της στέγασης, το ανώτατο ποσό με το οποίο δύναται να επιχορηγηθεί είναι 5.500 ευρώ