Προχωρά το έργο αναβάθμισης 15 παιδικών χαρών στο Δήμο Καρδίτσας

09/02/2023
image_print

Την παιδική χαρά στην Καρδιτσομαγούλα επισκέφτηκε ο Δήμαρχος κ. Β. Τσιάκος

Προχωρά το έργο αναβάθμισης 15 παιδικών χαρών στο Δήμο Καρδίτσας

Την παιδική χαρά Καρδιτσομαγούλας επισκέφτηκε ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Β. Τσιάκος για να ενημερωθεί για την πρόοδο του έργου ανακατασκευής 15 παιδικών χωρών σε επίκαιρες θέσεις του Δήμου Καρδίτσας. Τον Δήμαρχο συνόδευαν στην επίσκεψη του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Π. Σβερώνης και ο πρόεδρος της Τ.Κ. κ. Χρυσοβαλάντης Λιάκος. Στην παιδική χαρά ήδη έχει εκτελεστεί το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών ενώ με την βελτίωση του καιρού θα ολοκληρωθούν στο σύνολο τους. Να σημειωθεί ότι ήδη έχουν προχωρήσει σημαντικά οι εργασίες στις υπό ανακατασκευή παιδικές – εκτός από την Καρδιτσομαγούλα – στην Αγιοπηγή, στην Πτελοπούλα, στην Μητρόπολη κ.α. Πρόκειται για έργο συνολικού προϋπολογισμού 315.000,00€ με ΦΠΑ. Το έργο λειτουργεί συμπληρωματικά με πιστώσεις του Φιλόδημου που προβλέπουν την προμήθεια εξοπλισμού για τις παιδικές χαρές. Μετά την επίσκεψη ο Δήμαρχος δήλωσε: «Οι παιδικές χαρές που θα κατασκευαστούν,  θα ενσωματώνουν όλες τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το παιδικό παιχνίδι, θα είναι φιλοπεριβαλλοντικές, συντελούν στην αγωγή και στην κοινωνικοποίηση των παιδιών ενώ θα αποτελέσουν σημεία αναφοράς για τις περιοχές που κατασκευάζονται. Η Δημοτική αρχή με έργα αλλάζει την πόλη και τις κοινότητες του Δήμου, σηματοδοτώντας μια Καρδίτσα που αξίζει να ζεις».

Τι προβλέπει η μελέτη του έργου

Η μελέτη αφορά στην αναβάθμιση παιδικών χαρών του Δήμου Καρδίτσας μέσω της διαμόρφωσης των ήδη υφιστάμενων και την προμήθεια νέων οργάνων ώστε να ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές της 28492/18-5-2009 Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ B 931/18-5-2009) και να μπορούν να πιστοποιηθούν.

Οι επιλεχθείσες παιδικές χαρές βρίσκονται σε κοινόχρηστους χώρους των Δημοτικών κοινοτήτων του Δήμου Καρδίτσας, (Καρδίτσας, Κάμπου, Μητρόπολης, Ιτάμου και Καλλιφωνίου) κοντά σε σχολικές μονάδες, πάρκα και πλατείες.
Σύμφωνα και με τα οριζόμενα στην Υπ. Απόφαση οι χώροι περιφράσσονται χωρίς να απομονώνονται οπτικά από την ευρύτερη περιοχή, δημιουργούνται διακριτές ζώνες παιχνιδιού για τις δύο ηλικιακές ομάδες (νήπια και παιδιά), προβλέπεται στεγασμένος χώρος για την προστασία των επισκεπτών από τον ήλιο, όπου αυτό είναι απαραίτητο ενώ ο όλος σχεδιασμός γίνεται με στόχο να εξασφαλισθεί στους επισκέπτες χώρος για ατομικό και ομαδικό παιχνίδι, με όργανα υψηλών προδιαγραφών. Έτσι το δάπεδο αφήνεται στρωμένο με χώμα κατάλληλα επιπεδωμένο, ενώ στην περιοχή ασφαλείας των οργάνων στρώνεται σύμφωνα με τις προδιαγραφές με βότσαλο ποταμού κοκκομετρικής διαβάθμισης 2-8χιλιοστών σε βάθος 30 εκ. εκτός των παιχνιδιών που έχουν ύψος πτώσης των 60 εκατοστών. Στη βάση του σκάμματος του χώρου ασφαλείας τοποθετείται κροκάλα 10 εκατοστών ύψους και διαστρώνεται με γεωύφασμα για τη βέλτιστη απορροή των υδάτων και συγκράτηση του υλικού.

Τα όργανα που τοποθετούνται φέρουν πιστοποίηση C.E., θα είναι κατασκευασμένα από πιστοποιημένους κατασκευαστές από υλικά απολύτως ασφαλή για τα παιδιά, ενώ θα φέρουν ένδειξη καταλληλότητας για την ηλικιακή ομάδα που μπορεί να τα χρησιμοποιήσει. Όλες οι παιδικές χαρές  θα είναι προσβάσιμες από ΑΜΕΑ, ενώ προβλέπεται η εγκατάσταση σε κάθε παιδική χαρά ενός τουλάχιστον οργάνου κατάλληλου για παιδιά με μειωμένη κινητικότητα.

Σε όλες τοποθετείται ο απαραίτητος αστικός εξοπλισμός για τη σωστή λειτουργία τους όπως παγκάκια, βρύσες, φωτιστικά, καλάθια απορριμμάτων και πινακίδες σήμανσης. Σύμφωνα με τη μελέτη φύτευσης στις περιοχές επέμβασης διατηρούνται όλα τα υγιή δένδρα και προβλέπεται η φύτευση νέων φυλλοβόλων δέντρων για να εξασφαλισθεί ο σκιασμός και η αίσθηση θερμικής άνεσης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Επίσης προβλέπεται χαμηλή φύτευση περιμετρικά μέσα από την περίφραξη όπου αυτό είναι απαραίτητο.