Προχωρά η ενεργειακή αναβάθμιση του 2ου Δημ. Σχολείου

05/09/2022
image_print

Το έργο επισκέφτηκε ο Δήμαρχος συνοδευόμενος από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο και την Διευθύντρια του Σχολείου

Με γρήγορους ρυθμούς προχωρούν οι εργασίες της ενεργειακής αναβάθμισης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας συνολικού προϋπολογισμού 250.000 ευρω. Το έργο άρχισε να υλοποιείται λίγο μετά τη λήξη της σχολικής χρονιάς και σημαντικό τμήμα του έχει ήδη ολοκληρωθεί. Ο Δήμαρχος επισκέφτηκε το σχολείο συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο Διοικητικών υπηρεσιών παιδείας και πολιτισμού κ. Στεφ. Θεολόγη και την Διευθύντρια του Σχολείου κ. Αριστέα Παπαδημητρίου. Όπως ενημέρωσε ο ανάδοχος τον δήμαρχο οι εργασίες προχωρούν και το σχολείο θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει κανονικά για την έναρξη των μαθημάτων. Αμέσως μετά την επίσκεψη ο Δήμαρχος, δήλωσε: «Το κτίριο που αναβαθμίζεται είναι ένα ιστορικό σχολείο της Καρδίτσας, με πάνω από μισό αιώνα ζωής. Από τις αίθουσές του έχουν περάσει χιλιάδες παιδιά της πόλης. Η ενεργειακή αναβάθμιση έρχεται να συμβάλει στην βελτίωση των συνθηκών κάτω από την οποία θα γίνεται η λειτουργία του και φυσικά θα αλλάξει προς το καλύτερο τις συνθήκες της σχολικής διαβίωσης μαθητών και εκπαιδευτικών. Παράλληλα είναι ένα έργο που μειώνει το ενεργειακό αποτύπωμα του κτιρίου και έχει περιβαλλοντικό χαρακτήρα. Ο Δήμος Καρδίτσας σε συνεργασία με την περιφέρεια Θεσσαλίας και τον περιφερειάρχη κ. Κ. Αγοραστό στηρίζει τη σχολική κοινότητα και αναβαθμίζει τις υποδομές της. Συνεχίζουμε να δημιουργούμε την πόλη που αξίζει να ζεις» κατέληξε.

Στοιχεία για το έργο

Το έργο αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας, που βρίσκεται στην Οδό Αλλαμανή 60.

Οι παρεμβάσεις που προτείνονται αφορούν στην αναβάθμιση των ενεργειακών χαρακτηριστικών του κτιριακού κελύφους (αδιαφανών και διαφανών δομικών στοιχείων) καθώς και των τεχνικών συστημάτων (θέρμανσης, κλιματισμού, και φωτισμού) του κτιρίου . Στόχος η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου με παρεμβάσεις που μεμονωμένα πληρούν τις ελάχιστες τεχνικές προδιαγραφές του ΚΕΝΑΚ και συνολικά κατατάσσουν το κτίριο στην ενεργειακή κατηγορία Β. Οι παρεμβάσεις θα αναβαθμίσουν το κτίριο από λειτουργικής απόψεως και θα συντελέσουν στην εξοικονόμηση ενέργειας κατά τη λειτουργία του κτιρίου. Στην εξασφάλιση συνθηκών άνεσης σε μαθητές και εκπαιδευτικό προσωπικό κατά τη χρήση . Στην αισθητική αναβάθμιση του κτιρίου. Πρόκειται για κτίριο δύο (2) ορόφων με χρήση εκπαιδευτηρίου πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που κατασκευάστηκε σε δύο διαφορετικές φάσεις. Το πρώτο κτίριο (νότιο) είναι προ του 1955, και το δεύτερο (βόρειο) είναι κατασκευασμένο το 1977.

Οι επιφάνειες των θερμαινόμενων χώρων του κτιρίου είναι:

Επιφάνεια Ισογείου : 591,43 μ2

Επιφάνεια 1ου ορόφου : 591,43 μ2

Συνολική επιφάνεια θερμαινόμενων χώρων: 1.182,86 μ2

Τεχνικά στοιχεία του έργου

Τα τεχνικά στοιχεία του έργου προέκυψαν από την Ενεργειακή Επιθεώρηση του κτιρίου στην οποία περιλαμβάνονται οι απαιτούμενες παρεμβάσεις του κτιριακού κελύφους (θερμομονωτικής επάρκειας), καθώς και των ηλεκτρομηχανικών συστημάτων (θέρμανσης, τεχνητού αερισμού και φωτισμού). Το παρόν έργο αναφέρεται στην εκτέλεση οικοδομικών και ηλεκτρομηχανολογικών εργασιών.

Συνοπτική περιγραφή των προτεινόμενων παρεμβάσεων

1. Εφαρμογή συστήματος θερμομόνωσης στο κτιριακό κέλυφος – τοιχοποιία, όπου θα τοποθετηθεί εξωτερική θερμομόνωση .

2. Κατασκευή θερμομόνωσης στην οροφή του κτιρίου εξωτερικά (κάτω από την υφιστάμενη στέγη).

3. Αντικατάσταση των κουφωμάτων με θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα και ενεργειακούς υαλοπίνακες ασφαλείας.

4. Αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων με νέα φωτιστικά εξοικονόμησης ενέργειας (led)

5. Εγκατάσταση ανεμιστήρων οροφής στις αίθουσες διδασκαλίας για φυσικό δροσισμό.

6. Τοποθέτηση αυτοματισμών για την εξοικονόμηση ενέργειας.

7. Τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πλαισίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για συμψηφισμό με την καταναλισκόμενη.