Πολύτιμο “εργαλείο” το Εθνικό Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος

13/05/2014
image_print

Αναμένεται να συμβάλει μέσω της πιστοποίησης της ποιότητας του ελληνικού βαμβακιού στην ενίσχυση του εισοδήματος των παραγωγών
Πολύτιμο “εργαλείο” το Εθνικό Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου
Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος

Τιμητική πλακέτα για τη συμβολή του στην ίδρυση και τη λειτουργία του απένειμε στον βουλευτή και πρώην Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων      κ.Μάξ.Χαρακόπουλο ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Κων. Παπαλός

Η σημασία της ίδρυσης και λειτουργίας του Εθνικού Κέντρου Ποιοτικού Ελέγχου Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος για την βαμβακοκαλλιέργεια στη χώρα μας και ειδικότερα για την παραγωγή και διάθεση στις διεθνείς αγορές πιστοποιημένου για την ποιότητά του βαμβακιού που θα προσδώσει προστιθέμενη αξία στο προϊόν και θα ενισχύσει το εισόδημα των παραγωγών, αναδείχθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του βουλευτή Λαρίσης και πρώην Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου στην Καρδίτσα.

Τον κ. Χαρακόπουλο υποδέχθηκε στο Δημαρχείο ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Κων. Παπαλός, ο οποίος -παρουσία των βουλευτών κ.κ. Ασημίνας Σκόνδρα και Σπύρου Ταλιαδούρου, του Προϊσταμένου του Κέντρου κ. Μοχάμεντ Νταράουσε και αιρετών παραγόντων του Δήμου – του απένειμε τιμητική πλακέτα σε αναγνώριση της σημαντικής συμβολής του στη ευόδωση αυτής της προσπάθειας.

Με μεγάλη χαρά υποδεχόμαστε σήμερα τον καλό φίλο, βουλευτή και πρώην Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμο Χαρακόπουλο. Νοιώθουμε υποχρέωση να του εκφράσουμε με τον πιο επίσημο τρόπο τις ευχαριστίες μας, διότι από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του, θέσαμε υπ' όψιν του ζήτημα του Κέντρου Ποιοτικού Ελέγχου, Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος που λειτουργούσε στην Καρδίτσα και διέθετε από το 2008 τον απαραίτητο εξοπλισμό, αξίας πολλών εκατομμυρίων €. Αυτό που χρειαζόταν  για την περαιτέρω αναβάθμιση του Κέντρου ήταν η πολιτική βούληση, την οποία με τη βοήθεια και των βουλευτών μας, τη βρήκαμε στο πρόσωπο του κ. Χαρακόπουλου. Εκτιμούμε οτι η ίδρυση και λειτουργία του Εθνικού Κέντρου Ποιοτικού Ελέγχου, Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος  θα δώσει άλλη δυναμική στην προαγωγή και προώθηση του βαμβακιού και θα συμβάλει στην αύξηση του εισοδήματος των παραγωγών.
Με την απονομή της τιμητικής πλακέτας εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη σε έναν άνθρωπο που πραγματικά βοήθησε με τις ενέργειές του στην πρόοδο του τόπου μας.
Οφείλω επίσης να ευχαριστήσω και τον Προϊστάμενο του Κέντρου και εξαίρετο επιστήμονα κ. Μοχάμεντ Νταράουσε, χωρίς τις ειδικές γνώσεις του οποίου και τη σταθερή υποστήριξη αυτής της ιδέας, ίσως να μην είχαμε το θετικό αποτέλεσμα που πετύχαμε.”
τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαλός.

Παραλαμβάνοντας ο κ. Χαρακόπουλος την τιμητική πλακέτα από το Δήμαρχο επισήμανε τα εξής:???????????????????????????????

«Βασικός στόχος μας σε όλο το διάστημα της θητείας μου στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπήρξε η ενίσχυση και η ανάδειξη της ελληνικής αγροτικής παραγωγής. Προσπαθήσαμε με κάθε διαθέσιμο μέσο, σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία, να βρεθούμε κοντά στον Έλληνα αγρότη, και κυρίως αυτόν που παράγει ποιοτικό προϊόν και χαρακτηρίζεται από την εξωστρεφή διάσταση της παραγωγής του. Ανάμεσα σε αυτά τα προϊόντα που επιδιώξαμε να αναβαθμίσουμε ήταν ο «λευκός χρυσός» του κάμπου, το ελληνικό βαμβάκι.  Μοχλός αυτής της αναβάθμισης υπήρξε και η δημιουργία του Εθνικού Κέντρου Ποιοτικού Ελέγχου, Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος στην Καρδίτσα.
Είμαι βέβαιος ότι με την επίσημη ταξινόμηση και τυποποίηση του βαμβακιού από το Κέντρο της Καρδίτσας και με την πιστοποίηση της ποιότητάς του, το βαμβάκι μας θα γίνει πιο ανταγωνιστικό στις διεθνείς αγορές. Πλέον, για τους παραγωγούς και τους μεταποιητές που επιλέγουν ποιοτικά ανοίγονται νέες προοπτικές.
Θα ήθελα, βεβαίως, να ευχαριστήσω το Δήμο Καρδίτσας και το Δήμαρχο Κωνσταντίνο Παπαλό για την πρωτοβουλία τους να διοργανώσουν την ιδιαίτερα τιμητική για εμένα εκδήλωση. Γνωρίζετε ότι, ιδιαίτερα στις μέρες μας, δεν είναι σύνηθες φαινόμενο η αναγνώριση προσφοράς όσων ασχολούνται με τα κοινά. Με τον Κώστα Παπαλό γνωριζόμαστε από τα φοιτητικά χρόνια και μας συνδέει φιλία χρόνων. Όταν ανέλαβα Αναπληρωτής Υπουργός, ρώτησα το Δήμαρχο, τι  θα ήθελε να κάνω για την Καρδίτσα και το πρώτο που μου ζήτησε ήταν η ίδρυση του Εθνικού Κέντρου Βάμβακος.
Θέλω, επίσης, να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου στο ΥπΑΑΤ που συνέβαλαν να ξεπεράσουμε εμπόδια και τρικλοποδιές, τους βουλευτές Καρδίτσας και όλους όσοι με τη δική τους συνδρομή συνέβαλαν θετικά για την ευόδωση του εγχειρήματος.
Τελειώνοντας να επαναλάβω, και από την Καρδίτσα, ότι η Ελλάδα θα μπει στην πορεία της πραγματικής ανάπτυξης μόνον εάν αυξήσει τη δική της πραγματική παραγωγή, και ιδίως αυτή του πρωτογενούς τομέα. Και αυτό απαιτεί σχέδιο και πολιτική βούληση. Επειδή, λοιπόν, είμαστε στις παραμονές κρίσιμων εκλογών και ακούγονται πολλά, ιδίως από μαθητευόμενους μάγους της πολιτικής, να ξεκαθαρίσουμε ότι οι διάφοροι λαϊκισμοί που από τα δεξιά και τα αριστερά υπόσχονται μαγικές λύσεις μπορεί να χαϊδεύουν αυτιά, όμως το μόνο που καταφέρνουν είναι να απειλούν την πορεία της χώρας στην έξοδο από την κρίση. Κι αυτό δεν πρέπει να το λησμονήσουμε μπροστά στην κάλπη»
.

Ο κ. Νταράουσε ευχαρίστησε επίσης τον κ. Χαρακόπουλο για την συμβολή του στο να αποκτήσει η   χώρα μας ένα εργαλείο χάραξης πολιτικής και εθνικής στρατηγικής στην βαμβακοκαλλιέργεια για την παραγωγή ποιοτικού προϊόντος. “ Η Ελλάδα για να έχει τύχη θα πρέπει να στραφεί στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων που θα την καταστήσουν περισσότερη ανταγωνιστική έναντι άλλων χωρών. Το πρώτο βήμα για να οδηγηθούμε στην αναβάθμιση του παραγόμενου προϊόντος είναι η λειτουργία του  Εθνικού Κέντρου Ποιοτικού Ελέγχου, Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος, το οποίο έπειτα από την υπογραφή και τη δημοσίευση της σχετικής Κ.Υ.Α. έχει πλέον  θεσμοθετημένες αρμοδιότητες για τον έλεγχο και την πιστοποίηση της ποιότητας του βαμβακιού.
Έτσι θα μπορέσουμε να οδηγηθούμε στην παραγωγή και διάθεση πιστοποιημένου προϊόντος στις διεθνείς αγορές, οι οποίες σήμερα πληρώνουν π.χ. για το βαμβάκι με τη σφραγίδα “made in Africa” 10-15 σεντ το κιλό υψηλότερες τιμές. Το ίδιο υψηλότερες τιμές θα μπορεί να επιτύχει και το ελληνικό βαμβάκι αποκτώντας με την πιστοποίησή του προστιθέμενη αξία και το κέρδος θα πάει και στους παραγωγούς και στις εκκοκκιστικές επιχειρήσεις.
Με τη συνεχή υποστήριξη της Πολιτείας, της Περιφέρειας και όλων των φορέων θα προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που δημιουργεί η ίδρυση του Κέντρου.”

Ευχαριστίες προς τον συνάδελφό τους βουλευτή εξέφρασαν στις δηλώσεις τους και οι κ.κ. Ασ. Σκόνδρα και Σπ. Ταλιαδούρος.

Ο κ. Χαρακόπουλος αντιλαμβανόμενος τη σημασία ενός τέτοιου Κέντρου και πάντα με στόχο το όφελος των αγροτών και το εθνικό συμφέρον στάθηκε αρωγός σε όλη αυτή την προσπάθεια. Με τη λειτουργία του  Εθνικού Κέντρου Ποιοτικού Ελέγχου, Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος που αποτέλεσε κοινό μας στόχο  στηρίζεται ένα βασικό προϊόν της χώρας μας και ο αγροτικός κόσμος. Η βαμβακοκαλλιέργεια είναι και θα παραμείνει η πιο δυναμική καλλιέργεια για τον τόπο μας και με την πιστοποίηση του προϊόντος είναι βέβαιο οτι θα ανοίξουν ξανά οι διεθνείς αγορές” τόνισε μεταξύ άλλων η κ. Σκόνδρα.

Ο κ. Ταλιαδούρος με τη σειρά του επισήμανε: “ Ο κ. Χαρακόπουλος είχε καθοριστική συμβολή στην επίτευξη του στόχου της ίδρυσης και λειτουργίας του Εθνικού Κέντρου Ποιοτικού Ελέγχου, Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος στην Καρδίτσα. Ο Δήμαρχος ανέλαβε αυτή την πρωτοβουλία, την οποία στηρίξαμε και εμείς, γιατί αποτελεί κοινή εκτίμηση οτι είναι πολύ σημαντικό για τους παραγωγούς της περιοχής μας και της χώρας ευρύτερα να μπορούν να παράγουν και να διαθέτουν στην αγορά προϊόν πιστοποιημένο για την ποιότητά του. Οι εποχές που στηριζόμασταν στις επιδοτήσεις έχουν παρέλθει και οφείλουμε ως χώρα να δώσουμε έμφαση στην ποιότητα.”

Ακολούθως οι κ.κ. Χαρακόπουλος και Παπαλός επισκέφθηκαν το  Εθνικό Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου, Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος και ξεναγήθηκαν στα υπερσύγχρονα εργαστήριά του  από τον κ. Νταράουσε.